- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hossu: Reîntregirea salariilor ar trebui făcută în sume fixe, pentru corectarea discrepanţelor
Reîntregirea salariilor bugetarilor ar trebui făcută în sume fixe, nu procentual, pentru că astfel ar putea începe o corecţie în vederea reducerii discrepanţelor existente între salariile mici şi cele mari, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
Bogdan Hossu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Liderul Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa" a spus că reîntregirea salariilor bugetarilor reprezintă un angajament pe care toată clasa politică şi l-a luat, singura problemă fiind modalitatea în care se vor face aceste creşteri, întrucât acest lucru ar putea însemna o îngheţare a Legii unitare de salarizare pentru cel puţin trei ani.
"Pentru a face sensul revenirii în spiritul legii, ar trebui ca aceste creşteri să se dea în sumă fixă, pentru că înseamnă că se dă mai mult celor cu venituri mici. Asta înseamnă să se facă un pas în vederea alinierii discrepanţelor mari care există între salariile mici şi salariile mari, raportul rămânând în continuare de unu la 45", a explicat Bogdan Hossu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Donald Trump anunţă noi taxe vamale pentru Canada, Mexic şi China
-
Oficial NATO: Companiile trebuie să se pregătească pentru un scenariu de război
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
În opinia liderului "Cartel Alfa", o sumă fixă, acordată uniform, ar duce la ridicarea salariilor mici, dar şi la compactizarea grilei.
Referitor la variantele diferite avansate de FMI şi de premier pentru cea de-a doua etapă a majorării, liderul sindical a spus că, indiferent de variantă, Guvernul se va împrumuta din sistemul financiar bancar, iar interesul este să se împrumute la preţuri mici.
"Poate fi şi o tehnică de contrabalansare a acţiunilor speculative ale sistemului. E greu de spus care sunt posibilităţile Guvernului. Când vom intra în discuţie, şi sper că vom intra, vom şti mult mai bine rezultatele financiare. Bănuiesc că nimeni nu doreşte să ne reîntoarcem la o situaţie în care anul acesta dăm creştere şi la anul tăiem din nou. Sper că acţiuni de genul acesta, care s-au întâmplat în anii 2009 - 2010, vor fi evitate", a mai spus Hossu.
Preşedintele "Cartel Alfa" a adăugat că dacă se va aplica Legea salarizării, va trebui alocată şi o sumă de bani pentru corecţii.
Guvernul a avansat un nou termen pentru reîntregirea salariilor în sectorul bugetar, printr-un comunicat în care anunţă că a doua etapă de majorare va fi aplicată cel târziu "până în decembrie", după ce premierul Ponta a anunţat plata chiar în luna decembrie, iar FMI indică operaţiunea pentru 2013.
Într-un comunicat transmis miercuri, Guvernul anunţă de la început că reîntregirea salariilor bugetarilor se va realiza anul acesta, "cel târziu până în decembrie".
Ulterior, în textul comunicatului, Executivul arată că şi-a asumat angajamentul ca reîntregirea salariilor bugetarilor să aibă loc în două tranşe, până la finalul acestui an, iar prima dintre tranşe, de 8%, va fi acordată începând cu 1 iunie 2012, în timp ce a doua etapă de majorare va fi "cel mai târziu în decembrie 2012".
Pe fondul acestor informaţii contradictorii, Guvernul continuă spunând că angajamentul se bazează pe negocierile purtate cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale.
Şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, că recuperarea totală a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibilă doar anul viitor, întrucât Guvernul a decis să plătească banii aferenţi contribuţiilor reţinute la pensii şi nu poate majora salariile cu mai mult de 8%.
Întrebat dacă intenţia Guvernului este de a aplica a doua majorare a salariilor în decembrie pentru a fi efectuate plăţi abia în ianuarie 2013, Franks a răspuns că aşa a înţeles din declaraţiile oficialilor români.
"Nu e nicio contradicţie între ce am spus şi intenţia Guvernului. Dacă se măreşte salariul în decembrie, creşterea se va simţi în 2013", a completat Franks.
Ulterior acestei declaraţii a oficialului FMI, premierul Victor Ponta a precizat că a doua tranşă de majorare va fi aplicată la 1 decembrie, aşa cum s-a convenit în negocierile cu Fondul.
Întrebat despre data la care va fi acordată ce-a de-a doua tranşă de majorare, premierul a răspuns: "1 decembrie".
Premierul anunţase şi la finalul şedinţei de marţi a Guvernului că salariile bugetarilor vor creşte cu 8% de la 1 iunie, urmând ca restul sumelor necesare pentru revenirea la nivelul salariilor din iunie 2010 să fie acordate în luna decembrie.
Surse oficiale declaraseră anterior pentru MEDIAFAX că Guvernul ia în calcul varianta ca a doua tranşă de majorare a salariilor în sectorul bugetar să fie acordată în luna decembrie, după alegerile parlamentare, ceea ce ar evita încălcarea Legii responsabilităţii fiscale.
Legea responsabilităţii fiscale stabileşte că nu pot fi emise acte normative pentru majorarea salariilor sau a pensiilor cu şase luni înainte de alegeri.
După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO