Hoţi italieni de tablouri celebre, având un complice român, au fost arestaţi

O bandă de hoţi italieni, având un complice român, a fost arestată în Italia, infractorii furând 12 tablouri celebre sustrase de la o persoană bogată din Monaco, potrivit ediţiei electronice a publicaţiei "France Soir".

Urmărește
37 afișări

Arestarea e demnă de un film de aventuri. Pe 28 mai carabinierii italieni au oprit o maşină cu doi bărbaţi, de 46 şi 50 de ani, niciunul cu permis de conducere, în apropierea oraşului Monza, nu departe de Milano.

Poliţiştii au găsit un tablou ascuns în bagajele hoţilor, fiind vorba de o natură moartă a pictorului italian Giorgio Morandi, personaj principal al curentului Novecento, o operă estimată la 200.000 de euro. Hoţii au spus că tabloul reprezintă un cadou, dar versiunea lor nu a fost crezută de poliţişti, mai ales că unul dintre ei mai fusese condamnat pentru fraudă, iar celălalt tocmai ieşise din închisoare unde a stat pentru "infracţiuni contra patrimoniului".

Tabloul lui Morandi se afla printre operele de artă căutate prin Interpol, furtul său fiind semnalat de către autorităţile din Monaco în luna martie a acestui an.

Mulţumită acestei capturi, anchetatorii au dat de urma hoţilor de tablouri până în Albenga, un oraş din apropierea frontierei cu Franţa. Acolo, în curtea unui imobil, au găsit un container, în care, în mijlocul a diverse creme şi a tot felul de obiecte, era o valiză de voiaj roşie, marca Samsonite. În valiză, o pradă fabuloasă: 12 tablouri pictate de mari artişti ai secolului al XIX-lea, piese unice care au făcut înconjurul lumii pentru a fi expuse în numeroase muzee, după cum reiese din etichetele faimoaselor instituţii, lipite încă în spatele ramele lor.

Anchetatorii au mai descoperit alte patru naturi moarte de Morandi, două tablouri de Andy Warhol reprezentându-l pe primul preşedinte al Republicii Populare Chineze, Mao Tse-tung, un tablou al pictorului cubist Fernand Leger din 1935, o pictură de italianul Virginio Ghiringhelli, un portret de femeie al lui Balthus şi două picturi etnice japoneze şi indiene din secolul al XIX-lea.

Aceste capodopere ale picturii sunt estimate la aproape 2,5 milioane de euro. Tablouri mici în majoritate, "cu siguranţă alese pentru dimensiunile lor reduse care le face mai uşor de transportat şi pentru valoarea lor artistică inestimabilă", a spus căpitanul Andrea Ilari, comandantul brigăzii care cercetează cazul.

"Acestea nu sunt uşor de revândut. Ele sunt uşor de identificat şi, datorită etichetele de pe spate, care relevă trecerea lor prin cele mai importante galerii europene (inclusiv Tate Gallery din Londra)", a afirmat el.

Cu siguranţă hoţii au găsit un cumpărător pentru pictura lui Morandi, astfel că şi-au asumat riscul de a transporta tabloul cu o maşină.

Poliţia italiană a spus că ar fi un act izolat, fără legătură cu o reţea organizată. Cei doi bărbaţi implicaţi au fost arestaţi împreună cu un presupus complice, un român de 36 de ani.

Dar cel mai surprinzător este faptul că întreaga colecţie a fost, potrivit ziarului "Monaco-Matin", furată fără a intra prin efracţiune dintr-un singur loc, casa Paolei Folon din Monte Carlo. Această femeie nu este oricine, ea este văduva unui artist belgian Jean-Michel Folon, celebru pentru posterele lui şi pentru picturile în acuarele, fiind de asemenea, fiica lui Gino Ghiringhelli, directorul unei celebre galerii milaneze "Il Milione" şi prieten cu Giorgio Morandi.

Mare cunoscătoare de artă contemporană, Paola Folon avea o colecţie personală foarte importantă, o colecţie de care ea era foarte mândră şi de care vorbea într-una, spune presa italiană, citând o informaţie a poliţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici