- Home
- Social
- IAŞI, (09.10.2013, 20:06)
- Andreea Unturica , Florin Ghetau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iaşi: Peste 250.000 de pelerini din întreaga ţară, aşteptaţi la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva
Peste 250.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care vor fi scoase, vineri dimineaţă, din incinta Catedralei Mitropolitane, iar apoi vor fi depuse într-un baldachin, în curtea lăcaşului de cult.
Urmărește
515 afișări
Iaşi: Peste 250.000 de pelerini din întreaga ţară, aşteptaţi la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva (Imagine: Liviu Chirica/Arhiva Mediafax Foto)
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi scoase, vineri dimineaţă, din incinta Catedralei, iar după o scurtă procesiune vor fi depuse într-un baldachin, pe platoul din curtea lăcaşului de cult, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Joi seară, vor ajunge la Iaşi şi moaştele Sfântului Simeon de la Muntele Minunat, ce vor fi aduse de la Mănăstirea Neamţ, acestea urmând a fi depuse alături de moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, spre închinare, pelerinilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
De asemenea, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la pictarea, la Iaşi, a Icoanei Maicii Domnului - Prodomiţa, aflată la Schitul românesc Prodromu, din Sfântul Munte Athos, va fi adusă şi aşezată spre închinare pelerinilor o copie a acestei icoane. Este vorba despre icoana de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, care este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a celei de la Sfântul Munte Athos.
Autorităţile ieşene apreciază că, în acest an, peste 250.000 de credincioşi vor sosi la Iaşi, pentru a se închina la racla cu sfintele moaşte.
Pentru prima dată, Sfânta Liturghie, programată luni, 14 octombrie, se va desfăşura în faţa Catedralei, pe pietonalul Ştefan cel Mare, şi nu în curtea instuţiei ca în anii precedenţi.
"Astfel, vor putea asista la slujbă mai mulţi pelerini. Slujba va avea loc pe axul dintre Mitropolie şi Teatrul Naţional, în dreptul altarului Catedralei, pe mijlocul străzii. Oricum nu se putea face Sfânta Liturghie pe scările Mitropoliei, din cauza lucrărilor care au loc în curte", a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Iaşi.
Vineri seară, pe străzile din centrul oraşului, este programat pelerinajul Calea Sfinţilor, racla cu sfintele moaşte urmând a fi purtată pe umeri, de către preoţi, pe o distanţă de câţiva kilometri.
Peste 1.200 de poliţişti şi jandarmi vor asigura ordinea publică pe străzile Iaşiului, în perioada 10 - 15 octombrie.
Sfânta Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este Hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.
Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.
În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării, au stat şi câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe