Horaţius Dumbravă, fost preşedinte CSM, despre DNA: Cum să ai dosare cu suspecţi aflaţi în funcţii publice şi să nu dai soluţie?

Fostul preşedinte CSM, Horaţius Dumbravă, se întreabă, într-o postare pe Facebook, în urma publicării deciziei Secţiei pentru Procurori după controlul Inspecţiei Judiciare la DNA, cum este posibil să "ai dosare cu suspecţi aflaţi în funcţii publice şi să nu dai soluţie?"

Urmărește
1286 afișări
Imaginea articolului Horaţius Dumbravă, fost preşedinte CSM, despre DNA: Cum să ai dosare cu suspecţi aflaţi în funcţii publice şi să nu dai soluţie?

Horaţius Dumbravă, fost preşedinte CSM, despre DNA: Cum să ai dosare cu suspecţi aflaţi în funcţii publice şi să nu dai soluţie?

"Am văzut că Secţia de procurori a dispus un control în vederea remedierii deficienţelor constatate la nivelul secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, mai ales a cauzelor foarte vechi. Nu e intenţia mea aici să critic faptul că, totuşi, conducerea acestei secţii a fost găsită ca fiind eficientă, din moment ce chiar Secţia reţine în cuprinsul hotărârii (pagina 31) că au fost multe cauze «lăsate în nelucrare». Mă refer la o chestiune de ordin general, de altfel constatate în realitate: cum poţi să ai dosare cu suspecţi aflaţi în funcţii de demnitate publică sau alte funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat (inclusiv judecători sau procurori) ani de zile şi să nu dai soluţie?", a scris, pe pagina sa de Facebook, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, în urma publicării hotărârii Secţiei pentru procurori după controlului Inspecţiei Judiciare la DNA.

Horaţius Dumbravă precizează că sunt dosare în care judecători şi procurori sunt suspecţi şi care încă nu au fost finalizate, acestea fiind o sursă de presiune asupra magistraţilor respectivi.

"Da, au fost şi sunt dosare, spre exemplu, cu judecători şi procurori pentru care s-a început urmărirea penala, aceştia având calitatea de suspecţi, şi care nu au fost finalizate. Dincolo de faptul că astfel de situaţii de neacceptat sunt o sursă de presiune pentru magistraţii în cauză (să ne imaginăm cum şi în ce condiţii soluţionează cauze aceşti magistraţi când se ştiu suspecţi în cauze penale; adică, nu le este afectată oare independenţa şi imparţialitatea prin această teamă difuză indusă de nerezolvarea în ce-i priveşte a cauzelor cu care a fost sesizat sau s-a sesizat din oficiu DNA?), rămâne întrebarea: de ce se întâmplă asta? A, sunt multe dosare de soluţionat? Dar noţiunea de prioritizare nu există?", mai scrie Dumbravă.

Fostul preşedinte CSM dă drept exemplu cauza fostului procuror general al României, Tiberiu Niţu.

"Vă mai aduceţi aminte de cauza fostului procuror general, domnul Tiberiu Niţu? S-a mai auzit ceva de această cauză? Vă reamintesc că domnul Niţu a fost nevoit să demisioneze din funcţia de procuror general pentru anumite acuzaţii, care, iată, plutesc indefinit în spaţiul public, fără să aibă o soluţie din partea procurorilor DNA. Nu ai cum să nu-ţi pui sincer problema dacă domnul Niţu nu a fost, mai degrabă, sacrificat pentru că intenţiona să se înscrie pentru procedura privind nominalizarea noului procuror general. E o suspiciune indusă de un astfel de comportament al unor procurori DNA", mai arată Horaţius Dumbravă.

El avertizează însă că astfel de situaţii nu se opresc aici şi că judecători, membri ai unor complete de judecată au fost urmăriţi penal, fără să li se ia o declaraţie, timp ani de zile.

"În tot acest timp, aceşti judecători au intrat în sala de judecată. Da, acel procuror DNA a fost exclus din magistratură (Emilian Eva), pentru că s-a dovedit a fi un infractor. Iar faţă de acei judecători s-a dat soluţie de scoatere de sub urmărire penală la peste 2 ani de la declanşarea urmăririi penale. În tot acest timp, judecătorii în cauză au avut de soluţionat cauze. Vă puteţi imagina ce presiune a fost asupra lor? Sau judecători cu funcţii de conducere la data declanşării urmăririi penale, care sunt suspecţi într-un dosar penal de peste 3 ani la structura centrală a DNA. Fără a avea o soluţie. Şi alte şi alte situaţii de acest gen. Mă întreb: nici un factor de răspundere din DNA nu e responsabil de astfel de situaţii?", a scris Dumbravă.

Fostul preşedinte CSM vorbeşte şi despre situaţii în care se solicită interceptarea faţă de judecători care au de soluţionat dosare penale, respectiv judecata e în curs, chemaţi la DNA să dea explicaţii, deşi dosarul în legătură cu care se presupunea că se săvârşesc infracţiuni de corupţie este în curs de soluţionare, iar după o perioadă se constată că judecătorii respectivi nu au avut nicio implicare în vreo faptă de corupţie.

"Ce este şi mai grav: într-o astfel de cauză anumiţi interlopi se refereau la şefa DNA că a luat bani, la fel ca şi judecătorii cauzei, dar se cere interceptarea doar pentru judecători. Curată justiţie, ce să spun, din partea procurorului DNA care a evitat să ceară interceptarea şefei DNA, dar a cerut interceptarea judecătorilor care aveau de soluţionat cauza. Este adevărat că atât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cât şi Curtea Constituţională au constatat că s-a comis o ilegalitate în ce priveşte judecătorii faţă de care s-a cerut interceptarea, însă cine le redă judecătorilor acuzaţi pe nedrept reputaţia ştirbită? (...) Iar mă întreb: cine răspunde pentru asta? De ce astfel de procurori nu răspund în niciun fel, deşi Inspecţia Judiciară a fost sesizată (care dă clasări fără o analiză serioasă a problemei)?", a mai scris fostul şef CSM.

Dumbravă se întreabă "cum e posibil ca martori ce urmează să fie audiaţi să fie ridicaţi din faţa copiilor lor şi aduşi cu duba la prima oră a dimineţii sute de kilometri într-un stres fantastic, ce te poate duce cu gândul, nu?"

"Cui foloseşte astfel de metode? Că înfăpturii justiţiei în mod cert nu. Şi nici încrederii în actul de justiţie. Cum să suni membri ai familiei, chiar copiii celui chemat ca martor într-un dosar şi nu pe martorul ce urmează să dea o mărturie procurorului DNA? Astfel de metode demne de securitate sunt inacceptabile azi. S-au făcut anchete interne în DNA pe această temă? A răspuns cineva de astfel de metode securiste? Inspecţia judiciară a analizat aspectele publice semnalate? E inadmisibil într-un stat de drept să fii chemat martor la un procuror, să fii filmat la intrare şi la ieşire, deşi nu ai calitatea de suspect, deşi ai fost chemat să dai lămuriri într-o cauză în care este acuzată o altă persoană", potrivit sursei citate.

Fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii transmite, la final, că speră ca o analiză a unor astfel de deficienţe să fie făcută în viitorul apropiat, dar avertizează, totodată, că scurgerile în spaţiul public din dosare sau corespondenţa DNA nu au fost verificate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici