ICCJ, aşteptată să decidă dacă emite mandate de arestare pentru cei 29 acuzaţi din cazul Constanţa
Judecătorul Iulian Dragomir este aşteptat, miercuri dimineaţa, să se pronunţe dacă emite mandate de arestare preventivă pentru cele 29 de persoane - una în lipsă - în cazul importurilor nelegale din Portul Constanţa, audierile şi deliberarea durând în acest caz 17 ore.
ICCJ, aşteptată să decidă dacă emite mandate de arestare pentru cei 29 acuzaţi din cazul Constanţa (Imagine: Mediafax Foto)
Reţinuţilor în afacerea Portului Constanţa Sud Agigea le-au expirat ordonanţele, însă judecătorul Iulian Dragomir le-a solicitat acuzaţilor să rămână la dispoziţia instanţei supreme, din cei 28 de învinuiţi, 25 au cerut să dea declaraţii.
Propunerile de arestare preventivă făcute de procurori a celor 28 de reţinuţi, precum şi o alta privind o persoană care se sustrage cercetării, sunt judecate de către judecătorul Iulian Dragomir, de la Secţia penală a Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie.
Din cei reţinuţi, 25 au cerut să dea declaraţii, ceilalţi prevalându-se de dreptul la tăcere, la momentul transmiterii acestei informaţii neîncheindu-se interogatoriile în faţa judecătorului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
După audierea pledoariilor acuzării şi apărării, judecătorul va decide dacă admite sau nu propunerile procurorilor, decizia sa putând fi contestată.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac cercetări penale faţă de 30 de persoane, acuzate de corupţie în legătură cu activităţile de import-export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene desfăşurate prin birourile vamale de pe raza Direcţie Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa.
În cazul senatorului Mircea Marius Banias, procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare.
Procurorii DNA au reţinut în acest dosar 28 de persoane, printre care Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, precum şi Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
Alături de aceştia au mai fost reţinuţi inspectori, lucrători şi comisionari vamali, asociaţi şi administratori ai firmelor Mirand International SRL, Marinco SRL, Galmondos SRL Constanţa, Flavia Com SRL, Container Clearance Services SRL Constanţa, Alvalexino SRL, precum şi intermediari vamali, printre care şi Marin Dodu, acţionar la SC Fotbal Club Progresul Bucureşti SA.
Procurorii au solicitat arestarea preventivă, în lipsă, a lui El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.
"Grupul infracţional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, în vama Constanţa, din care făceau parte senatorul PDL Mircea Banias şi secretarul general al MAI Laurenţiu Mironescu prejudicia bugetul de stat cu sume între 50.000 şi două milioane de euro la fiecare transport.
"Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între o mie şi 7.000 de dolari pentru fiecare transport. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal", se precizează în documentul citat într-un comunicat de marţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Procurorii anticorupţie afirmă, în documentul citat, că din mai 2010 până în martie 2011, "la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti".
Grupul infracţional despre care procurorii vorbesc include, potrivit aceluiaşi document, "oameni politici deţinători ai unor importante funcţii de stat, cum ar fi cea de senator în Parlamentul României sau de secretar general al MAI", dar şi persoane cu funcţii de conducere din sistemul vamal, lucrători vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri sau transportatori implicaţi în activitatea de import-export de mărfuri şi chiar "persoane fizice" care erau beneficiarii finali ai mărfurilor importate în România.
În toată această perioadă, comisionari vamali, vameşi şi persoane din conducerea Vămii Constanţa Sud Agigea, dar şi persoane private identificate de procurori ca fiind "contrabandişti ori complici ai acestora" au sprijinit grupul infracţional organizat "prin acte materiale având continuitate uneori de la o zi la alta". Astfel, gruparea a devenit, potrivit procurorilor, "o structură determinată, cu roluri prestabilite, în sensul unui mecanism integrat de desfăşurare a activităţilor de colectare a banilor primiţi cu titlu de mită, precum şi de redistribuire a lor în cadrul grupului, concomitent cu asigurarea comunicaţiei între membrii grupului şi a asigurării protecţiei acestuia, inclusiv a contrabandiştilor, împotriva unei eventuale deconspirări".
Procurorii mai spun însă că membrii grupului luau bani chiar şi pentru procesarea vamală a mărfurilor aduse în România legal, cu toate documentele necesare.
Totodată, potrivit procurorilor, Laurenţiu Mironescu a cerut, în calitate de lider al PDL Constanţa, suma de 8.000 de lei lui Aurelian Cătălin Pilcă, pentru ca Mironescu să fie ales în conducerea organizaţiei municipale, promiţând că apoi va interveni pentru ca Pilcă să fie numit director în CN Administrarea Porturilor Maritime.
Procurorii mai arată, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale în acest caz, că în 22 octombrie 2010, senatorul Mircea Marius Banias i-a pretins lui Eugen Bogatu, la vremea respectivă director al Direcţiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa SA, să îi remită cu titlu gratuit mai multe produse provenite din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.
Banias i-a promis lui Eugen Bogatu, în schimbul acestor foloase materiale, că se va implica personal în blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa şi a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea, că va interveni pentru ca o persoană, ce nu era agreată de grupul infracţional, să nu fie numită într-o funcţie de conducere în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa şi că îşi va folosi influenţa pentru menţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa.
De asemenea, acesta ar fi promis că va interveni pentru protejarea lui Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO