ICCJ a judecat contestaţia Elenei Udrea şi va decide dacă rămâne în arest sau va fi eliberată

Magistraţii instanţei supreme au judecat, marţi, contestaţiile făcute de Elena Udrea şi de procurorii DNA, urmând să decidă dacă fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului va fi eliberată sau va rămâne în continuare în arest preventiv, în dosarul Microsoft.

Urmărește
4015 afișări
Imaginea articolului ICCJ a judecat contestaţia Elenei Udrea şi va decide dacă rămâne în arest sau va fi eliberată

Elena Udrea, adusă la instanţa supremă, pentru judecarea contestaţiei la arestarea preventivă

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au contestat faptul că magistratul care a luat prima decizie în acest caz a dispus ca măsura arestării preventive a Elenei Udrea să opereze doar pentru anumite fapte, şi nu pentru toate acuzaţiile formulate în propunerea de arestare.

Deputatul PMP Elena Udrea a dat în faţa instanţei un supliment de declaraţie, a spus avocatului Marius Striblea. Acesta a precizat, la ieşirea din sala de judecată, că a depus o serie de documente în apărarea clientei sale, printre care şi extrase ale unor materiale din "presa vremii". Avocatul a explicat că materialele reprezintă declaraţii ale Elenei Udrea anterioare datei de 29 ianuarie, în care aceasta formula acelaşi set de apărare ca şi cel de după 29 ianuarie, când procurorii spun că fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului ar fi încercat să influenţeze ancheta.

Striblea a precizat nu se poate dovedi faptul că Udrea a încercat, prin cele declarate de ea în presă, să influenţeze în vreun fel ancheta şi că fapta imputată de procurori nu este dovedită.

Întrebat în legătură cu noile acuzaţii aduse Elenei Udrea, avocatul a arătat că nu înţelege de ce s-a luat succesiv de către procurorii DNA decizia de a cere arestarea preventivă a fostului ministru, în condiţiile în care presupusele faptele existau de la bun început, potrivit probatoriului de la dosar.

Întrebat dacă Elena Udrea va solicita să fie adusă în Camera Deputaţilor în cazul noii solicitări cerute de DNA, Striblea a arătat că încă nu a discutat cu fostul ministru despre acest aspect, chestiunea urmând să fie lămurită ulterior.

Completul format din preşedintele Lavinia Lefterache şi judecătoarea Luciana Mera a rămas în pronunţare, urmând să stabilească dacă menţine mandatul emis în 11 februarie pe numele Elenei Udrea sau îl revocă şi dispune eliberarea fostului ministru, decizia fiind una definitivă.

Elena Udrea a fost adusă, marţi, în jurul orei 07.45, din arest la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru judecarea contestaţiei sale la măsura arestului preventiv.

Fostul ministru Elena Udrea se află în arest din seara zilei de 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată pentru 30 de zile prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul Microsoft.

DNA a primit aviz de la Camera Deputaţilor şi pentru arestarea deputatului PMP în dosarul Gala Bute. DNA mai cere un aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea, pentru trei noi fapte de luare de mită, în dosarul Gala Bute.

În dosarul Microsoft, Udrea este acuzată de trei fapte de trafic de influenţă - în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro -, precum şi de spălare de bani.

Fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş este acuzat în acest dosar că ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societăţii Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România. Gabriel Marin a făcut un denunţ la DNA, arătând că i-a plătit lui Dorin Cocoş prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

La rândul său, Dinu Pescariu a denunţat-o pe Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justiţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici