Iacob: Mai multe cadre de la maternitate erau strânse într-un salon de unde s-a ieşit cu un tort
Procurorul şef Marius Iacob susţine că din declaraţiilor mai multor martori ai incendiului la Maternitatea Giuleşti reiese faptul că în momentul izbucnirii focului "mai multe cadre medicale se aflau strânse într-un salon", de unde s-a ieşit cu un tort.
Iacob: Mai multe cadre de la maternitate erau strânse într-un salon de unde s-a ieşit cu un tort (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)
Procurorul şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a arătat că "din datele obţinute de la mai multe persoane a reişit acest aspect, iar din declaraţia unuia dintre martori rezultă că cineva a ieşit de acolo cu un tort".
Întrebat dacă există posibilitatea ca între persoanele din acel salon de unde s-ar fi ieşit cu un tort să fi fost şi asistenta Florentina Cârstea, cea care avea în pază Secţia de Terapie Intensivă în care se aflau nou-născuţii prematur, criminalistul a arătat că "nu au fost obţinute date că asistenta era acolo (în Secţie-n.r.), acest aspect fiind cercetat în continuare".
Chestionat în legătură cu perioada de timp în care asistenta Florentina Cârstea ar fi lipsit din preajma micuţilor, Marius Iacob a spus: "A lipsit o perioadă de timp. Cert este că a lipsit, iar acum aşteptăm rapoartele".
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
Întrebat câte cartele de acces existau pentru secţia respectivă, criminalistul a arătat că pentru intrarea în salonul de terapie exista un singur card de acces, card care se afla în posesia asistentei Florentina Cârstea, aceasta fiind cea însărcinată cu grija salonului.
Despre funcţionarea corespunzătoare a incubatoarelor şi despre sistemul propriu de alarmă al acestora, procurorul a arătat că "incubatoarele au o memorie proprie, iar specialiştii de la Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Aparaturii Medicale analizează aceste aspecte, urmând să transmită Parchetului rezultatele".
Totodată, Iacob a declarat că vineri a fost primit raportul final de Institutul pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI şi se prelucrează datele raportului.
"Confruntăm datele declarate de persoanele audiate până în prezent. Sunt multe contradicţii între declaraţiile personalului medical şi sperăm să le clarificăm cât mai curând", a mai spus Marius Iacob.
În seara de luni, 16 august, la Secţia de Terapie Intensivă prematuri a Maternităţii Giuleşti a izbuncnit un incendiu, în care au fost răniţi foarte grav 11 bebeluşi, trei dintre aceştia murind la scurt timp.
Un alt patrulea deces s-a înregistrat, marţi dimineaţa, iar al cincilea în noaptea de miercuri spre joi.
Ceilalţi şase bebeluşi se zbat între viaţă şi moarte, şansele de supravieţuire fiind extrem de slabe, potrivit specialiştilor.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a declanşat o anchetă sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.
Cadrele medicale care aveau cartele de acces în Secţia de Terapie Intensivă prematuri a Maternităţii Giuleşti, luni seara, la momentul în care s-a declanşat incediul, îşi sărbătoreau colegele care se numesc Maria, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.
Uşa încăperii unde se aflau cei 11 micuţi, arşi în incendiu, se deschidea numai cu cartelă.
De altfel, imaginile date publicităţii de criminalişti redau panica părinţilor, dar şi neputinţa unor cadre medicale de a intra în secţie şi de a interveni pentru a scoate bebeluşii din încăpere.
Surse medicale susţin că asistentele care erau responsabile cu supravegherea micuţilor participau la o masă dată în cinstea Sf. Marii, sărbătoare religioasă care avusese loc cu o zi înainte, respectiv în 15 august.
Potrivit primelor estimări ale specialiştilor, din momentul declanşării incendiului, până la intervenţia cadrelor în încăpere, a durat cel puţin 20 de minute, timp în care Secţia a fost lăsată nesupravegheată.
În primele imagini, făcute publice joi de anchetatori în cazul privind incendiul de la maternitatea Giuleşti, apar părinţi ai copiilor, rude ale acestora, cadre medicale care se aflau pe holul de la etajul doi, în faţa Secţiei Terapie Intensivă prematuri, unele dintre aceste persoane asistând pasiv la ceea ce se întâmplă.
La un moment dat, unii oameni sesizează că din camera respectivă iese fum şi intră în panică. Oameni, printre care şi câteva mame, devin neliniştiţi şi se îndreaptă în grabă spre secţia de unde ieşea fum.
Mai multe persoane au încercat să se apropie de salonul Secţiei de Terapie Intensivă, dar s-au întors în momentul în care au ajuns în faţa uşii. Încercările de a deschide uşa au continuat de câteva ori, dar fără rezultat, întrucât nu aveau cartele de acces.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO