- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iaurturi Danone cu fructe, suspectate de contaminare cu dioxină
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus retragerea de pe piaţă a unor loturi de iaurt Danone cu fructe, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare a unui ingredient cu dioxină, compania confirmând retragerea iaurturilor de pe piaţă.
Iaurturi Danone cu fructe suspectate de contaminare cu dioxină, retrase din magazine
Autoritatea Veterinară a primit o notificare prin sistemul rapid de alertă, pe 14 august, referitor la prezenţa gumei de guar, ingredient folosit în iaurturi cu fructe, posibil contaminată cu dioxină, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Autoritatea a trimis note direcţiilor judeţene, care au retras de pe piaţă toate loturile suspectate.
"Loturile de produse suspicionate de contaminare vor rămâne sub sechestru sanitar - veterinar, până la sosirea rezultatelor de laborator", se mai arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
"În prezent, în Europa, instituţiile însărcinate cu siguranţa alimentului efectuează investigaţii în legătură cu alerta europeană privind prezenţa unei contaminări cu dioxină în guma guar provenind din India (...). Pe 17 august, împreună cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentului (ANSVSA) din România, s-a efectuat identificarea cantităţilor de produs care au avut legătură cu alerta europeană. Întreaga cantitate de produse se află acum blocată, sub controlul ANSVSA, în depozitul Danone şi în mai multe puncte din reţeaua de distribuţie", se arată într-un comunicat al Danone România remis MEDIAFAX.
Autoritatea a prelevat probe de la un lot de produse care avea ca dată de expirare 11 septembrie 2007, probe trimise la un laborator european de referinţă de la Budapesta.
"În acord cu recomandările Comisiei Europene, imediat ce alerta europeană a fost lansată, Danone a luat măsuri pentru oprirea utilizării preparatelor de fructe conţinînd guar suspect şi pentru analiza în laborator european acreditat a mai multor loturi de produs fabricat. Toate rezultatele analizelor sunt bune, conforme cu prevederile Regulamentului CE 1881/2006 privind limitele reziduale maxime admise", se mai arată în comunicat.
Ingredientele suspectate de contaminare cu dioxină nu au fost produse în România, ci importate. Iaurturile Danone retrase din magazine au fost fabricate în România, cu respectivele ingrediente din import, potrivit companiei.
Rezultatele testelor de la laboratorul din Budapesta vor fi disponibile săptămîna viitoare.
Danone precizează că nu utilizează în mod direct gumă de guar, aceasta fiind ingredient folosit la unele preparate de fructe produse în Cehia şi utilizate la anumite iaurturi cu fructe. În iaurt, guarul se regăseşte în cantităţi foarte mici (0,02 grame într-un pahar de 125 grame).
Compania mai precizează că toate produsele Danone de pe piaţă sunt conforme cu legislaţia şi nu prezintă niciun risc pentru consumatori.
Dioxina are potenţial toxic şi cancerigen, fiind dăunătoare pentru sănătatea omului.
Aditivul E 412, cunoscut sub denumirea de gumă guar, este folosit de obicei ca emulsificator şi stabilizator în compoziţia unor alimente precum lactate, îngheţate, produse de panificaţie şi din carne şi este obţinut dintr-o tufă de fasole indiană care se cultivă în India, Pakistan, sudul Statelor Unite. Din punct de vedere tehnologic, guma de guar are de opt ori puterea de îngroşare a amidonului din porumb, numai o cantitate foarte mică fiind necesară pentru a produce o vâscozitate suficientă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO