- Home
- Social
- IAŞI, (09.07.2014, 16:56)
- Catalin Hopulele
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iaşi: Universitatea "Mihail Kogălniceanu", aflată în lichidare, vrea să fuzioneze cu altă universitate
Conducerea Universităţii "Mihail Kogălniceanu" din Iaşi, ale cărei programe au intrat în lichidare, spune că se află în negocieri avansate cu mai multe instituţii de învăţământ superior ieşene, publice sau private, cu care să fuzioneze prin absorbţie.
Urmărește
2790 afișări
Iaşi: Universitatea "Mihail Kogălniceanu", aflată în lichidare, vrea să fuzioneze cu altă universitate (Imagine: Shutterstock)
"Era de aşteptat ca programele să intre în lichidare. Deocamdată nu este nimic concret în privinţa discuţiilor de fuzionare, dar credem că va fi mai greu de acum, va fi mai greu să se concretizeze o fuziune. Însă oamenii încă aşteaptă, să vedem care va fi situaţia", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, Cristian Sandache, rectorul Universităţii "Mihail Kogălniceanu".
Conform unor surse oficiale, patrimoniul instituţiei de învăţământ superior privat nu va trece în proprietatea asociaţiei fondatorilor, existând stipulată în contractul de acreditare necesitatea faptului ca în clădirea universităţii să se desfăşoare exclusiv activităţi din domeniul învăţământului şi cercetării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
MApN are în plan contracte de achiziţie pentru 2025 de 8 miliarde euro: arme de asalt, 248 maşini de luptă a infanteriei, 150 transportoare Piranha, 2 nave de patrulare, revitalizarea a 6 aeronave C-130 Hercules
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
-
Incendii devastatoare în Los Angeles: cel puţin 5 morţi şi zeci de mii de evacuaţi
Universitatea "Mihail Kogălniceanu" s-a format prin desprindere, în 2005, dintr-o altă universitate privată din Iaşi - Universitatea "Dimitrie Cantemir" - şi avea două ramuri de studiu la licenţă şi master: Drept şi Ştiinţe ale comunicării.
O altă instituţie de învăţământ superior ieşeană aflată în aceeaşi situaţie este Universitatea "Apollonia", unde majoritatea programelor vor intra în lichidare, astfel că pentru acestea nu se va mai putea organiza admitere în anul universitar 2014-2015. Astfel, universitatea nu va putea organiza admitere la specializările Medicină dentară, Tehnică dentară, Comunicare şi relaţii publice şi Jurnalism. Mai rămân doar specializările Asistenţă medicală generală şi Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, unde pot fi înmatriculaţi câte 20 de studenţi, universitatea funcţionând cu autorizaţie provizorie şi lipsă încredere de la Agenţia Română de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi a deschis, în iunie, un dosar penal împotriva Universităţii "Apollonia" din Iaşi pentru abuz în serviciu, după ce un student a depus o plângere în care a reclamat taxe abuzive şi folosirea unor materiale didactice expirate.
Potrivit unui document primit ca răspuns de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi de către studentul Maxim Tulbure, care a înaintat plângerea, poliţiştii fac "cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu".
Citeşte şi:
Guvernul lichidează patru universităţi private şi 135 programe de studii. Care sunt instituţiile ce nu mai pot organiza examen de admitere
Plângerea depusă de studentul respectiv reclama încasarea, fără bon fiscal, a unor taxe neprevăzute în contract şi folosirea pe pacienţi a unor materiale didactice stomatologice expirate.
Maxim Tulbure reclama, totodată, că mai mulţi tineri care urmează cursurile universităţii sunt obligaţi să plătească cu până la 600 de euro mai mult dacă întârzie plata taxei cu o singură zi.
Studentul Maxim Tulbure a fost exmatriculat anul acesta, studiind în anul al III-lea la specializarea Tehnică Dentară de la universitate. Acesta a precizat că a dat şi în judecată universitatea, precizând că aceasta nu îi pune la dispoziţie contractul de studii semnat.
Universitatea "Apollonia" a fost înfiinţată la Iaşi în 1991 şi are două facultăţi, de Medicină dentară şi de Stiinţe ale comunicării, aceasta din urmă primind la două dintre specializările sale, Jurnalism şi Ştiinţe ale comunicării, calificatul "neîncredere" din partea ARACIS, în timp ce Facultatea de Medicină Dentară funcţionează cu calificativul "încredere limitată".
Patru universităţi particulare acreditate vor fi lichidate, alte trei astfel de universităţi vor fi monitorizate şi 135 specializări/programe de studiu vor fi desfiinţate, în baza unei hotărâri aprobate în şedinţa de miercuri a Guvernului.
În urma acestei operaţiuni, din totalul de 37 de universităţi particulare acreditate, 4 universităţi vor avea toate programele intrate în lichidare, iar 3 universităţi vor fi monitorizate.
Conform informaţiilor obţinute de MEDIAFAX, instituţii de învăţământ superior cu toate programele intrate în lichidare în anul universotar 2014-2015 sunt Institutul Teologic Româno-Catolic din Bucureşti, Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti, Universitatea Mihail Kogălniceanu din Iaşi şi Universitatea Mihai Eminescu din Timişoara.
Instituţii de învăţământ superior monitorizate în anul universitar 2014-2015 de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior şi Ministerul Educaţiei sunt Universitatea Bioterra din Bucureşti, Universitarea Română de Ştiinţe şi Arte Gheorghe Cristea din Bucureşti şi Universitatea Apollonia din Iaşi.
La finele lunii iunie, Ministerul Educaţiei a prezentat un proiect de hotărâre care stabileşte că un număr de 33 de universităţi de stat şi private au cel puţin o specializare sau un program de studii care intră în lichidare din anul universitar 2014-2015 şi pentru care nu mai pot organiza examen de admitere.
Citește pe alephnews.ro: Actualizările Meta permit utilizatorilor să spună că persoanele din comunitatea LGBT+ sunt bolnave mintal. Cum se apără compania
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Vlad Mardare s-a sinucis! Ce mesaj de adio tulburător a lăsat chiar pe Facebook, înainte să își ia viața
CANCAN.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe