Hunedoara: Procurorii DNA au extins percheziţiile şi la sediul Complexului Energetic Hunedoara

Procurorii DNA au extins şi la sediul Complexului Energetic Hunedoara, din Petroşani, percheziţiile începute, vineri dimineaţă, la Administraţia Finanţelor Publice Deva şi la firme din judeţele Hunedoara şi Maramureş, printre care şi Termogaz, într-un dosar care vizează fapte de corupţie.

Urmărește
304 afișări
Imaginea articolului Hunedoara: Procurorii DNA au extins percheziţiile şi la sediul Complexului Energetic Hunedoara

Hunedoara: Procurorii DNA au extins percheziţiile şi la sediul Complexului Energetic Hunedoara (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, procurorii DNA au extins şi la sediul Complexului Energetic (CEH) Hunedoara, din Petroşani, percheziţiile începute, vineri dimineaţă, la Administraţia Finanţelor Publice Deva şi la firme din judeţele Hunedoara şi Maramureş, printre care şi Termogaz, într-un dosar care vizează fapte de corupţie, în legătură cu contracte nerentabile privind importul de cărbune şi lucrări de retehnologizare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sursele citate susţin că procurorii sunt însoţiţi de mascaţi de la Trupele Speciale ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, iar la ora transmiterii acestei ştiri fac percheziţii în mai multe birouri din sediul Complexului Energetic Hunedoara.

Aceleaşi surse susţin că ar fi vizate, în special, contractele privind importurile de cărbune.

De asemenea, percheziţiile ar avea legătură cu verificările făcute la CEH, în luna mai, de către Corpul de Control al Ministerului Energiei, mai susţin sursele din cadrul anchetei.

La acea vreme, ministrul Energiei, Andrei Gerea, declara că în urma controlului au fost întocmite rapoarte pe diverse speţe, trei dintre acestea "plecând către DNA".

Întrebat ce vizau cele "trei speţe", Gerea a refuzat să dea detalii, spunând doar: "O să le aflăm!”.

Procurorii DNA fac percheziţii, vineri, la Administraţia Finanţelor Publice Deva şi la firme din judeţele Hunedoara şi Maramureş, printre care şi Termogaz, într-un dosar care vizează fapte de corupţie, care ar fi fost comise în perioada 2011 - 2015, în legătură cu contracte nerentabile privind importul de cărbune şi lucrări de retehnologizare, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În această cauză, procurorii fac nouă percheziţii în Bucureşti şi judeţele Hunedoara şi Maramureş, din care una este la sediul unei instituţii publice, iar restul la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că instituţia publică unde au loc percheziţii este Administraţia Finanţelor Publice Deva. De asemenea, printre firmele percheziţionate este şi Termogaz din judeţul Hunedoara.

Ancheta vizează contracte nerentabile privind importul de cărbune şi lucrări de retehnologizare, au mai spus sursele citate.

Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba.

Firma Termogaz Company SA, controlată de omul de afaceri Adrian Gărdean, este vizată şi în dosarul "Gala Bute". Procurorii care au făcut ancheta din dosarul "Gala Bute" arătau că, în 2011, Elena Udrea ar fi cerut şi primit de la Adrian Gărdean foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

În 21 aprilie, fostul ministru Elena Udrea a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului Gala Bute de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.

Firma lui Adrian Gărdean ar fi sponsorizat Gala Bute cu trei milioane de lei, la cererea fostului secretar general al MDRT Gheorghe Nastasia, care i-ar fi promis că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de Termogaz Company în cadrul programului "Schi pentru România", potrivit DNA.

Termogaz Company din Haţeg este societatea care a câştigat proiectul de modernizarea a staţiunii Straja, printre acţionarii acesteia fiind Miron Gărdean, fratele lui Adrian Gărdean, cu 44 %, şi Miron Lupulescu, cu 1%.

Societatea Termogaz Company SA a ieşit în februarie 2012 din topul celor 100 de datornici hunedoreni, după ce la finele lunii ianuarie se afla pe locul 45, cu o datorie către bugetul de stat în valoare de 1.025.452 de lei.

Adrian Gărdean este cunoscut în Valea Jiului ca deţinând mai multe societăţi comerciale care derulează afaceri cu administraţiile locale din zona turistică.

În primăvara anului 2011, Adrian Gărdean şi fostul ministru al Turismului Elena Udrea au participat la o întâlnire cu reprezentanţi ai administraţiei locale din Lupeni, printre aceştia numărându-se şi primarul Cornel Resmeriţă, precum şi consilierii locali de la acea vreme. Întâlnirea a avut loc într-un restaurant din Lupeni, care aparţine unui alt investitor din zona turistică Straja, respectiv Emil Părău.

Ulterior, la sfârşitul anului 2011, Primăria Lupeni a scos la licitaţie proiectul de dezvoltare a staţiunii Straja. Contractul, în valoare de 152.909.216 lei, a fost adjudecat de asocierea SC Termogaz Company SA Haţeg (în care este acţionar şi Miron Gărdean, fratele lui Adrian Gărdean), SC Acomin SA Cluj-Napoca şi SC Kranz Eurocenter SRL Piteşti.

Adrian Gărdean are legături şi cu un alt proiect turistic desfăşurat în Masivul Parâng, care a primit finanţare doar în mandatul Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici