Hoţii de utilaje favorizaţi de Şeful Direcţiei de Informaţii Alba, suspectaţi de 50 de furturi
Membrii grupării specializate în furturi de utilaje, sprijiniţi de şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, Ioan Tarnu şi subsomisarul Liviu Schiau de la la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, sunt suspectaţi de aproximativ 50 de furturi din patru ţări UE.
Pe lângă Tarnu şi Schiau, care au fost reţinuţi luni de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă şi un alt suspect, care, iniţial, a fost cercetat în stare de libertate, informează reprezentanţi ai Poliţiei Romne.
Acesta însă nu a respectat interdicţia magistraţilor de a nu lua legătura cu ceilalţi membrii din grupare, aflaţi în stare de arest preventiv.
Gruparea vizată de anchetatori ar fi formată din peste 30 de persoane, care în perioada 2008-2011, au furat utilaje agricole şi utilaje de construcţii din ţări ale Uniunii Europene, pe care le-au transportat în România, după care le-au schimbat identitatea prin contrafacerea seriilor de identificare şi a documentelor de provenienţă. Ulterior, utilajele au fost vândute sub valoarea reală a acestora, respectiv sub jumătate din preţ.
Poliţiştii au identificat şi confiscat în jur de 50 de utilaje provenite din furturi din Franţa, Italia, Olanda şi Grecia.
În cadrul dosarului poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, în 14 aprilie, 33 de descinderi în Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Argeş şi Bucureşti, pentru destructurarea grupului infracţional.
La acest caz s-a cooperat cu autorităţile din Franţa, Italia, Olanda, Grecia şi Ungaria, fiind a treia etapă a operaţiunii.
În prima fază, în noiembrie 2010 au fost arestate şapte persoane, în ianuarie 2011 alţi 12 membri ai grupării, iar în aceeaşi zi, au fost conduse la sediul DIICOT-Biroul Teritorial Hunedoara, pentru audieri, 23 de persoane. Totodată, se fac cercetări faţă de alte opt persoane care se sustrag urmăririi penale, fiind plecate din ţară.
Şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, lt.col. Ioan Tarnu, şi subsomisarul Liviu Schiau, de la la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, pentru că au sprijinit un grup de hoţi de utilaje din UE, valoarea pagubelor fiind de 4,5 milioane de euro.
Ioan Tarnu ar fi primit daruri de la soţia unui acuzat în cazul de furtului de utilaje, dând asigurări că poate determina poliţiştii să facă investigaţii favorabile inculpatului.
Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Hunedoara anchetează 24 de persoane, cercetate în stare de arest preventiv, care s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene. Valoarea estimată a prejudiciului este de 4.500.000 de euro.
În cursul investigaţiilor privind faptele celor 24 de hoţi a reieşit faptul că activitatea infracţională a membrilor grupării ar fi fost sprijinită de către locotenent-colonel Ioan Tarnu, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, şi Liviu Schiau, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia.
Potrivit DIICOT, lt.col. Tarnu, în virtutea funcţiei deţinute, prin acţiune sau inacţiune, l-ar fi sprijinit pe Mircea Stanciu - în prezent arestat -, activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului în dosarul penal instrumentat de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infrancţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, constituind în acelaşi timp o încălcare a dispoziţiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informaţii de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni.
Subcomisarul Stanciu ar fi apelat la şeful Direcţiei de Informaţii Alba, căruia i-a spus că este implicat în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul, în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul BCCO Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspundere penală.
Lt. col. Ioan Tarnu ar fi acceptat, în mod direct, daruri de la soţia lui Mircea Stanciu, dând asigurări că poate determina organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului, afirmă DIICOT.
La rândul său, Liviu Schiau este acuzat că, în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-a încunoştinţat pe Mircea Stanciu cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale.
Mai mult decât atât, Liviu Schiau a pus la dispoziţia lui Mircea Stanciu, o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul BCCO Alba-Iulia.
Ioan Tarnu şi Liviu Schiau au fost reţinuţi pentru 24 de ore, sub acuzaţiile de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului, urmând a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Curţii de Apel Alba-Iulia.
Cercetările au fost efectuate cu sprijinul unităţii specializate din cadrul SRI şi cu poliţişti din cadrul BCCO Alba-Iulia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO