Iaşi: Baldachinul unde va fi depusă racla cu moaştele Sfintei Parascheva nu va fi împodobit miercuri

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei anunţă că miercuri nu va mai fi împodobit baldachinul unde va fi depusă racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Amenajarea baldachinului va avea loc doar atunci când se va decide „că este necesar ca racla să fie scoasă afară”.

Urmărește
638 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Baldachinul unde va fi depusă racla cu moaştele Sfintei Parascheva nu va fi împodobit miercuri

Iaşi: Baldachinul unde va fi depusă racla cu moaştele Sfintei Parascheva nu va fi împodobit miercuri FOTO Lucian Rădulescu

„Baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane unde va fi depusă racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi împodobit azi cu flori, ci atunci când se va decide că este necesar ca racla să fie scoasă afară - fapt condiţionat de o creştere semnificativă a numărului de închinători”, au anunţat miercuri dimineaţa reprezentanţii Mitropoliei Moldovei.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a decis, marţi seară, că Arhiepiscopia Iaşilor va stabili un perimetru delimitat pentru Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în care va fi permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi. În perimetrul respectiv trebuie păstrată distanţa de minim 1,5 m între persoane, purtarea măştii de protecţie este obligatorie, iar pelerinii nu pot avea contact cu racla cu Moaştele Sfintei Parascheva.

„E o decizie iarăşi surpriză, nu am fost consultaţi nici de data aceasta. Vom vedea ce au gândit autorităţile şi ce vom putea să facem mai departe astfel încât să nu fie afectată această sărbătoare în partea ei cea mai frumoasă, această evlavie, această relaţie pe care oamenii o au cu Sfânta Parascheva”, spune Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Cei care vor ajunge în curtea Catedralei vor fi legitimaţi, pentru a se verifica dacă sunt sau nu din Iaşi.

De 15 ani, Elena Săbiuţă se aşeza prima la rând. Venea cu o zi înainte să se scoată racla, tocmai ca să poată să se roage în linişte şi pleca imediat ce trecea pe la raclă. Anul acesta, pelerinajul, din 22 de ore cât dura pentru ea a ajuns să ţină 5 minute, cât a intrat în catedrală, s-a rugat şi a ieşit.

„E clar că racla nu va mai fi scoasă pe 8 octombrie, cum era prevăzut iniţial pentru că nu se mai justifică. Pe 13, în preziua sărbătorii cel mai târziu va fi scoasă şi depusă pe baldachinul amenajat aici în curtea catedralei”, a explicat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

În ceea ce priveşte legitimarea pelerinilor, reprezentantul Mitropoliei spune că „Este decizia autorităţilor şi tot autorităţile vor gestiona acest moment, în niciun caz nu avem noi competenţa de a-i legitima şi nu vom face acest lucru”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici