- Home
- Social
- (26.02.2024, 15:20)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hotelul lui Tito, scos la licitaţie: traseul de la un simbol al socialismului la un hotel de trei stele în ruine
De-a lungul anilor, stabilimentul a găzduit suverani şi vedete internaţionale, iar acum, o cameră „dărăpănată şi urât mirositoare” costă 40 de euro pe noapte.
Urmărește
587 afișări
Hotelul Jugoslavija, Belgrad
Hotelul Jugoslavija din Belgrad, simbol al erei „socialismului real” impus de colonelul Tito şi scena evenimentelor care au modelat istoria ţării, până la naşterea Serbiei, a fost scos licitaţie pentru aproximativ 27 de milioane de euro.
Construit în 1969, a fost considerat unul dintre cele mai luxoase şi frumoase hoteluri din lume, printre primele 5 cele mai mari din Europa, datorită şi vederii panoramice asupra Dunării şi celui mai mare candelabru Swarovski de pe planetă (până în 2010) compus din 40.000 de cristale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Putin îl felicită pe Trump pentru alegerea sa ca președinte al SUA. Liderul rus vorbește despre Noua Ordine Mondială: „Lumea are nevoie de Rusia”
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
Vreme schimbătoare în România până în prima parte a lunii decembrie
-
Klaus Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European de la Budapesta
Trecutul său legendar, format din summit-uri politice internaţionale şi mari partide sociale, i-a adus realizarea unui documentar, „Hotel Yugoslavia”, realizat de regizorul elveţian Nicolas Wagnières, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 2018.
Dar, istoria se schimbă peste ani şi, astăzi , Iugoslavia este obiectul de interes al agenţiei sârbe de supraveghere a falimentelor. De vină este „Dunărea Riverside”, compania, fosta Alpe Adria Hotels, care câştigase hotelul în 2006 şi promisese, fără succes, relansarea lui.
De atunci, de-a lungul anilor s-a transformat intr-un hotel simplu de 3 stele, cu stil arhitectural sovietic, cu un restaurant mexican cu preţ fix, un restaurant „traditional sarba” si un cazinou de clasa a doua. Are camere la tarife „low cost”: între 40€ şi 50€ pe noapte, inclusiv micul dejun.
Pare aproape imposibil ca aceleaşi camere, în deceniile secolului trecut, să găzduiască regi, regine, şefi de stat şi vedete internaţionale de când preşedintele Tito includese hotelul în protocolul său oficial. De la Elisabeta a II-a, care i-a reunit pe reprezentanţii diplomatici ai Commonwealth-ului în camerele luxosului hotel, la Muammar Gaddafi, de la Neil Armstrong la Tina Turner.
Dar şi preşedinţii americani Richard Nixon şi Jimmy Carter şi astronauţii Apollo 11, care l-au vizitat în octombrie 1969, anul deschiderii sale, când au fost primiţi în Iugoslavia ca eroi după aterizarea pe Lună. În 1972, regina Juliana a Ţărilor de Jos şi soţul ei, Bernhard, au organizat o recepţie în cinstea lui Tito: regina a descris hotelul ca fiind „impresionant şi încântător”.
Deşi lucrările de construcţie au început în 1947 pe baza proiectului a trei arhitecţi de la şcoala modernistă din Zagreb, în 1948, când Tito s-a despărţit de Stalin, lucrările s-au oprit. Ani mai târziu, în ’61, în timpul primului summit al Mişcării Nealiniate (acele state care au decis să nu se alăture niciunuia dintre cele două blocuri în timpul Războiului Rece dintre URSS şi SUA), împăratul etiopian Haile Selassie a subliniat preşedintelui Tito că Belgradul nu avea un hotel reprezentativ şi i-a sugerat neoficial numele: Jugoslavija. Odată încheiat summit-ul, munca s-a reluat.
Bombardele NATO asupra Iugoslaviei din mai 1999 au lovit şi au deteriorat clădirea, făcând-o inutilizabilă. Aripa de vest a fost grav avariată, în timp ce anexa şi aripa de nord au fost complet demolate. Reconstrucţia a început în octombrie 1999. Doar unele părţi au fost complet renovate, în timp ce alte părţi au fost reparate doar suficient pentru a evita prăbuşirea. Pe 31 decembrie a aceluiaşi an, cu ocazia petrecerii de Revelion, hotelul s-a redeschis.
Din 2006 - anul care trebuia să marcheze renaşterea sa - şi până astăzi, au fost mai multe închideri şi redeschideri către public, dar aura de fast şi lux s-a pierdut treptat. În 2011 au fost aprobate planurile de modificare structurală, iar în anul următor proprietarii au anunţat redeschiderea pentru 2015.
În 2013, unele părţi ale hotelului au fost deschise pentru prima dată după şapte ani, dar nu pentru oaspeţi, în timp ce mai multe etaje au fost închiriate ca birouri. Navigâand pe internet este uşor să dai peste recenzii care descriu complexul de cazare ca fiind „doar adecvat”, în timp ce camerele, aceleaşi în care dormeau regi şi regine, astăzi nu sunt altceva decât „drăpănate şi urât mirositoare”.
Citește pe alephnews.ro: Fiica transgender a lui Musk nu își vede „viitorul” în SUA după victoria lui Trump: „Oamenii care au votat acest lucru nu vor ajunge nicăieri”
Citește pe www.zf.ro: Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden se adresează națiunii după victoria lui Trump: „Am pierdut această bătălie, America visurilor voastre vă cere să vă ridicați”
Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
EXCLUSIV | Scandal în familia Betty – Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
CANCAN.RO
Persoanele afectate de inundații, care au aruncat cu noroi în Regele Felipe și în Pedro Sanchez, au fost ARESTATE
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe