ICCJ a respins contestaţia ANI privind nereguli în declaraţia de avere a lui Robert Negoiţă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia Agenţiei Naţionale de Integritate, care reclamase Parchetului nereguli în declaraţia de avere a deputatului PSD Robert Negoiţă, însă procurorii au decis neînceperea urmăririi penale faţă de politician, iar instanţa supremă a menţinut soluţia.

Urmărește
182 afișări

Hotărârea ICCJ este definitivă.

În 8 decembrie 2010, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis neînceperea urmăririi penale în cazul sesizării ANI împotriva deputatului PSD Robert Sorin Negoiţă privind completarea inexactă a declaraţiilor de avere.

În 17 decembrie 2010, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că va ataca soluţia de neîncepere a urmăririi penale dată de procurori în cazul plângerii privindu-l pe deputatul PSD Robert Negoiţă, reprezentanţii Agenţiei susţinând că procurorii constată existenţa unor omisiuni în declaraţia sa de avere.

"Rezoluţia procurorului de caz reţine faptul că există omisiuni în completarea declaraţiilor de avere, raportate la cele menţionate în actul de constatare emis de Agenţia Naţională de Integritate la data de 16 aprilie 2010. În acest sens, soluţia dispusă are în vedere că faptele comise, respectiv omisiunile din declaraţiile de avere, nu au fost săvârşite cu intenţie", susţinea ANI.

În acelaşi comunicat, reprezentanţii ANI contraziceau declaraţiile deputatului PSD, care acuza ANI că "dezinformează opinia publică".

"Acesta susţine că Agenţia Naţională de Integritate a dezinformat opinia publică, afirmând faptul că «Acum un an de zile spuneau despre mine că am fals în declaraţii, că mi-am ascuns nişte lucruri. Parchetul mi-a dat dreptate, n-am nicio problemă cu declaraţia de avere, am NUP»", scriu reprezentanţii ANI, care susţin că procurorii au constatat existenţa omisiunilor în declaraţia sa de avere, dar au apreciat că nu au fost făcute cu intenţie.

Negoiţă afirma că sesizarea fost constituită "pe un fond politic în care se doreşte deturnarea opiniei publice de la problemele cu adevărat importante şi prin care actuala putere îşi arată capacitatea de manipulare a instituţiilor statului conform bunului plac".

"Solicit demisia întregii conduceri a ANI, care îşi bate joc de oamenii din această ţară, invocând infracţiuni ce nu există, la comanda PDL şi a preşedintelui Băsescu. Este inadmisibil să plătim, în continuare, din banii publici ai contribuabililor, o instituţie care nu este altceva decât o slugă politică, o instituţie de huzur, cu salarii mari, justificate doar prin circul mediatic pe care îl poate face. Cât timp o să mai permitem acest lucru? Cât timp o să mai fim indiferenţi faţă de aceste abuzuri care terfelesc imaginea oricui nu este pe placul preşedintelui? Trăim într-o ţară unde, din incompetenţa Guvernului şi a PDL, oamenilor nu le mai ajung banii pentru ziua de mâine, dar în acelaşi timp, înfiinţăm instituţii care să facă poliţie politică. Această practică trebuie să înceteze", declara Negoiţă.

ANI a contestat la ICCJ soluţia Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, plângerea fiind înregistrată în 1 februarie 2011.

În 20 aprilie, ICCJ a respins "ca inadmisibilă plângerea formulată de petiţionara Agenţia Naţională de Integritate împotriva rezoluţiei nr.446/P/2010 din 8 decembrie 2010 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică". "Obligă petiţionara la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă", potrivit site-ului instanţei supreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici