Hossu: Alte 7.000 de locuri de muncă dependente de activitatea combinatului Oltchim sunt în pericol

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, că în afara angajaţilor Oltchim, alte 7.000 de locuri de muncă dependente de activitatea combinatului sunt în pericol, precizând că în cazul societăţii este vorba de "o manevră de a îndepărta investitorii interesaţi".

Urmărește
207 afișări
Imaginea articolului Hossu: Alte 7.000 de locuri de muncă dependente de activitatea combinatului Oltchim sunt în pericol

Hossu: Alte 7.000 de locuri de muncă dependente de activitatea combinatului Oltchim sunt în pericol (Imagine: Ovidiu Micsik / MediafaxFoto)

Sindicaliştii susţin că până luni, potrivit promisiunilor primite, ar fi trebuit să primească măcar o parte din drepturile salariale restante, lucru care nu s-a întâmplat.

În plus, sindicaliştii acuză Ministerul Educaţiei de "o anumită opacitate în ultimele zile, ceea ce face imposibilă negocierea drepturilor salariaţilor".

Bogdan Hossu a atras atenţia că, pe lângă angajaţii Oltchim afectaţi de actuala situaţie, alte 7.000 de locuri de muncă dependente de activitatea combinatului sunt în pericol.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, crede că în cazul Oltchim este vorba de "o manevră de a îndepărta investitorii interesaţi, interesele fiind de a se reduce la 60 la sută activitatea combinatului".

"Cred că este o repetare a ceea ce s-a întâmplat la Tepro Iaşi, adică să se elimine pe bani puţini un concurent", a spus Hossu.

Potrivit liderului sindical, ceea ce este mai important, şi exista şi în memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional, este că ar trebui să se facă o conversie în acţiuni, iar combinatul să se vândă.

"Era important să se vină cu un aport de capital pentru modernizare, astfel încât combinatul să devină un operator competitiv. Frica este că vom beneficia de o privatizare la un preţ modest şi ne vom trezi după şase luni, un an că din combinat a mai rămas doar terenul gol, restul fiind distrus şi vândut la fier vechi", a mai spus Hossu.

Totodată, sindicaliştii au mai spus că s-a ajuns la transmiterea unui ultimatum din cauza faptului că în ultimile zile nu a mai fost posibilă comunicarea cu reprezentanţii Ministerului Economiei, iar salariaţii nu au mai luat niciun ban de două luni.

"Termenul era luni, astăzi este joi, avem o promisiune cum că mâine vor apărea nişte bani şi săptămâna viitoare restul. Promisiunile sunt frumoase, dar nu sunt de mâncat", a adăugat Hossu.

Liderul Confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că dacă până vineri nu vor fi plătite măcar o parte din salariile restante, de luni vor protesta toţi angajaţii Oltchim şi se vor face plângeri la DNA pe numele secretarului de stat Rodin Traicu şi ministrului Daniel Chiţoiu.

Bogdan Hossu a spus că sindicaliştii cer ca până vineri 21 septembrie să fie nominalizat administratorul străin, astfel încât să poată fi repornit combinatul. În cazul în care nu va fi nominalizat administratorul, luni 24 septembrie vor fi făcute plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie, pe numele secretarului de stat Rodin Traicu şi a ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu.

Hossu a precizat că plângerile la DNA vor fi făcute pentru că nu au fost respectate termenele date de Guvern şi stabilite prin memorandumul cu FMI.

Paisprezece angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, între care şi o femeie, sunt în greva foamei, iar peste 300 de salariaţi protestează în faţa pavilionului administrativ al instituţiei, cerându-şi drepturile salariale restante, dar şi demisia lui Mihai Diculoiu de la conducerea sindicatului "Oltchim", organizaţie sindicală majoritară ca număr de membri.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers, joi, la Oltchim Râmnicu Vâlcea, unde a fost întâmpinat cu huiduieli de cei aproximativ 500 de salariaţi care protestează în faţa pavilionului administrativ al unităţii, oamenii scandând "Hoţii".

Protestatarii l-au acuzat pe ministrul Liviu Pop că Guvernul nu şi-a ţinut promisiunile în ceea ce priveşte plata salariilor restante şi au cerut ca premierul Victor Ponta să vină să discute cu ei.

"O să avem o întâlnire. Am spus că în şapte zile vom găsi soluţii, s-a achitat avansul pe iulie şi urmează să achităm integral salariile pentru iulie şi august. S-au respectat toate promisiunile, urmează să găsim soluţii în continuare", a declarat Liviu Pop.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici