Ialomiţianu: Ministerul Finanţelor analizează foarte serios reducerea CAS

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) analizează foarte serios reducerea contribuţiilor sociale pentru angajator, iar această măsură se va decide împreună cu FMI şi Comisia Europeană, a declarat, joi, ministrul de resort, Gheorghe Ialomiţianu.

Urmărește
3 afișări

"Foarte mulţi investitori cer stabilitate macroeconomică. Sigur că lucrurile acestea la asigurăm. Ne gândim să venim şi cu nişte măsuri anticiclice. Luăm foarte în serios reducerea CAS pentru angajator, lucru care îl vom decide împreună cu FMI şi CE pentru că suntem într-un parteneriat", a spus Ialomţianu, la un seminar organizat de Consiliul Investitorilor Străini.

El a adăugat că Ministerul Finanţelor nu ia în calcul modificarea cotei unice, deşi există discuţii publice privind o asemenea măsură.

"Sunt voci care spun să reducem TVA. Guvernul nu este în măsură să reducă TVA pentru că ne asigură în cea mai mare parte finanţarea cheltuielilor publice. Nu ne permitem să reducem acest impozit, să ne gândim la CAS pentru a face costul forţei de muncă mai redus", a spus ministrul.

Ialomiţianu a menţionat că Ministerul Finanţelor va asigura şi resurse pentru investiţii şi, în contextul în care a trecut la o politică bugetară multianuală.

Contribuţiile de asigurări sociale ar putea fi reduse cu unul până la trei puncte procentuale, dar momentul scăderii ar putea fi amânat pentru anul viitor, în funcţie de gradul de colectare a veniturilor bugetare, declara săptămâna trecută Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Surse oficiale au declarat, la începutul săptămânii trecute, agenţiei MEDIAFAX că Guvernul ia în calcul reducerea în al doilea semestru a contribuţiilor totale de asigurări sociale de la 44% la 41% prin scăderea cu trei puncte a cotelor plătite de angajator, iar în perioada următoare va fi stabilită exact şi data de la care va fi operată relaxarea fiscală.

Anterior, în luna martie, surse din Ministerul Finanţelor au declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul efectuează simulări de diminuare a cotelor de contribuţii de asigurări sociale (CAS) cu 1-3 puncte procentuale pentru angajatori, reducere care să fie aplicată începând cu semestrul al doilea al acestui an.

Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie relevă că cele două părţi au stabilit să ia în considerare reducerea impozitării forţei de muncă în acest an, dacă economia îşi va reveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal".

În prezent, angajatorii plătesc, după caz, contribuţii de asigurări sociale de 20,8% pentru condiţii normale de muncă, de 25,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de 30,8% pentru condiţii speciale de muncă.

La acestea se adaugă contribuţia de 5,2% pentru asigurările de sănătate, de 0,5% la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi de 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.

În baza Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, în funcţie de clasa de risc, angajatorii datorează şi cote de contribuţii cuprinse între 0,15% şi 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale este inclusă şi cota de 3% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, majorată de la 2,5% în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici