ICCJ: Băsescu a discriminat, dar nu poate fi sancţionat din cauza împrejurărilor

Judecătorii ICCJ arată, în motivarea deciziei de admitere a recursului preşedintelui Traian Băsescu în cazul "ţigancă împuţită", că expresia folosită de şeful statului este discriminatorie, dar nu poate fi sancţionat contravenţional din cauza împrejurărilor în care a făcut afirmaţia.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului ICCJ: Băsescu a discriminat, dar nu poate fi sancţionat din cauza împrejurărilor

ICCJ: Băsescu a discriminat, dar nu poate fi sancţionat din cauza împrejurărilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Având în vedere că afirmaţia considerată discriminatorie a fost utilizată de reclamant (preşedintele Traian Băsescu - n.r.) într-un cadru strict privat, intim, care nu se confundă cu noţiunea generală de «viaţă privată» a unei persoane, Curtea apreciază că reclamantul nu trebuia şi nici nu era posibil să prevadă rezultatul faptei, neavând niciun moment reprezentarea situaţiei că în acel mediu privat discuţia sa cu soţia poate fi înregistrată şi, ulterior, că înregistrarea va fi adusă la cunoştinţa publicului', se arată în motivarea deciziei judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Magistraţii recunosc totuşi că respectiva expresie este discriminatorie, dar arată că nu îl pot sancţiona contravenţional pe preşedintele Traian Băsescu din cauză că nu sunt întrunite toate elementele legale.

"Afirmaţia reclamantului a produs efectul discriminatoriu prin faptul că a fost adusă la cunoştinţa publicului, chiar fără voia sa şi fără să prevadă acest lucru. Asocierea termenilor «agresivă» şi «împuţită» cu termenul de «ţigan» are evident o conotaţie negativă, chiar dacă, în lipsa laturii subiective, (vinovăţia) nu presupune o «defavorizare nejustificată» ca element material al contravenţiei", explică magistraţii instanţei supreme.

Judecătorii au apreciat că, pentru ca o faptă să fie considerată contravenţie, este necesar ca aceasta să fie săvârşită cu vinovăţie, în oricare dintre formele sale: intenţie directă, indirectă, culpă cu prevedere sau culpă simplă (neglijenţă).

Magistraţii instanţei supreme mai arată, în motivarea deciziei, că nu au fost întrunite "elementele constitutive obligatorii şi cumulative pentru existenţa faptei contravenţionale de discriminare, respectiv cele generale prevăzute de legea cadru O.G. nr. 2/2001 (legalitatea şi vinovăţia) şi cele speciale descrise de norma specială O.G. 137/2000".

În finalul motivării, judecătorii îl "atenţionează" pe preşedinte, explicând că din cauza statutului său trebuie să fie mai prudent pe viitor în limbaj, chiar şi atunci când se află la cumpărături personale într-un centru comercial.

"Este adevărat că, în calitate de preşedinte al României, reclamantul, chiar şi atunci când desfăşoară anumite activităţi private (de exemplu cumpărături personale într-un centru comercial), dar într-un spaţiu public, trebuie să manifeste prudenţă şi diligenţă în comportamentul său, pe care îl exteriorizează prin afirmaţii sau gesturi, având perceperea faptului că acesta este supus atenţiei publicului. În acelaşi timp însă, gândurile unei persoane, exprimate într-un cadru strict privat, chiar şi cu tentă de discriminare, nu pot fi asimilate unui comportament discriminatoriu, în sensul prevederilor legii", finalizează judecătorii.

Instanţa supremă a admis, în 15 mai, recursul preşedintelui Traian Băsescu în cazul "ţiganca împuţită", considerând însă că sintagma cu care s-a adresat şeful statului unui reporter TV este discriminatorie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici