- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Henri Paul: Franţa nu face legătura între aderarea României la spaţiul Schengen şi chestiunea romilor
Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a declarat, într-un interviu acordat RFI, că Franţa nu face legătura între aderarea României la spaţiul Schengen şi chestiunea romilor, el susţinând totodată că Parisul nu se teme de criticile de la Bruxelles, pentru că acţionează în deplină legalitate.
Henri Paul: Franţa nu face legătura între aderarea României la spaţiul Schengen şi chestiunea romilor (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Henri Paul a susţinut că relaţiile între Paris şi Bucureşti nu sunt deloc tensionate.
"Mă aflu acum la Paris, tocmai l-am ascultat pe prim-ministrul Francois Fillon, am citit comunicatul de la Elysee, am asistat la toate întâlnirile cu oficialii români. Cu toţii au subliniat caracterul amical al acestor întâlniri şi dorinţa comună de a găsi o soluţie, s-a vorbit despre dificultăţi, dar şi despre dorinţa de a păstra spiritul parteneriatului strategic şi al prieteniei istorice dintre Franţa şi România. Ca urmare, cred că expresia «relaţii tensionate» este puţin excesivă, chiar foarte excesivă", a adăugat diplomatul pentru RFI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
El a mai declarat că nu vede riscuri de rasism şi xenofobie.
"Văd că majoritatea celor care se întorc în România vin în cadrul repatrierilor voluntare. Există şi câteva expulzări, dar după cum ştiţi, Franţa nu expulzează decât cazuri individuale ale unor persoane aflate în situaţie ilegală. Nu văd deci premisele nici unor probleme rasiale sau de altă natură. Cred că e vorba mai curând de puţină inflamare mediatică", a susţinut Henri Paul.
Întrebat ce aşteaptă Parisul de la Bucureşti în această chestiune, şeful misiunii diplomatice franceze a răspuns:
"Sunt două lucruri şi am avansat bine pe cele două dosare. Primul înseamnă o mai bună cooperare poliţienească şi judecătorească. Din acest punct de vedere, vizita secretarului de stat Fătuloiu la Ministerul francez de Interne s-a derulat foarte bine. Ministrul de Interne ne-a spus că Franţa e mulţumită cu cele anunţate de domnul Fătuloiu. Vor fi trimişi poliţişti români suplimentari, care vor ajuta la descoperirea reţelelor de traficanţi. Va veni poate şi un magistrat de legătură român, cu acelaşi obiectiv".
Henri Paul a precizat că al doilea obiectiv, care este şi mai important, dar şi mai dificil, este cel al integrării.
"Domnul Mocanu a venit cu câteva propuneri, dar acum trebuie puse în practică, în special în domeniul educaţiei, al locuinţelor şi mai ales al atragerii de fonduri europene. Prim-ministrul francez ne-a spus că l-a sunat pe preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, pentru a organiza o reuniune la Bruxelles, pe tema atragerii fondurilor europene pentru romii din Europa", a precizat el.
Diplomatul a mai declarat că Franţa nu se teme de criticile de la Bruxelles, pentru că este în legalitate.
"Ar fi ciudat ca Bruxelles-ul să ne facă reproşuri, întrucât ceea ce facem azi am făcut şi în ultimii ani. Repatrierile de romi nu înseamnă un lucru nou, deci nu e nici un motiv să ne critice azi", a adăugat el, precizând că Franţa doreşte în schimb o atenţie mai mare din partea Comisiei Europene în susţinerea eforturilor României pentru a-i integra pe romi.
El a menţionat că în prezent doar o mică parte din fondurile europene e consacrată acestei probleme şi că ar trebui mobilizate poate credite de asistenţă tehnică sau fonduri structurale, iar comunităţile locale din România să realizeze proiecte de fonduri structurale pentru romi, cum ar fi construcţia de locuinţe sau igienizarea unor spaţii.
Întrebat dacă aderarea României la spaţiul Schengen este pusă sub semnul întrebării, aşa cum dădea de înţeles secretarul de stat Pierre Lellouche, ambasadorul a răspuns:
"Ascultaţi. În cursul acestor întâlniri nu s-a vorbit deloc despre asta. Nici în discursul prim-ministrului sau al preşedintelui Franţei nu a fost evocată această chestiune. Aderarea e prevăzută în martie 2011, iar până atunci cele două ţări vor lucra mult împreună. Franţa în mod oficial nu face legătura între aderarea la Schengen şi chestiunea romilor. Nu e un subiect de actualitate. Azi, Franţa şi România lucrează în comun la ameliorarea situaţiei".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO