Hunedoara: 20 de supraveghetori din două centre de examen, vizaţi de ancheta privind frauda la Bac
Douăzeci de supraveghetori din două centre pentru examenul de bacalaureat din judeţul Hunedoara sunt vizaţi de o anchetă a ISJ, după ce 111 candidaţi din Geoagiu şi opt din Orăştie au fost eliminaţi, miercuri, de la proba scrisă la matematică, întrucât aveau foi xeroxate cu rezolvarea subiectelor.
Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, inspectorul şef Alexandru Lăutaru, consiliul de administraţie al ISJ a decis constituirea unei comisii de anchetă din care fac parte patru inspectori şcolari şi un reprezentant al sindicatului şi care va face investigaţii în cazul eliminărilor de la proba scrisă la matematică a examenului de bacalaureat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Pe Linia Verde a Ministerului Educaţiei s-a primit o sesizare că ar fi fost fraudă la proba de limba română la două din centrele de examen, de la Colegiul Naţional «Aurel Vlaicu» din Orăştie şi la Grupul Şcolar Agricol «Alexandru Borza» din Geoagiu. Tot în sesizarea respectivă se făcea referire că se pregătesc tentative de fraude şi la proba de matematică. Împreună cu reprezentantul ministerului, (miercuri - n.r.) am mers în teritoriu. Am vizionat înregistrările de pe camerele de supraveghere din săli şi am ajuns la concluzia că nu e adevărată sesizarea legată de proba de limbă română şi apoi am cerut să mergem prin clase", a declarat, miercuri, corespondentul MEDIAFAX şeful ISJ Hunedoara, Alexandru Lăutaru.
Potrivit sursei citate, verificări s-au făcut, miercuri, când s-a susţinut proba obligatorie a profilului, mai exact la matematică, în centrele de la Orăştie şi Geoagiu.
"Prima dată am fost la Orăştie, unde am intrat în zece săli. În trei dintre ele am descoperit opt elevi care aveau rezolvările sub foi, pe nişte coli identice, trase la xerox. Cei opt au fost eliminaţi şi apoi am mers la Geoagiu. În prima sală, la fel, am descoperit 24 de foi cu rezolvări, în a doua la fel. Din cinci săli am eliminat 111 elevi. În două săli nu am eliminat pe nimeni pentru că nu am descoperit nimic", a explicat Lăutaru.
Potrivit acestuia, sunt vizaţi 20 de supraveghetori din cele două centre de examinare, câte doi din clasele unde au fost descoperite foile cu rezolvări copiate la xerox şi alţi patru care erau pe holurile unităţii de învăţământ din Geoagiu.
"Nu ştim cine a introdus rezolvările. Cert e că s-a făcut cu implicarea cel puţin a unui supraveghetor. Nu am reuşit să aflăm mai multe. În cursul zilei de joi vom solicita în scris Poliţiei să efectueze o anchetă pentru a stabili implicarea supraveghetorilor. Pe lângă dosarul Poliţiei, după ce vom avea rezultatele, vom lua şi noi măsurile noastre. Ele pot merge de la tăieri din salarii şi până la desfacerea contractului de muncă, în funcţie de gradul de implicare a fiecăruia şi de concluziile anchetei organelor de Poliţie", a declarat Lăutaru.
Părinţii unor elevi de la Grupul Şcolar Agricol "Alexandru Borza" din Geoagiu excluşi din examenul de bacalaureat susţin nevinovăţia copiilor şi vor să depună plângeri la Ministerul Educaţiei.
"Băiatul meu e elev de medie peste 9. Nu a copiat. El aşa mi-a spus şi eu îl cred. A fost în prima sală de examinare unde au intrat cei de la control. Mi-a spus că i-au pus să se ridice din bănci şi că pe trei dintre colegi i-au găsit cu fiţuici. Pe cei trei i-au scos din examen şi au ieşit. Ei au continuat lucrările până s-au întors cei din comisie după jumătate de oră şi i-au scos pe toţi din examen. Fiul meu nu a copiat şi nici nu avea fiţuică. O să fac plângere la minister. E în joc viitorul lui", a declarat corespondentului MEDIAFAX tatăl unuia dintre elevii eliminaţi din examen, Cornel Caraşcă.
Ministrul Educaţiei a cerut declanşarea unei anchete la Grupul Agricol "Alexandru Borza" din Geoagiu, de unde 111 elevi din cei 159 prezenţi în centrul de examen au fost eliminaţi, miercuri, de la proba obligatorie a profilului, pentru fraudă sau pentru tentativă de fraudă.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că a cerut inspectorului general şcolar să declanşeze o anchetă pentru a se vedea cum au reuşit să copieze cei 111 elevi.
"Am cerut o anchetă ca să vedem ce s-a întâmplat acolo", a spus Funeriu.
Proba a fost susţinută diferenţiat, în funcţie de filieră, profil şi specializare, la matematică (pentru profilul real din filiera teoretică, pentru toate profilurile din filiera tehnologică şi pentru profilul militar, respectiv pedagogic - specializarea învăţători-educatoare din filiera vocaţională) şi istorie (pentru profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia specializării învăţători-educatoare).
Ultima probă scrisă din această sesiune a examenului de bacalaureat - proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării se va desfăşura vineri.
Prima afişare a rezultatelor va avea loc duminică până la ora 16.00. În aceeaşi zi, între orele 16.00 - 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile.
Soluţionarea acestora se va realiza în perioada 5 - 7 iulie, iar afişarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 8 iulie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO