Hossu: FMI foloseşte ţări în dificultate ca experiment privind flexibilizarea pieţei muncii, fără rezultate

Fondul Monetar Internaţional (FMI) foloseşte uneori ţări în dificultate ca experiment privind flexibilizarea pieţei muncii, dar că acest lucru nu dă întotdeauna rezultate, a declarat, vineri, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Urmărește
34 afișări
Imaginea articolului Hossu: FMI foloseşte ţări în dificultate ca experiment privind flexibilizarea pieţei muncii, fără rezultate

Hossu: FMI foloseşte ţări în dificultate ca experiment privind flexibilizarea pieţei muncii, fără rezultate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"FMI foloseşte câteodată diferite ţări la ananghie ca metode de experimentare asupra unor viziuni de flexibilizare care nu totdeauna, ca să nu spun în totalitate, dau rezultate", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a precizat că FMI a subliniat încă o dată că nu a cerut modificarea Codului Muncii dar, potrivit lui Hossu, există un articol în scrisoarea Guvernului către FMI unde există lucruri negociate şi că este improbabil că nu ar fi fost şi o aprobare a FMI.

"Nu cred că fără aprobarea FMI s-ar fi pus vreun text care nu corespunde intereselor lor. Ar fi trebuit să pună şi bibilicile în scrisoarea către FMI. A fost o înţelegere la care FMI a subscris", a spus Hossu.

Potrivit lui Hossu, anumite cereri privind modificarea Codului Muncii nu sunt în spiritul unei eficientizări a României. "Fiind în situaţie de criză, într-o cădere absolută, având probleme majore pe Pilonul unu de pensii, FMI a făcut şi face presiuni pentru a se face transferul de la bugetul pilonului unu către bugetul pilonului doi. Noi n-am cerut ca ungurii eliminarea pilonului doi, noi am cerut îngheţarea pilonului doi ca să echilibrăm situaţia", a mai spus liderul Cartel Alfa.

Pe de altă parte, restructurarea ar trebui să nu se limiteze doar la concediere, ci şi la reorientare şi recalificare profesională, a adăugat liderul sindical.

Potrivit lui Hossu, în 2004, una dintre clauzele din acordul cu FMI era ca un expert al Băncii Mondiale să facă o analiză a Codului Muncii, iar Guvernul să preia şi să aplice analiza.

Guvernul nu foloseşte banii europeni integral, se pot face verificări astfel încât aceşti bani să ajungă la coordonatorii de programe europene şi să nu fie deturnaţi, a spus liderul sindical. Potrivit lui Hossu, FMI ar fi dispus să suplimenteze fonduri europene dacă banii ar fi orientaţi spre executorii de program europene şi nu deturnaţi către alte cheltuieli din structura bugetului de stat.

Discuţiile între sindicate şi reprezentanţii FMI continuă la ora transmiterii acestei ştiri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici