Hossu: Disponibilizările nu înseamnă reducerea cheltuielilor acum, ci mutarea lor în alt capitol

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat joi după discuţiile cu reprezentanţii Băncii Mondiale, că disponibilizările care se fac acum vor avea ca efect reducerea cheltuielilor peste 1,5 ani, în prezent bugetul consolidat rămând acelaşi deorece cheltuielile se mută dintr-un capitol în altul.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Hossu: Disponibilizările nu înseamnă reducerea cheltuielilor acum, ci mutarea lor în alt capitol

Hossu: Disponibilizările nu înseamnă reducerea cheltuielilor acum, ci mutarea lor în alt capitol (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

În legătură cu disponibilizările din asistenţă socială, Bogdan Hossu a precizat că problema personalului care lucrează în acest domeniu constă în faptul că sunt foarte puţini angajaţi în sistem birocratic, cei mai mulţi lucrând în prestări servicii.

"O singură persoană nu poate să aibă grijă de mai mult de un anumit număr de copii, de exemplu", a explicat Hossu.

Liderul sindical a mai spus că problema cu numărul de personal este "o chestiune relativă", problema de fond fiind legată de cheltuieli.

"Disponibilizările de astăzi nu înseamnă reducerea cheltuielilor astăzi. Înseamnă că peste un an şi jumătate vom avea reduceri de cheltuieli în sectorul personal, deci scăderea este foarte puţin semnificativă prin darea afară. Se mută dintr-un capitol în altul cheltuielile, dar pe bugetul consolidat rămân cam aceleaşi cheltuieli", a mai spus preşedintele "Cartel Alfa".

Întrebat dacă are informaţii privind pregătirea unor liste cu disponibilizări în instituţiile de stat, Bogdan Hossu a infirmat acest lucru.

Guvernul vrea să reducă cheltuielile din asistenţă socială cu 351,29 milioane de lei prin reducerea de personal din domenii precum protecţia copilului, a persoanelor cu handicap sau a persoanelor vârstnice, măsura fiind cuprinsă într-un document redactat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, obţinut de MEDIAFAX.

Documentul prevede că în domeniul protecţiei drepturilor copilului, în 2010, reducerea de personal ar trebui să fie de şase la sută, reprezentând 1.014 posturi. Diminuarea cu şase la sută a numărului de posturi ar însemna reducerea cheltuielilor totale din protecţia drepturilor copilului cu 311,3 milioane de lei (26,33 la sută) faţă de anul 2008.

Pentru serviciile din domeniul protecţiei drepturilor persoanelor adulte cu handicap este prevăzută o reducere de personal de 14 la sută (1.891 de posturi) şi a cheltuielilor totale cu 36,6 milioane de lei (opt la sută) faţă de 2008.

Reduceri de personal ar urma să se facă şi în serviciile sociale destinate persoanelor vârstnice. Astfel, dacă în 2008 raportul beneficiari/personal angajat era de 1,7 la 1, după disponibilizări acesta ar urma să fie 2 la 1.

Reducerea cheltuielilor, după aplicarea acestei măsuri, ar fi de trei la sută faţă de anul 2008, adică 3,69 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici