Henri Paul, despre emisiunea franceză în care sunt ironizaţi românii: De ce să ne pierdem vremea cu vorbe aruncate pe un post de radio privat?

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a susţinut miercuri, în faţa senatorilor din Grupul de prietenie cu acestă ţară, că emisiunea radio în care s-a insinuat că românii învaţă franceza pentru a putea cerşi la Paris este una "lamentabilă, vulgară şi fără niciun interes".

Urmărește
368 afișări
Imaginea articolului Henri Paul, despre emisiunea franceză în care sunt ironizaţi românii: De ce să ne pierdem vremea cu vorbe aruncate pe un post de radio privat?

Henri Paul (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

El s-a întâlnit la Senat, la iniţiativa sa, cu membrii Grupului de prietenie cu Franţa din această Cameră legislativă, în urma scrisorii deschise a senatorului PDL Radu F. Alexandru, care anunţa autosuspendarea din acest grup din cauza campaniei din presa franceză de denigrare a românilor.

"De ce să ne pierdem vremea cu aceste vorbe aruncate pe un post de radio privat, la 18.15, într-o emisiune care durează doar zece minute, şi care nu sunt de fapt ce s-a transmis? (…) Eu vă pot spune că este o emisiune lamentabilă, vulgară şi fără nici un interes", a arătat acesta.

Potrivit afirmaţiilor sale, acesta este specificul multor emisiuni satirice din Franţa, "în care sunt trecute prin ciur şi prin dârmon oameni politici şi diferite situaţii".

"Acesta este specificul libertăţii de exprimare şi presa are tendinţa de a exagera", a menţionat ambasadorul, care a adăugat că declaraţiile făcute în anumite emisiuni "trebuie luate cu o anumită distanţare".

În plus, el a afirmat că, în cadrul emisiunii, cel care a făcut aceste afirmaţii a fost atenţionat că devenise rasist prin ceea ce spunea.

"Credeţi dumneavoastră că ministrul nostru de Externe s-ar plânge de o dezbatere ţinută de un radio privat în România care ar pune în chestiune Franţa? Nu", le-a mai spus el senatorilor din grupul de prietenie.

El a ţinut să arate că Franţa nu este "devastată de xenofobie sau de populism" şi că Ministerul de Interne francez nu exagerează anumite fenomene.

"Există o anumită formă de delincvenţă care s-a instalat şi care este foarte dificil de reprimat. Nu putem, prin Constituţie, să facem diferenţa între diferite etnii, altfel am fi acuzaţi de discriminare", a declarat diplomatul, menţionând că un cetăţean român nu poate fi numit în Franţa decât "cetăţean român".

"Acesta nu este problema principală a relaţiilor franco-române. (…) Relaţiile franco-române nu ar trebui să fie copleşite de acestă chestiune. Trebuie să oprim escaladarea vorbelor neplăcute de o parte cât şi de alta", a opinat Henri Paul, referindu-se la remarcile negative din presa franceză care îi privesc pe români. Diplomatul a spus, de asemenea, că relaţiile dintre România şi Franţa sunt într-o stare bună, chiar şi pe acest subiect.

Ambasadorul a mai declarat că sunt probleme mult mai importante, există mize mult mai mari, cum ar fi criza economică, Schengen şi PAC, care trebuie să fie abordate în locul acestei "chestiuni infime", în care un jurnalist a vorbit România de rău.

"Vă propun să stopăm acestă escaladă şi să discutăm despre adevăratele chestiuni şi subiecte. (…) Nu ar trebui să destabilizaţi Franţa în momentul în care chestiunea Schengen este pusă pe tapetul negocierilor europene", a susţinut el, precizând că, în acest moment, cel mai bun avocat al României în chestiunea Schengen este Franţa.

Senatorul PDL Radu F. Alexandru a spus, în cadrul discuţiilor, că în România există o reală îngrijorare în legătură cu fenomenul infracţional în care sunt implicaţi cetăţenii români pe teritoriul Franţei.

"Lucrurile au căpătat o profundă emoţie şi insatisfacţie în opinia publică românească în momentul în care, pornindu-se de la aceste cazuri, s-a trecut la aprecieri globale şi s-a vorbit despre România şi despre români", a atenţionat senatorul democrat-liberal.

Invocând date statistice oficiale, Radu F. Alexandru a spus că aceste acte "absolut reprobabile" reprezintă un procent minor în tabloul general al infracţionalităţii din Franţa şi în cel al infracţiunilor comise de cetăţenii altor ţări.

Senatorul PDL Radu F. Alexandru a anunţat, în 10 octombrie, că se autosuspendă din grupul interparlamentar de prietenie România-Franţa, acuzând "campania de presă" din Franţa de denigrare a românilor.

O emisiune radiofonică umoristică din Franţa, în care s-au făcut noi glume pe tema românilor, insinuându-se faptul că cerşesc, a determinat o reacţie dură a MAE, care a acuzat realizatorii de xenofobie, în timp ce ministrul Baconschi s-a declarat "jignit".

Românii mai fuseseră ironizaţi, cu câteva săptămâni înainte, şi în emisiunea televizată "Les Guignoles de l'Info" din Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici