Hotărârea cu privire la colegiile uninominale rămâne în vigoare
Hotărârea de Guvern care delimitează colegiile uninominale pentru alegerile parlamentare rămâne în vigoare, Curtea de Apel Bucureşti respingând, joi, cererea PRM de suspendare a acesteia.
Hotărârea cu privire la colegiile uninominale rămâne în vigoare
Curtea de Apel Bucureşti a decis să respingă cererea PRM ca neîntemeiată. Soluţia poate fi atacată cu recurs în cinci zile, la instanţa supremă.
PRM a contestat la Curtea de Apel Bucureşti, în septembrie, în contencios administrativ, hotărârea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale în vederea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lunii noiembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri, cererile de intervenţie în proces ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), candidatei PNL la Camera Deputaţilor Alina Gorghiu şi a lui Corneliu Petre, acesta din urmă susţinând că a făcut cererea în numele ordinii de drept.
Guvernul, MIRA şi Gorghiu au cerut instanţei să respingă cererea de suspendare a hotărârii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, arătând că o serie de instituţii sunt implicate deja în procedura electorală.
Candidata PNL a ridicat în faţa instanţei excepţia lipsei de interes la Partidul România Mare (PRM), instanţa urmând să dea o soluţie în privinţa excepţiei odată cu cea privind suspendarea efectelor Hotărârii de Guvern (HG) privind delimitarea colegiilor uninominale.
Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş a susţinut că Gorghiu a ridicat excepţia dintr-o confuzie, pentru că actorul principal în votul uninominal rămâne partidul politic.
În privinţa cererii de suspendare a hotărârii de Guvern, reprezentantul PRM a susţinut că menţinerea acestui act normativ ar crea un prejudiciu foarte mare, arătând că în Monitorul Oficial din 1 septembrie este publicat bugetul pentru organizarea alegerilor, de 100 de mii de miliarde de lei, şi că organizarea procesului electoral potrivit HG contestate ar duce la perturbarea organelor de stat.
Bolcaş a mai spus în faţa judecătorilor că HG privind colegiile uninominale încalcă prevederile legii electorale, reprezentantul PRM explicând că Guvernul a stabilit colegiile uninominale fără a ţine seama de o comisie specială parlamentară, în Capitală şi în judeţele Satu Mare şi Constanţa.
Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş a depus, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti, şi o copie care conţine declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu în plenul Parlamentului, în sprijinul acţiunii de suspendare a executării Hotărârii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.
El a invocat declaraţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia Hotărârea Guvernului prin care se stabilesc colegiile uninominale "pare a nu respecta rigorile legii, ceea ce periclitează chiar introducerea noului sistem de vot şi poate genera confuzie", făcută miercuri, în plenul Parlamentului.
Totodată, Bolcaş a depus şi o copie a declaraţiei unui secretar de stat din Miniterul Internelor şi Reformei Administrative. Bolcaş a spus că aceste declaraţii confirmă inadvertenţele din Hotărârea de Guvern.
Bolcaş a mai spus că Guvernul şi-a permis să elaboreze Hotărârea de Guvern bazându-se pe deciziile Comisiei parlamentare privind Codul electoral, care însă nu finalizase delimitarea tuturor colegiilor. Acesta a precizat că Guvernul putea să rectifice inadvertenţele dacă ţinea cont de plângerea prealabilă depusă de PRM la Executiv.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR, că, dacă avizul legislativ dat Hotărârii de Guvern privind delimitarea colegiilor se va dovedi, după decizia justiţiei, greşit, atunci premierul ar trebui să ceară demisia ministrului Justiţiei şi a juriştilor de la Palatul Victoria.
Consiliul Superior al Magistraturii consideră că atitudinea manifestată de preşedintele României atunci când şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti şi în condiţiile în care instanţa de judecată nu a pronunţat încă o hotărâre este inacceptabilă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO