Hossu: Este o aberaţie propunerea de a nu se majora salariile cu şase luni înainte de alegeri

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că propunerea de a nu se majora salariile cu şase luni înainte de alegeri este o aberaţie, o măsură populistă, deoarece majorările se fac calendaristic şi nu pot fi condiţionate de alegeri.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Hossu: Este o aberaţie propunerea de a nu se majora salariile cu şase luni înainte de alegeri

Hossu: Este o aberaţie propunerea de a nu se majora salariile cu şase luni înainte de alegeri (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

"Această propunere este o aberaţie, o prostie, majorările salariale se fac calendaristic şi sunt dependente de rulare. Să îşi fixeze ei alegerile când nu se fac de obicei creşteri de salariu, de exemplu în luna iunie, dar nici aşa nu este vorba de şase luni", a spus Hossu.

Liderul sindical a subliniat că este imposibil să nu se mărească salariile cu şase luni înainte de alegeri, deoarece bugetele de venituri şi cheltuieli se aprobă la majoritatea companiilor şi societăţilor comerciale în luna martie, iar prin noiembrie-decembrie încep negocierile pentru a se aplica majorările salariale de la 1 ianuarie.

În opinia liderului sindical, Guvernul ar trebui să nu mai aibă acţiuni populiste. "Dacă aplicăm această propunere ar însemna să nu se mai facă nimic în România înainte cu şase luni de alegeri, ca să poată ei justifica faptul că nu iau anumite măsuri pentru a câştiga voturi", a precizat Hossu.

De asemenea, preşedintele "Cartel Alfa" a spus că nu numai autorităţile locale ar trebui să aibă previziuni cu privire la planurile financiare pentru trei ani, aceasta ar trebui să fie "o ameninţare generală", nu numai pentru administraţia publică locală, ci pentru toate structurile beneficiare ale bugetului de stat, cum sunt de exemplu instituţiile şcolare.

Premierul interimar Emil Boc a anunţat la Realitatea TV că majorările de salarii vor fi interzise cu şase luni înainte de alegeri, fie prezidenţiale, fie parlamentare, iar autorităţile locale vor fi obligate să prevadă planuri financiare fundamentate pe o perioadă de trei ani, obligaţie impusă şi candidaţilor în campanii electorale pentru promisiunile financiare avansate. Rectificările bugetare vor fi limitate la maximum două revizuiri pe an, a mai anunţat Emil Boc.

Toate aceste prevederi vor fi introduse prin legea responsabilităţii fiscale.

Guvernul a încheiat consultările cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană privind legea responsabilităţii fiscale, iar actul normativ a fost finalizat în şedinţa de miercuri a Cabinetului şi înaintat Parlamentului sub forma unei iniţiative legislative, sub semnătura miniştrilor care au şi calitatea de parlamentari, pentru dezbatere în procedură de urgenţă.

Legea limitează rectificările bugetare şi stabileşte înfiinţarea unui Consiliu Fiscal care să asigure o analiză independentă şi de specialitate a prognozelor macroeconomice şi bugetare.

Adoptarea legii reprezintă o condiţie asumată de autorităţile române în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici