Hossu: FMI a prezentat sindicatelor condiţiile acordului cu România, dar a omis câteva

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au prezentat, vineri, sindicatelor din România condiţiile acordului încheiat anul trecut, dar au omis unele dintre acestea, sindicaliştii sperând ca punctele lor de vedere să fie preluate în discuţia de săptămâna viitoare cu autorităţile române.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Hossu: FMI a prezentat sindicatelor condiţiile acordului cu România, dar a omis câteva

Hossu: FMI a prezentat sindicatelor condiţiile acordului cu România, dar a omis câteva (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că FMI a făcut o prezentare privind condiţiile acordului, însă "nu le-au spus pe toate" şi nu se poate trage o concluzie a acestor discuţii, ci doar unele mesaje pozitive din partea Fondului.

"FMI recunoaşte că pilonul I de pensii este în deficit, dar totodată a insistat să oblige Guvernul să mute 0,5 puncte procentuale de la Pilonul I la Pilonul II, chiar dacă această măsură putea fi luată peste un an", a spus Hossu.

Liderul sindical a precizat, de asemenea, că FMI a recunoscut că salariul minim pe economie, pe care îl primesc 1,7 milioane de angajaţi români, ar trebui să crească treptat, pentru a elimina frauda în acest domeniu.

"Nu pot spune că este o concluzie a discuţiilor de azi (vineri - n.r) cu FMI, dar sunt mesaje pozitive, reprezentanţii Fondului arătându-se dispuşi să discute cu partenerii sociali. Sperăm ca ideile transmise de liderii sindicali să fie preluate în discuţiile de săptămâna viitoare, când FMI va veni în România", a afirmat Hossu.

Liderul sindical a precizat că FMI a avut întâlniri la Viena, începând de miercuri, cu sindicatele din Bulgaria, Ungaria, Serbia, Croaţia, Muntenegru, Ucraina, Letonia, pentru a discuta cu fiecare în parte despre acordurile încheiate de ţările respective cu Fondul.

"Este o reuniune a sindicatelor din mai multe ţări europene, cu care Fondul are acorduri referitoare la reforma şi la rolul FMI în situaţie de criză. Se face totodată şi o analiză a acordurilor", a spus Hossu, joi.

Liderul sindical a menţionat că reprezentanţii FMI s-au arătat dispuşi, la solicitarea sindicatelor din România, să vină în ţara noastră, în luna aprilie, pentru mai multe seminarii cu grupuri parlamentare, cu partenerii sociali şi cu reprezentanţii mass-media.

O misiune a FMI, condusă de Jeffrey Franks, va veni în perioada 20-27 ianuarie în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreiei statului aflat la BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici