- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hossu: Trendul sărăciei este în creştere în România
Indicele sărăciei are un trend ascendent pentru toate categoriile de gospodării, existând decalaje foarte mari între nivelul de trai al populaţiei, promovarea muncii decente fiind una dintre soluţiile pentru diminuarea sărăciei, a declarat, marţi, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Hossu: Trendul sărăciei este în creştere în România (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele Cartel Alfa a spus, marţi, la dezbaterea cu tema "Eradicarea sărăciei şi inegalităţilor", că aproape jumatate din populaţia mondială trăieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi şi mai mult de un miliard de persoane subzistă cu mai puţin de un dolar pe zi.
Hossu a adăugat că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în anul 2006 rata riscului de sărăcie era de 18,6 la sută, pe un trend crescător. El a adăugat că România se află printre statele membre ale UE care înregistrează o valoare ridicată a riscului de sărăcie, acesta aflându-se în creştere pentru toate categoriile de gospodării, în perioada 2000 - 2006.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Conceptul de "muncă decentă", lansat de Organizaţia Internaţională a Muncii în 1999, conţine patru mari obiective strategice, şi anume dreptul la muncă, ocuparea forţei de muncă, protecţia socială şi dialogul social, a precizat preşedintele Cartel Alfa.
În opinia lui Hossu, promovarea muncii decente este o posibilă soluţie pentru diminuarea sărăciei. Condiţiile şi mijloacele de existenţă ar trebui ameliorate, astfel încât să existe venituri stabile şi locuri de muncă productive, reguli echitabile, respectarea drepturilor fundamentale la locul de muncă, stabilitate crescută la nivel local, respectarea drepturilor fundamentale şi protecţia socială în favoarea lucrătorilor, a mai spus Hossu.
Liderul Cartel Alfa a susţinut că promovarea muncii decente presupune existenţa unei economii informale şi legături între aceasta şi economia formală, dar şi existenţa instituţiilor sociale, unde săracii îşi pot exprima nevoile şi asuma participarea la dialogul social.
"Este nevoie de salarii crescute şi posibilităţi de locuri de muncă independente, datorate accesului la servicii financiare, la formare şi la educare", a mai spus Hossu.
Politicile de şcolarizare şi eliminarea muncii forţate a copiilor, a discriminărilor ale căror victime sunt cei săraci, în special femeile, care sunt persoanele cele mai vulnerabile şi mai puţin protejate, multiplicarea posibilităţilor de a reacţiona, de a crea şi de a întreprinde, creşterea valorii punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu în 2009 sunt alte aspecte ale promovării muncii decente.
Fostul ministru al Muncii Gheorghe Barbu, prezent la eveniment, a declarat că ar trebui create locuri de muncă, altfel existând riscul "să devenim o naţiune de asistaţi social".
"Una din măsurile pe care România trebuie să le ia o reprezintă crearea de locuri de muncă atractive financiar. Trebuie promovată flexibilitatea şi adaptabilitatea, care să protejeze mai degrabă oamenii, nu slujbele", a spus Gheorghe Barbu.
La rândul lui, un alt fost ministru al Muncii, Marian Sârbu, a arătat că este foarte important să fie sprijinită angajarea tinerilor, seniorilor şi femeilor, adică să fie mărită rata de populaţie activă din ţară. Protecţia suplimentară pentru cei care îşi asumă riscuri mai mari şi încurajarea mobilităţii sunt ale măsuri propuse de Marian Sârbu.
Secretarul gereral al CNSLR Frăţia, Valentin Mocanu, a declarat că există nişte cauze care situează România pe ultimele locuri în ce priveşte nivelul de sărăcie şi de inegalitate.
"Prima cauză ar fi structura venitului în general, modul în care veniturile reale rezultate din creşterea economică sunt distribuite populaţiei României. Lipsa politicilor de ocupare, de asigurări sociale sunt alte cauze care determină nivelul ridicat al sărăciei", a mai spus Mocanu.
Directorul adjunct al Institutului de Economie Naţională, Constantin Ciutacu, a declarat, marţi, că în România există aproximativ 15 milioane de persoane în vârstă de muncă, din care sunt ocupate 8,8 milioane, salariate fiind maximum 4,7 milioane.
Această dezbatere a fost primul eveniment organizat de cele patru confederaţii sindicale în perioada 23 septembrie - 7 octombrie, pentru sensibilizarea actorilor sociali, a instituţiilor administrative şi politice şi a societăţii civile asupra importanţei muncii decente. Evenimentele sunt organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Muncii Decente, care este pe 7 octombrie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO