Hunedoara: Pericol de avalanşe în masivele Parâng, Vâlcan şi Retezat

Salvamontiştii îi avertizează pe turişti că există pericolul declanşării unor avalanşe în zonele de peste 1.700 de metri în masivele Parâng, Vâlcan şi Retezat, judeţul Hunedoara, din cauza topirii zăpezii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
34 afișări

Şeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, îi avetizează pe turiştii care se aventurează în această perioadă în masivele Parâng, Vâlcan şi Retezat că există pericolul declanşării unor avalanşe în zonele de peste 1.700 de metri din cauza topirii stratului de zăpadă.

"Muntele este foarte frumos în acestă perioadă, însă şi foarte periculos. Peste zi temperaturile cresc şi zăpada începe să se topească, adică se înmoaie cum spunem noi şi este pericol de avalanşe în zonele de la 1.700 la 2.500 de metri, mai ales în zonele cu jgheaburi şi vâlcele unde zăpada este între un metru şi jumătate şi doi metri. În restul zonelor zăpada nu este atât de mare, are doar 20 de centimetri", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Bodean.

Potrivit acestuia, pe o scară de la unu la cinci pericolul producerii de avalanşe este de gradul doi, mai ales pe pantele care au un unghi mai mare de 30 de grade.

"Turiştii care sunt amatori de schi alpin sau schi de tură sunt rugaţi să fie bine echipaţi şi să aibă asupra lor dispozitive care emit semnal în cazul în care sunt prinşi de avalansă să poată fi găsiţi rapid, sonde de depistare şi lopată", a afirmat Ovidiu Bodean.

El a spus că turiştii care se aventurează pe trasee montane trebuie să fie bine echipaţi.

"Pe lângă echipamentul normal de munte, cei care pornesc în drumeţii în Retezat, dar şi în celelalte masive trebuie să aibă la ei pioleţi, corzi şi colţari. Dacă nu, nu au ce căuta pe munte. Soarele din timpul zilei înmoaie zăpadă, iar gerul din timpul nopţii o îngheaţă şi transformă muntele în patinoar, aşa că trebuie să îşi ia toate măsurile de precauţie", a afirmat Bodean.

Şeful Serviciului Salvamont Hunedoara a spus că, în ultimul an, numai în Retezat au avut loc patru accidente grave, dintre care unul în cursul săptămânii trecute, soldat cu decesul unei tinere din Timişoara care era o cunoscătoare a muntelui.

Turiştii sunt sfătuiţi să nu se aventureze pe trasee dificile în aceste zile şi să evite, chiar şi cei mai experimentaţi, zonele de creastă.

"Informaţii despre starea traseelor pot fi obţinute de la echipele Salvamont care se află la cabanele sau refugiile Salvamont din zonele montane", a spus Bodean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici