FOTO  „Hey, pisi!” e hărţuire! 10 adolescenţi şi adolescente din întreaga ţară au documentat hărţuirea stradală prin artă

  • 10 adolescenţi au folosit arta pentru a documenta hărţuirea stradală
  • Expoziţia "Hey, pisi!" poate fi văzută la Palatul Suţu din Bucureşti
  • Hărţuirea stradală se pedepseşte prin lege, cu amendă contravenţională
  • Ilinca Prisăcariu, iniţiatoarea proiectului: „Am primit telefoane de la părinţi. Ne spuneau că sunt mândri de copiii lor, că s-au implicat în acest proiect."
Urmărește
751 afișări
Imaginea articolului „Hey, pisi!” e hărţuire! 10 adolescenţi şi adolescente din întreaga ţară au documentat hărţuirea stradală prin artă

„Hey, pisi!”e hărţuire. 10 adolescenţi din Capitală au documentat hărţuirea stradală, prin artă

Ştii şi tu că hărţuirea stradală este o problemă majoră la noi în ţară. Femeile sunt umilite şi agresate prin hărţuire, la job, pe stradă şi nu numai. De cele mai multe ori, hârţuitorii nu se opresc doar la gesturi sau abuzuri verbale, iar asta poate duce la forme grave de violenţă. Toate aceste lucruri nu ar trebui tolerate, iar câţiva tineri talentaţi au tras un semnal de alarmă printr-un mod paşnic şi anume - prin artă. 
 
Tu cum vezi universul hărţuirii stradale? „Ce faci frumoaso, singurică, singurică?” sunt doar câteva dintre abordările folosite de anumiţi indivizi pentru a intimida fetele şi femeile şi asta, zilnic. Prin urmare, 10 adolescenţi şi adolescente au acceptat să-şi folosească arta pentru a face fenomenul mai vizibil. 
 
  • „Nu există zi în care să ieşi pe stradă şi să nu ţi se adreseze un cuvânt ofensator. Asta e lucrarea mea. Am vrut să fie cât mai la obiect. Am inclus câteva din lucrurile care ni se spun nouă. Am vrut să exprim şi ce simtitm noi, ruşine, umilinţă, teamă, frică. Ne simţim intimdiate şi nu avem pe cineva cu noi care să ne apere pentru că de cele mai multe ori suntem singure, iar ăsta e un sentiment destul de neplăcut. Lumea trebuie să ştie că nu este ok ceea ce se întâmplă. explică Oana Poenaru, artistă
 
  • „Vrem sa vorbim din ce in ce mai mult despre fenomenul asta pentru că doar aşa ne putem da seama de gravitatea lui. Reuşim să ajungem la mult mai mulţi oameni prin proiecte de genul asta şi cred că ARTA îşi are locul inclusiv aici”, arată Ilinca Prisăcariu, iniţiatoare proiect "Hey, pisi!".

Prin artă despre hărţuirea stradală

 
 
"Hey, pisi!" a pornit acum un an şi ne-am dat seama că este nevoie să vorbim din ce în ce mai mult despre acest subiect. Ne-am dorit să punem accent pe poveştile oamenilor, cu precădere pe poveştile tinerilor, pentru că ei dacă se adună într-un loc, reuşesc să schimbe lucrurile într-un mod fundamental. Cumva am profitat de contextul nefericit al pandemiei şi am lansat un open call naţional”, mai spune Ilinca.
 
"extractul din
-ce ţi-aş face
-frumoaso
-serioaso
-miau
nu reprezintă decât un pendul al patriarhatului
o ţeapă ce ne-o dau când spun că respectă femeile
aveam 14 ani când mi s-a spus că merit să fiu violată 
şi 14 ani când am fost nevoită să mă maturizez
să mă uit în altă parte pe stradă
aşa cum făceam cu dulăii de la ţară
să-mi iau o jachetă cu mine mereu
dar nu dacă era cazul să plouă
să nu mă apuce seara pe drum
să nu o iau pe străzi pustii
să nu rămân singură
să nu rămân singură cu el/ei
să ştiu să ţip
să ştiu că nu ar trebui să mă opresc din ţipat
să ştiu să lovesc între picioare 
să fiu mai rapidă decât ei
să-l sun repede pe tata
sau să abordez orice străin din împrejurimi
să-mi dau seama că bărbaţii se divid: răi sau buni
dar în public e greu să îţi dai seama care-i care
îţi ţii dezinfectantul şi sprayul cu piper în aceeaşi traistă 
fiindcă nu ştii de unde sare sau ce-ţi face
o lume în care siguranţa e un privilegiu
şi acuzaţia un moft
el
m-a
obligat
cultiv frunzele unor ridichi
să mă simt normală
când din pământ scuipă şi se aud
ca o sirenă de ambulanţă
sunet la reacţia mea silenţioasă 
la palma peste fund lovindu-se de gard
stând prea aproape de el
în colţul unei cafenele slab luminat
pe o faleză aglomerată
până să se deschidă uşile metroului 
gesturile lui să fie ale mele
de fiecare dată când vreau să-mi bag capul în oala de pe aragaz
de fiecare dată când uit şi împrumut gesturile lui." - Mara Cioroianu, 18 ani, artistă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici