ICCJ a amânat decizia privind cererea de arestare a lui Tartoussi
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va lua joi o decizie cu privire la propunerea de arestare preventivă a lui Mustafa Tartoussi, acuzat că ar fi înlesnit fuga lui Omar Hayssam din ţară.
ICCJ a amânat decizia privind cererea de arestare a lui Tartoussi
Armatorul navei la bordul căreia se presupune că ar fi părăsit ţara Omar Hayssam a susţinut, marţi, în faţa instanţei supreme, că acuzaţiile procurorilor că ar încerca să plece din ţară şi să se sustragă de la anchetă sunt neîntemeiate, în condiţiile în care chiar autorităţile l-ar fi "presat" să-şi recupereze paşaportul.
Mustafa Tartoussi a declarat, marţi, că procurorul de caz i-a cerut, atât la prezentarea materialului de urmărire penală, cât şi ulterior, să facă o cerere pentru recuperarea paşaportului. Tartoussi a susţinut că a refuzat şi că, apoi a fost sunat, în timp ce era la Constanţa, de către poliţiştii de frontieră care l-au chemat să-şi ridice documentul. Armatorul ar fi refuzat pe motiv că avea un proces şi că până nu se rezolvă situaţia sa juridică, nu are nevoie de paşaport.
Tartoussi a mai spus că în 28 noiembrie, doi poliţişti au venit la el cu paşaportul, încercând să i-l înmâneze. Prin aceste susţineri, Tartoussi a încercat să demonstreze magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că motivaţia procurorilor legată de faptul că este necesară arestarea sa preventivă pentru a evita sustragerea sa de la proces şi de la anchetă este neîntemeiată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
De asemenea, Tartoussi a dezminţit că ar avea vreo legătură cu fuga lui Omar Hayssam din ţară sau că l-ar fi ajutat pe acesta să plece din Alexandria spre Libia folosindu-se de identitatea fratelui său Samir Omar.
Pe de altă parte, avocatul lui Mustafa Tartoussi a susţinut excepţia necompetenţei instanţelor bucureştene de a se pronunţa în acest caz. De asemenea, avocatul a arătat că şi în situaţia în care clientul său ar fi încercat să părăsească ţara, nu ar fi făcut altceva decât să-şi valorifice dreptul la libera circulaţie, recunoscut de instanţa supremă odată cu ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara.
Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, propunerea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de arestare preventivă a armatorului Mustafa Tartoussi, cel care l-ar fi ajutat pe sirianul Omar Hayssam să fugă din România. Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată de procurori la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În urmă cu două săptămâni, procurorii DIICOT au solicitat instanţei emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului Mustafa Tartoussi, faţă de care acţiunea penală s-a pus în mişcare în luna martie 2007 sub aspectul săvârşirii, în circumstanţe agravante, a infracţiunii de înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism - faptă prevăzută de art.33 lit.c din Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, cu aplicarea art.75 lit.a din Codul penal.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO