- Home
- Social
- IAŞI, (03.03.2014, 22:06)
- Andreea Unturica , Catalin Hopulele
Iaşi: Medicii rezidenţi ameninţă că vor da în judecată Ministerul Sănătăţii dacă nu primesc bursele promise de Guvern
Medicii rezidenţi din Iaşi ameninţă că vor da în judecată Ministerul Sănătăţii dacă nu îşi vor primi bursele de 670 de lei promise de Guvern încă din luna noiembrie a anului 2013.
Urmărește
550 afișări
Iaşi: Medicii rezidenţi ameninţă că vor da în judecată MS dacă nu primesc bursele promise de Guvern (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Reprezentanţii rezidenţilor din Iaşi au spus că, în urma mai multor discuţii la nivelul ministerului, au remarcat "un interes scăzut al decidenţilor faţă de problema salarizării medicilor rezidenţi".
Aceştia au precizat că, în condiţiile în care nimeni nu este dispus să "îşi asume responsabilitatea pentru nerespectarea textului legii" care prevede ca bursele să fi intrat în conturile rezidenţilor începând cu luna ianuarie, vor avea în vedere trimiterea ministerului în judecată.
"Va trebui să vorbim cu toţi din ţară, nu să facem ceva pornit de la Iaşi, pentru că va trebui să fie o decizie pe care să ne-o asumăm cu toţii. Însă va trebui să recurgem şi la astfel de metode, pentru că noi nu avem la dispoziţie multe căi de atac. Spre exemplu, nu avem dreptul legal de a face grevă, aşa că trebuie să găsim alte mijloace pentru a ne recupera drepturile. Vom aştepta să aşteptăm să vedem ce se va întâmpla săptămâna aceasta, fiindcă am înţeles, informal, că s-ar putea să intre banii. Dacă nici până la sfârşitul săptămânii situaţia nu se rezolvă, atunci vom demara toate acţiunile pe care le putem", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX George Grădinariu, medic rezident în anul al III-lea, la specializarea Chirurgie cardiovasculară de la Institutul de Bolli Cardiovasculare din Iaşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Conform Ordonanţei de Urgenţă 103/2013, Guvernul a stabilit că, "începând cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 de lei", după cum se precizează în textul legii.
Conform preşedintelui Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, ordinul de ministru care reglementa modul în care se vor acorda aceste burse a fost întocmit abia la mijlocul lunii februarie şi pentru o perioadă de timp a stat redactat la Ministerul Sănătăţii, fără a fi însă semnat pentru a fi avansat spre promulgare.
"Ordinul de ministru care reglementează bursele a trecut, miercuri, printr-o şedinţă de Guvern şi a fost aprobat, iar acum aşteptăm să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare. Depinde de data la care va fi publicat", a explicat, luni, corespondentului MEDIAFAX, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.
Acesta a adăugat că, în cazul în care ordinul va fi publicat zilele următoare în Monitorul Oficial, bursele rezidenţilor ar putea intra în conturile acestora cel mai devreme la sfârşitul lunii.
De această bursă vor putea beneficia toţi rezidenţii care au încheiat un contract individual de muncă pe o perioadă determinată sau nedeterminată cu un anumit spital, însă nu vor putea primi rezidenţii care sunt în concediu de maternitate, de odihnă, care îndeplinesc o funcţie de conducere salarizată în sindicat, care au contractul de muncă suspendat sau care sunt arestaţi preventiv.
În prezent, în România există aproximativ 14.000 de medici rezidenţi, iar salariile lor se încadrează între 970 şi 1.400 de lei, în funcţie de anul de practică în care se află.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
astăzi, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria