- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.05.2015, 17:16)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hosu (DIICOT): Romprest a achiziţionat fictiv aproximativ 3.000 de tone de clorură de calciu - VIDEO
Romprest a achiziţionat fictiv 3.000 de tone de clorură de calciu, iar în două luni a fost fraudat astfel bugetul de stat cu aproximativ 20 de milioane de lei, firma coordonată de Nicolae Capră fiind cooptată în circuitul fictiv, ca furnizor al mărfii, potrivit procurorului şef adjunct al DIICOT.
Urmărește
813 afișări
Hosu (DIICOT): Romprest a achiziţionat fictiv aproximativ 3.000 de tone de clorură de calciu
Procurorii DIICOT Ploieşti şi poliţiştii au făcut, miercuri 27 de percheziţii la mai multe firme, printre care şi Romprest, precum şi locuinţele membrilor unui grup infracţional format din 23 de persoane şi coordonat de Florian Walter, care controlează firma de salubrizare.
Procurorul şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Giorgiana Hosu, a declarat că investigaţiile din acest dosar vizează operaţiuni nereale şi circuite financiare fictive realizate în perioada 2012-2014 de către reprezentanţi de la 30 de societăţi comerciale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Giorgiana Hosu a precizat că numai în două luni s-a fraudat bugetul de stat cu aproximativ 20 milioane de lei, prin achiziţionarea fictivă a aproximativ 3.000 de tone de clorură de calciu.
"În anul 2012, reprezentantul Romprest SA a creat un circuit fictiv format din patru societăţi comerciale, pentru a ascunde provenienţa reală a unei mari cantităţi de clorură de calciu, în fapt de provenienţă intracomunitară, şi pentru a-şi crea avantajele fiscale, constând în TVA şi impozit pe profit. În acest circuit fictiv a fost cooptată o societate coordonată de Capră Nicolae, în calitate de furnizor al mărfii. Scriptic, aproximativ 3.000 de tone de clorură de calciu au fost livrate în două luni, între cele patru societăţi comerciale, fără documente, fără mijloace de transport, fără delegaţii. Practic, în cele două luni, Romprestul a prejudiciar bugetul de stat cu 20 de milioane de lei", a spus procurorul şef adjunct al DIICOT.
Şeful Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Claudiu Cucu, a precizat că acea cantitate de clorură de calciu era importată fictiv din Bulgaria, prin firme fantomă.
În urma investigaţiilor, DIICOT a dispus începerea urmăririi penale faţă de 23 de suspecţi, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul constatat în acest moment fiind de aproximativ 20 de milioane de euro.
Posted by Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - ANAF on Wednesday, May 6, 2015
Omul de afaceri Florian Walter, pus sub urmărire penală în acest dosar, ar fi trebuit să fie dus la audieri, la DIICOT Ploieşti, însă acesta nu a fost găsit de anchetatori.
Alte 22 de persoane care au fost puse sub urmărire penală, pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, vor fi audiate. De asemenea, vor da declaraţii în faţa anchetatorilor şi peste 25 de persoane care nu vor fi puse sub urmărire penală.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, printre persoanele urmărite penal în acest dosar sunt şi Nicolae Capră, unul dintre finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, trimis în judecată de DIICOT într-un alt dosar de evaziune fiscală, şi soţia acestuia, Cristina Capră.
"Modul de operare a fost următorul: compania Romprest Service SA a derulat tranzacţii comerciale aparent cu doar trei societăţi comerciale cu activitate licită - Team Line Solutions SRL, Romconcord Tehnic Service SRL şi Euro Grup SRL. În fapt, serviciile furnizate de aceste societăţi comerciale erau nereale, deoarece proveneau din achiziţii fictive, de la societăţi comerciale cu următoarele caracteristici: sedii sociale fără activitate, declarate la cabinete de avocatură sau în apartamente de bloc, fără puncte de lucru, fără salariaţi. Reprezentanţii legali ai acestor societăţi nu pot fi identificaţi sau şi-au declarat domiciliile în Republica Moldova sau în Ungaria", a mai spus Giorgiana Hosu.
Procurorul şef adjunct al DIICOT a precizat că aceste firme nu aveau mijloace de transport necesare deplasării unui număr mare de personal muncitor, respectiv 200-300 de persoane cum figurau ca obiect al contractelor încheiate.
"Pe întregul an comercial anterior înregistrării în evidenţele Romprest SA s-a identificat aceeaşi tipologie: se organizau scriptic circuite de tranzacţionare succesivă a tranzacţiilor, constând în punerea la dispoziţie de personal muncitor, servicii care ajutau la diminuarea obligaţiilor fiscale. În fapt, muncitorii erau folosiţi la negru, nu era o evidenţă a personalului muncitor subcontractant, nu existau situaţii de lucrări, furnizorii aveau la rândul lor furnizori, care nu declarau livrări sau ţineau înregistrări neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfăşurare a activităţilor de curăţenie specifice, numărul de persoane executante sau calificarea acestora", a explicat procurorul şef.
Giorgiana Hosu a precizat că reprezentaţii legali ai societăţilor comerciale erau în fapt complici sau "săgeţi", care aveau doar sarcina de a completa şi semna acte contabile, de a completa acte bancare, de a retrage sume în numerar, activităţi pentru care încasau un comision de la liderii grupului infracţional organizat. De asemenea, contabilitatea nu exista la cele mai multe dintre societăţile comerciale implicate.
Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a precizat, într-un comunicat de presă, că administratorii companiei Romprest Service SA, în calitate de lideri ai grupării infracţionale, au creat şi utilizat mai multe societăţi comerciale având drept scop realizarea de achiziţii intracomunitare nedeclarate de clorură de calciu, ascunzând adevărata natura a provenienţei mărfurilor prin declararea fictiva a unor tranzacţii comerciale. Ulterior, mărfurile ar fi ajuns fictiv pe circuitul Coresio Euroinvest SRL - JIF SRL - Euro Grup SRL la Romprest Service SRL, care şi-a creat "avantaj fiscal reprezentand TVA deductibil şi impozit pe profit".
Operaţiunile economice nu au fost efectuate în fapt, iar înregistrarea lor ca şi cheltuieli deductibile a avut ca scop majorarea artificială a cheltuielilor în vederea diminuării obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat de către Romprest Service SA.
"Se impune a fi menţionat faptul că documentele de achiziţie procurate au fost utilizate de administratorul Euro Grup SRL pentru obţinerea de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene, aspect ce a fost adus, de asemenea, la cunoştinţa organelor de urmărire penală. Totodată, cu ocazia controalelor efectuate s-a conturat suspiciunea rezonabilă că unii din membrii grupării infracţionale, în scopul sustragerii de la efectuarea unor verificări financiar- fiscale, au declarat fictiv cesionarea părţilor sociale deţinute la alte societăţi", a mai arătat Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF).
Potrivit DGAF, Romprest Service şi societăţile din lanţul de tranzacţionare care ar fi sprijinit activitatea liderului grupării au contribuit la formarea unor circuite comerciale care să creeze aparenţa de legalitate în cazul circulaţiei mărfurilor şi serviciilor şi a deductibilităţii TVA, cât şi obţinerea, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene prin prezentarea cu rea-credinţă de documente asupra cărora există suspiciunea rezonabila ca ar fi false.
Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a precizat că societatea Romprest Service SA a fost verificată în perioada 20 august - 11 decembrie 2014. Astfel, au fost făcute 16 acţiuni de verificare ce au avut ca obiectiv modul în care au fost respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile de către Romprest raportat la relaţiile comerciale desfăşurate cu societăţile LA Team Line Solutions SRL, Romconcord Tehnic Service SRL şi Euro Grup SRL, în anii 2012 - 2014, respectiv lanţurile comerciale Tănăsescu Farm SRL - Coresio Euroinvest SRL - JIF SRL - Euro Grup SRL - Compania Romprest Service SA şi Tănăsescu Farm SRL - Coresio Euroinvest SRL - Bryana Euro Invest SRL - Euro Grup SRL.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Amanta (devenită, între timp, titulara) ICH este gravidă?! 😲 Tatăl ar fi pufosul Goe, fiul unui multimilionar imobiliar
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe