- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hossu: Guvernul are o poziţie inflexibilă privind Codul Muncii, sindicatele continuă protestele
Discuţiile dintre sindicate şi reprezentanţii Guvernului privind Codul Muncii au eşuat din cauza poziţiei inflexibile a ministrului Muncii şi a încercării de manipulare a Executivului, a declarat, vineri, liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, care a precizat că sindicatele vor continua protestele.
Hossu: Guvernul are o poziţie inflexibilă privind Codul Muncii, sindicatele continuă protestele (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"În întâlnirea de astăzi am constatat o încercare de manipulare a mişcării sindicale. (…) Am părăsit discuţiile pentru că poziţia ministrului Muncii este inflexibilă şi denotă nivelul cultural al lui Botiş, care nu e capabil să înţeleagă efectele pe termen lung ale acestor modificări, ci doar pe cele pe termen scurt, benefice pentru propria întreprindere", a spus Hossu.
Liderul "Cartel Alfa" a precizat că multe dintre cele 107 de modificări propuse schimbă filosofia relaţiilor dintre salariaţi şi angajatori şi a relaţiei dintre partenerii sociali.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Politruco-securiștii de la Putere nu cred că nu-i mai crezi. Pe 4 și 18 mai, să le-o dai în vot!
-
Ce spune ministrul Sănătăţii despre virusul HMPV: Infecţiile sunt în limite aşteptate, nu este nimic neobişnuit în China
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
Bogdan Hossu a declarat că premierul Emil Boc a anunţat sindicatele că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Codul Muncii, acesta fiind un alt lucru respins de partea sindicală.
"Codul Muncii, fiind o lege mult prea importantă, nu e normal să nu fie dezbătut în Parlament şi să nu existe un vot majoritar", a susţinut Hossu, care a adăugat că sindicatele vor declanşa acţiunile de protest şi că speră că acestea vor schimba poziţia inflexibilă a actualului ministru al Muncii.
La rândul său, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ioan Pisc, a declarat că ministrul Ioan Botiş a fost inflexibil în tot timpul discuţiei, indiferent de articolul din Codul Muncii dezbătut.
"Şi ministrul şi premierul au fost inflexibili, indiferent de articolul pus în discuţie. Orice propunere a noastră de a discuta un subiect sau altul a făcut obiectul unui refuz categoric, răspunsul primit fiind că nu au mandat din partea coaliţiei de guvernare de a negocia", a spus Pisc.
Potrivit acestuia, premierul Emil Boc a invitat sindicatele să plece în momentul în care au ajuns reprezentanţii patronatelor, deşi ministrul Muncii le promisese că nu va discuta separat cu sindicatele şi patronatele.
"La ora actuală cu patronatele se discută Codul Muncii. (…) Cred că este ultima întâlnire pentru că am impresia că ne-am pierdut vremea", a conchis Pisc.
Reprezentantul BNS a anunţat că o primă acţiune de protest va fi organizată sâmbătă, la congresul UDMR când va fi prezentat un document prin care reprezentanţilor UDMR vor fi avertizaţi că salariaţii din România trebuie respectaţi.
În urmă cu o zi însă, autorităţile orădene au respins cererea celor cinci confederaţii sindicale privind aprobarea unei acţiuni de protest sâmbătă, în prima zi a Congresului UDMR, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.
"Comisia locală de ordine publică a respins astăzi (joi - n.r.) solicitarea BNS, CNSLR Frăţia, Convenţiei Sindicatelor Democratice, Cartel Alfa şi Meridian, de a primi autorizaţie pentru ca sâmbătă, între orele 10.30 şi 12.30, pe platoul de la Casa de Cultură a Sindicatelor să desfăşoare o acţiune de protest", a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, secretarul Consiliului Local Oradea, Ionel Vila.
Potrivit acestuia, cererea celor cinci organizaţii sindicale a fost respinsă în baza Legii 60 din 1990, care prevede că în ziua şi în locul desfăşurării unui eveniment public nu poate fi aprobată desfăşurarea unui alt eveniment, care "ar putea genera tulburări ale ordinii publice".
Liderii confederaţiilor sindicale au anunţat, luni după-amiază, că au stabilit pichetarea intrărilor în sediul Parlamentului, discuţii cu deputaţii din comisie, pichetări şi vizite la domiciliu şi la sediile PDL, UDMR, UNPR, minorităţi, pentru depunerea solicitărilor sindicale, mitinguri în teritoriu, cu reunirea oamenilor pe drumurile europene sau naţionale şi grevă de avertisment în ziua votului în Camera Deputaţilor.
La nivel local, în fiecare luni începând din 28 februarie şi până în 18 aprilie vor fi mitinguri în faţa prefecturilor, precum şi a primăriilor din Bihor, Botoşani, Harghita, Constanţa şi Caraş-Severin.
Premierul Emil Boc a anunţat, luni, că liderii coaliţiei de guvernare propun asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe Codul Muncii, precizând că în perioada următoare vor avea loc consultări şi cu grupurile parlamentare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO