Potrivit unui comunicat transmis de secţia de judecători a CSM, „în ultima perioadă de timp asistăm la o adevărată campanie concertată derulată împotriva corpului profesional al judecătorilor de către celelalte două puteri, legislativă şi executivă, cu referire la veniturile acestora, respectiv pensii, salarii şi alte drepturi băneşti”.
Potrivit acestora, veniturile judecătorilor decurg din lege şi reprezintă reflectarea rolului pe care îl îndeplinesc prin raportarea la îndatoririle şi restricţiile impuse de-a lungul întregii cariere, cât şi la importanţa activităţii desfăşurate pentru echilibrul puterilor în stat şi respectarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor.
Astfel, judecătorii afirmă că sumele de bani reprezentând restanţe salariale cuvenite judecătorilor sunt „consecinţa directă a sancţionării prin hotărâri judecătoreşti definitive a încălcărilor repetate ale legislaţiei în domeniul salarizării de către Ministrul Justiţiei – în calitate de ordonator principal de credite – şi a eşalonărilor pe perioade foarte mari de timp a plăţii acestora”.
„În condiţiile în care problemele grave de personal şi de infrastructură cu care se confruntă instanţele de la toate gradele de jurisdicţie din ţară sunt constant ignorate de către cei care au atât obligaţia, cât şi mijloacele de a le rezolva, considerăm că atacul la adresa judecătorilor este lipsit de orice substanţă şi are ca unic scop antagonizarea societăţii faţă de aceştia. Acest lucru reprezintă un adevărat atentat la independenţa justiţiei. În aceste circumstanţe, Secţia reţine că declaraţiile ministrului Justiţiei din data de 18 februarie 2020, formulate cu ocazia audierilor derulate în cadrul comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, sunt nejustificate şi regretabile”, se arată în comunicatul citat.
Astfel, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită atât Ministrului Justiţiei, cât şi celorlalte două puteri legislativă şi executivă, „prudenţă şi reţinere în discursul public” atunci când vorbesc despre corpului profesional al judecătorilor şi să găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor care afectează sistemul de justiţie şi, în mod direct, pe toţi justiţiabilii.
Cătălin Predoiu a declarat, marţi, la audierea în comisiile juridice reunite ale Parlamentului, că Ministerul Justiţiei trebuie să plătească magistraţilor aproximativ 390 de milioane euro, pentru drepturile salariale ale magistraţilor care şi-au recuperat în instanţă sporurile.
Suma trebuie achitată în perioada 2020 – 2024.
Potrivit lui Predoiu, Ministerul Justiţiei ar fi cheltuit în anii trecuţi peste 250 de milioane de euro pentru astfel de decizii.
Cătălin Predoiu a primit aviz negativ în comisiile juridice reunite ale Parlamentului, după o audiere care a durat peste două ore. Au fost 37 de voturi „împotrivă”, 26 de voturi „pentru” şi 10 abţineri.