Hrebenciuc, URMĂRIT PENAL într-un nou dosar: "DNA mă acuză de trafic de influenţă". Deputatul PSD ar fi încercat să obţină informaţii privind anchete penale. Cererea de arestare preventivă, la Cameră - FOTO

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a venit, luni, la DNA pentru a fi audiat, el declarând, la ieşirea de la DNA, că procurorii l-au anunţat că este suspect într-un nou dosar, în care este cercetat pentru că ar fi făcut trafic de influenţă, el precizând că nu este vorba despre "niciun fel de afacere". Cererea de încuviinţare a arestării preventive a lui Hrebenciuc a sosit la Camera Deputaţilor, fiind trimisă de preşedintele acestui for legislativ, Valeriu Zgonea, Comisiei juridice.

Urmărește
3043 afișări
Imaginea articolului Hrebenciuc, URMĂRIT PENAL într-un nou dosar: "DNA mă acuză de trafic de influenţă". Deputatul PSD ar fi încercat să obţină informaţii privind anchete penale. Cererea de arestare preventivă, la Cameră - FOTO

Viorel Hrebenciuc (Imagine: Liviu Adăscăliţei/ Mediafax Foto)

UPDATE 15:11 - Cererea de încuviinţare a arestării preventive a lui Hrebenciuc în noul dosar a sosit la Cameră

Cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Viorel Hrebenciuc în noul dosar în care este urmărit penal de DNA a sosit la Camera Deputaţilor, fiind trimisă de către preşedintele acestui for legislativ, Valeriu Zgonea, Comisiei juridice.

Zgonea a declarat că a primit o nouă cerere de încuviinţare a arestării preventivă pentru Viorel Hrebenciuc.

Preşedintele Camerei a precizat că a trimis această nouă cerere Comisiei juridice, care are termen pentru întocmirea raportului tot trei zile, ca şi în cazul primei solicitări în care este vizat Viorel Hrebenciuc.

După ce Comisia juridică întocmeşte raportul, mai este un termen de cinci zile până se întruneşte plenul pentru a da votul în privinţa ridicării imunităţii lui Hrebenciuc.

”A venit un nou dosar, eu am citit numai cererea ministrului Justiţiei care este înaintată, dosarul are 10 file, se cere arestarea domnului Hrebenciuc pentru trafic de influenţă, folosirea... nu ştiu mai mult”, a precizat Zgonea.

El a arătat că, la fel ca şi în cazul Diniţă, şi în cazul primului dosar în care se cere arestarea preventivă a lui Hrebenciuc şi Ioan Adam, termenul este de trei zile pentru Comisia juridică şi apoi încă cinci zile pentru plen.

”Datele sunt strict legate de procedura văzută şi în cazul Diniţă şi în celălalt dosar. În trei zile comisia este obligată să facă raportul. Eu am trimis acest dosar azi la Comisia juridică. Părţile implicate, parlamentarii din Comisia juridică, pot să citească şi în cinci zile sunt obligat să-l pun pe ordinea de zi”, a mai arătat Zgonea.

El a adăugat că pentru primul dosar de arestare preventivă pentru Hrebenciuc şi Adam aşteaptă raportul până miercuri noapte şi va convoca Biroul permanent joi, în cazul în care acest raport este depus, pentru a stabili şedinţa de plen pentru lunea viitoare, la ora 15.00

Zgonea a explicat ulterior că, de fapt, a venit o completare la solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a lui Viorel Hrebenciuc.

Hrebenciuc a aflat chiar de la un angajat DNA că este interceptat

Viorel Hrebenciuc, urmărit penal într-un nou dosar, a aflat chiar de la un angajat al DNA că este interceptat şi, pe de altă parte, i-a promis unui coleg din PSD că îl va sprijini să ajungă preşedinte al partidului, dacă iniţiază o lege privind amnistierea şi graţierea unor pedepse.

În noul dosar, în care a fost audiat luni la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), deputatul Viorel Hrebenciuc, care are calitatea de suspect, este urmărit penal pentru instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă.

Potrivit anchetatorilor, Hrebenciuc ar fi întreprins demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate de DNA faţă de el, promiţând în schimb că va determina diverşi funcţionari publici, asupra cărora are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, în aşa fel încât să obţină diverse foloase necuvenite pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informaţii.

Astfel, susţine DNA, anterior datei de 13 august, deputatul PSD i-a solicitat unui fost şef al unei structuri de protecţie să obţină date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicaţiilor, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, precum şi instituţia care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv DNA sau SRI.

La 13 august, fostul şef al unei structuri de protecţie i-ar fi precizat lui Hrebenciuc că are posibilitatea reală de a obţine aceste informaţii prin intermediul unui angajat al DNA. "Cu aceeaşi ocazie, persoana solicitată (fostul şef al unei structuri de protecţie - n.r.) i-ar fi spus lui Hrebenciuc Viorel că i-a cerut angajatului să obţină astfel de informaţii, iar acesta i-a comunicat că Hrebenciuc Viorel a fost şi este interceptat în baza unui mandat de supraveghere tehnică, emis la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Totodată, persoana solicitată l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc Viorel că, prin intermediul angajatului DNA, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicităţii", mai susţine DNA.

În schimbul acestor servicii, fostul şef al unei structuri de protecţie i-ar fi cerut lui Viorel Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care deputatul i-a promis că, prin intermediul fiului său, Andrei Hrebenciuc, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică.

Potrivit anchetatorilor din acest dosar, tot în schimbul informaţiilor furnizate de angajatul DNA, prin intermediul persoanei solicitate şi la cererea acesteia din urmă, Hrebenciuc i-a promis că va interveni pe lângă diverse persoane influente (printre care şi un funcţionar public, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă), pentru a le determina să menţină în funcţie o anumită persoană, funcţionar în cadrul Fondului Naţional de Garantare.

"În acelaşi context, Hrebenciuc Viorel i-a promis aceleiaşi persoane că va interveni pe lângă un funcţionar în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, astfel încât să ajute persoana să înregistreze, la Registrul Comerţului, drepturile asupra unei societăţi comerciale. Cu ocazia întâlnirii din data de 13.08.2014, aceeaşi persoană i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel să intervină pe lângă funcţionari publici pentru a-i determina să îl destituie pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din funcţia pe care o exercita (din cauză că persoana respectivă avea un litigiu de afaceri cu acesta), cerere acceptată de către Hrebenciuc Viorel", mai susţine DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că angajatul DNA care i-ar fi dat informaţii lui Hrebenciuc nu s-a autodenunţat, ci a fost prins de anchetatori.

Procurorii anticorupţie mai susţin, referitor la noul dosar penal al lui Hrebeneciuc, că acesta, la două zile după ce a fost audiat la DNA Braşov în dosarul retrocedărilor, "şi-a folosit influenţa faţă de un membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse", promiţându-i respectivului sprijin pentru a deveni preşedinte al PSD.

DNA precizează că în acest dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

 

Hrebenciuc: Sunt suspect într-un nou dosar, DNA mă acuză de trafic de influenţă

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat luni, la ieşirea de la DNA, că procurorii l-au anunţat că este suspect într-un nou dosar, în care este cercetat pentru că ar fi făcut trafic de influenţă, el precizând că nu este vorba despre "niciun fel de afacere".

Hrebenciuc nu a precizat în ce ar fi constat traficul de influenţă de care îl acuză procurorii în noul dosar, arătând că nu poate spune mai mult despre această cauză.

Întrebat dacă va merge să vadă ce conţine dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere aviz de la Camera Deputaţilor pentu arestarea sa preventivă, deputatul a spus că îl va studia.

Hrebenciuc a fost întrebat şi dacă se aşteaptă ca în Camera Deputaţilor să fie dat aviz favorabil pentru arestarea sa preventivă, el declarând că nu s-a gândit la această chestiune.

Întrebat dacă îşi va da demisia din Parlament, pentru a uşura ancheta procurorilor DNA, Hrebenciuc a arătat că nu şi-a pus această problemă până acum.

Viorel Hrebenciuc a mai spus, răspunzând unei întrebări, că a fost "urmărit toată viaţa" şi a negat implicarea fiului său în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, precizând că aceasta "este o prostie".

Deputatul Viorel Hrebenciuc a stat la DNA aproximativ 30 de minute.

Viorel Hrebenciuc a spus, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că nu are detalii despre acest nou dosar, precizând că va da mai multe informaţii după ce va discuta cu procurorii. Deputatul a venit la DNA fără avocat, în jurul orei 11.30.

Întrebat de ce sunt atâtea dosare deschise pe numele lui, Viorel Hrebenciuc a răspuns: "Nu este voinţa mea".

Viorel Hrebenciuc este cercetat de procurorii DNA, alături de deputatul PSD Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea celor doi deputaţi.

Hrebenciuc este urmărit penal în acest dosar pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Într-un alt dosar, instrumentat tot de DNA, Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că, susţin anchetatorii, s-ar fi implicat pentru a determina funcţionari din Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei postului Giga TV - controlat de primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici