- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hidrologii prevăd o toamnă fără inundaţii
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) estimează că debitele râurilor de pe teritoriul ţării nu vor depăşi mediile multianuale lunare în octombrie, noiembrie şi decembrie, acestea situându-se chiar la 50-80 la sută din valorile de referinţă.
Hidrologii prevăd o toamnă fără inundaţii (Imagine: Mediafax Foto)
Prognoza de lungă durată prevede că, în octombrie, regimul hidrologic se va situa la valori sub mediile multianuale lunare. Râurile vor avea debite cuprinse între 50 şi 80 la sută din normalele multianuale lunare, însă ar putea fi mari de atât pe unele râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Bistriţa, Bega, Timiş sau Bârzava. Valorile de referinţă ar putea fi, totuşi, depăşite pe cursul superior şi mijlociu al Siretului, pe Suceava, Moldova şi pe Prut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Noiembrie va fi o lună mai secetoasă decât cea precedentă, unele râuri scăzând până la 30-50 la sută din valorile medii multianuale lunare.
În luna noiembrie, regimul hidrologic se va situa, în general, la valori cuprinse între 50 şi 80 la sută din mediile multianuale lunare, mai mari pe Suceava, Moldova, Siretul superior şi mijlociu şi pe Prut şi mai mici pe râurile din bazinele hidrografice Caraş, Nera, Cerna, Oltul inferior, Vedea, Buzău, Putna, Râmnicu Sărat şi pe cele din Dobrogea (30-50 la sută din mediile multianuale lunare).
Situaţia hidrologică din decembrie va semăna cu cea din luna anterioară, cu excepţia faptului că, în a doua jumătate, este posibilă apariţia formaţiunilor de gheaţă pe râuri, în special în bazinele superioare ale Bistriţei, Mureşului şi Oltului, dar şi pe unele râuri mici din centrul şi nordul ţării.
Şi debitul Dunării va fi mai mic decât media multianuală lunară în toate cele trei luni pentru care prognoza pe termen lung este valabilă.
Meteorologii anunţă însă că prognoza actuală poate fi corectată prin estimările de scurtă durată care vor fi precedate, atunci când situaţia o va impune, de avertizări hidrologice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO