ÎCCJ a dispus începerea judecăţii dosarului în care Sebastian Ghiţă este cercetat alături de doi procurori

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că instanţa a fost sezizată legal şi a dispus, definitiv, începerea judecăţii în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiţă este acuzat că, folosindu-se de funcţie, a determinat un procuror şi un poliţist să îi furnizeze informaţii confidenţiale.

Urmărește
2346 afișări
Imaginea articolului ÎCCJ a dispus începerea judecăţii dosarului în care Sebastian Ghiţă este cercetat alături de doi procurori

ÎCCJ a dispus începerea judecăţii dosarului în care Sebastian Ghiţă este judecat alături de doi procurori

"Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Tudose Liviu Mihail. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr.308/P/2015 din data de 28 iunie 2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii", se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Sebastian Ghiţă este cercetat alături de alte patru persoane, fiind acuzat de dare de mită, folosire, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă, dar şi de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

"În perioada 2013-2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre cei implicaţi în furnizarea ilegală de informaţii nedestinate publicităţii fiind şi Ghiţă Sebastian Aurelian – deputat în Parlamentul României", informau procurorii atunci când au demarat ancheta.

Potrivit procurorilor anticorupţie, informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.

Astfel, "folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice, suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat şi o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova (I.P.J.) Prahova să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti", mai arată DNA.

DNA precizează că parlamentarul ar fi fost interesat să protejeze două persoane vizate de această cauză şi că ar fi avut afaceri cu mai multe firme implicate în anchetă, având astfel un interes personal.

În schimbul furnizării informaţiilor pe care le-a obţinut, Sebastian Ghiţă a promis "persoanei din conducerea I.P.J. Prahova că o va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere", dar şi unui magistrat "sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale", mai spun procurorii.

Totodată, potrivit DNA, în cursul lunii martie 2011, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăţi comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, Sebastian Ghiţă l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăţi comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii.

"Scopul încheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNAŢIONAL SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500 000 euro, reprezentând valoarea contractului menţionat. Din acea sumă, SC ASESOFT INTERNAŢIONAL SA a primit, în două tranşe, în perioada iunie – septembrie 2011, suma totală de 610. 202, 96 lei", explică DNA.

Procurorii DNA îl mai acuză pe Sebastian Ghiţă şi că, la data de 22 iulie 2012, ar fi condus fără permis, context în care " i-a solicitat unei persoane cu funcţie de conducere din I.P.J. Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliţie rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceştia să nu dispună măsurile legale", în schimb promiţându-i că-l va sprijini pentru a-şi păstra funcţia.

În aceeaşi cauză, fostul procurorul şef adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, fost procuror şef al aceleiaşi instituţii, este acuzat de luare de mită şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Constantin Ispas, fostul şef DGA Prahova, este acuzat de trafic de influenţă şi de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

La rândul său, Viorel Dosaru, fostul şef al Poliţiei Prahova, este acuzat de luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, favorizarea făptuitorului, iar procurorul Aurelian Mihăilă este acuzat de două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi cercetare abuzivă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici