- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iaşi: Vânzarea produselor etnobotanice, interzisă la mai puţin de trei kilometri de şcoli şi biserici
Consilierii locali din Iaşi au decis, marţi, interzicerea comercializării produselor etnobotanice la o distanţă mai mică de trei kilometri faţă de şcoli, instituţii publice, cămine şi locuri de cazare, parcuri, baze sportive, biserici, locuri de agrement, gări şi autogări.
Iaşi: Vânzarea produselor etnobotanice, interzisă la mai puţin de trei kilometri de şcoli şi biserici (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a declarat că adoptarea hotărârii a fost necesară din cauza pericolului pe care aceste produse îl reprezintă pentru sănătatea publică, în condiţiile în care zeci de ieşeni, în special tineri, au ajuns la spital în urma consumului de produse etnobotanice.
"În acest caz vor trebui să conlucreze instituţiile statului, respectiv Direcţia de Sănătate, Direcţia Sanitar-Veterinară şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorului. Evident că şi Poliţia Comunitară se va ocupa de acest aspect. Vom face şi o campanie de informare în rândul persoanelor care folosesc astfel de produse", a declarat primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Potrivit deciziei Consiliului Local, se interzice comercializarea, distribuirea, oferirea gratuită, transmiterea sau intermedierea transmiterii plantelor, produselor vegetale şi substanţelor care prin forma ambalajului, conţinut, prezentare, instrucţiuni de utilizare, publicitate sau denumire, induc sau pot induce că utilizarea acestora ar putea avea efecte similare celor ale plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante sau psihotrope. Aceleaşi măsuri au fost luate şi în cazul medicamentelor sau suplimentelor alimentare care nu sunt autorizate sau notificate şi înregistrate conform prevederilor legale.
În municipiul Iaşi există cel puţin 20 de magazine care comercializează produse etnobotanice, unele dintre acestea fiind în apropierea şcolilor şi unversităţilor ieşene.
Comercializarea acestui tip de produse a fost interzisă la jumătatea lunii noiembrie, printr-o dispoziţie a primarului Iaşiului, însă mai multe magazine cu astfel de produse au continuat să funcţioneze.
În urma hotărârii de Consiliu Local, Poliţia Comunitară şi Primăria Iaşi au dreptul să verifice autorizaţia magazinelor de etnobotanice şi să dispună închiderea lor dacă se află la o distanţă mai mică de trei kilometri faţă de şcoli, instituţii publice, cămine şi locuri de cazare, parcuri, baze sportive, biserici, locuri de agrement, gări şi autogări.
În ultimele săptămâni, zeci de ieşeni au ajuns la spital în urma consumului de substanţe etnobotanice, medicii afirmând că au început să apară cazuri tot mai grave de intoxicaţii cu astfel de produse.
În 10 februarie, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.
Iniţiativa Guvernului a fost motivată de situaţia apariţiei în România a unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce aveau în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate, care erau considerate "droguri legale".
Şi după apariţia acestei ordonanţe însă sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.
În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.
De asemenea, în urma controalelor, mai multe magazine din diferite zone ale ţării au fost închise sau suspendate, iar unele autorităţi locale au decis deja interzicerea acestora.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO