Ialomiţianu: Reducerea contribuţiilor sociale va fi luată în calcul la jumătatea anului viitor

Reducerea contribuţiilor sociale va fi luată în calcul la jumătatea anului viitor, pentru a diminua costul cu forţa de muncă, mai ridicat decât în alte state, în condiţiile în care ţările vecine au început să scadă impozitele, a declarat pentru ProTV ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: Reducerea contribuţiilor sociale va fi luată în calcul la jumătatea anului viitor

Ialomiţianu: Reducerea contribuţiilor sociale va fi luată în calcul la jumătatea anului viitor (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

"În politica fiscală cel mai bun lucru este stabilitatea. Îmi doresc o politică fiscală stabilă, dar în jur sunt ţări care au început să reducă impozitele. Există o concurenţă din partea vecinelor. Avem trecut şi în scrisoarea cu FMI şi CE să reducem contribuţiile sociale, întrucât costul forţei de munca este ridicat în comparaţie cu alte ţări. Se discută la jumătatea anului 2011. Mi-aş dori acest lucru", a spus Ialomiţianu la ştirile ProTV.

Ministrul Finanţelor spune că orice reducere a acestor contribuţii va fi apreciată foarte mult de mediul de afaceri.

"În 2011 trebuie să fim prudenţi. Politica fiscal bugetară este prudentă. Trebuie să vedem momentul şi să analizăm ce putem face. Dar un lucru este cert, trebuie să luăm în calcul reducerea CAS, iar contribuţiile sociale vor fi luate în calcul la jumătatea anului pentru reducerea lor", a completat Ialomiţianu.

Ministrul Finanţelor a mai spus că instituţia pe care o conduce lucrează la depunerea unei declaraţii unice privind contribuţiile sociale, de sănătate şi impozitul pe venit.

Potrivit proiectului de buget pentru 2011 cotele de contribuţii sociale de stat vor fi menţinute în 2011 la 31,3% pentru condiţii normale de muncă (din care 10,5% datorate de angajaţi şi 20,8% datorate de angajatori), 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă (10,5% angajaţi şi 25,8% angajatori) şi 41,3% pentru condiţii speciale de muncă (10,5% angajaţi şi 30,8% angajatori).

Cotele de contribuţii pentru asigurările de sănătate rămân de asemenea la 5,5% pentru angajaţi şi 5,2% pentru angajatori. persoanele care nu sunt salariate, dar au obligaţia să îşi asigure sănătatea trebuie în continuare să comunice direct casei de asigurări veniturile, pe baza contractului de asigurare, pentru achitarea cotei de 5,5%.

Şi contribuţiile la bugetul asigurărilor pentru şomaj rămân la acelaşi nivel, de 0,5% pentru angajatori şi tot 0,5% contribuţia individuală. Pentru persoanele asigurate în baza contractului de asigurare pentru şomaj, contribuţia datorată rămâne 1%.

În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale este inclusă şi cota de 3% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, majorată de la 2,5% în 2010.

Potrivit scrisorii suplimenatre la acordul stand-by, Guvernul şi FMI au convenit să ia în considerare reducerea impozitării forţei de muncă doar dacă economia îşi va reveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal", până atunci sistemul de impozitare urmând să rămână neschimbat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici