ICCJ: Costel Căşuneanu poate pleca din ţară; DNA poate face recurs

Omul de afaceri Costel Căşuneanu, judecat alături de senatorul Cătălin Voicu pentru corupţie, ar putea pleca din ţară în urma deciziei de marţi a judecătorilor Secţiei penale a instanţei supreme, care poate fi însă atacată cu recurs.

Urmărește
165 afișări
Imaginea articolului ICCJ: Costel Căşuneanu poate pleca din ţară; DNA poate face recurs

Costel Căşuneanu ar putea pleca din ţară (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Avocatul lui Costel Căşuneanu le-a solicitat judecătorilor ridicarea interdicţiei de a părăsi teritoriul României impuse clientului său. Avocatul şi-a argumentat cererea susţinând că motivele ce au fost avute în vedere la începutul procesului nu mai sunt de actualitate şi că "măsura cu caracter continuu în cazul acestuia îi dăunează atât pe plan personal cât şi profesional, el fiind un om de afaceri".

După deliberare, judecătorii au decis ca măsura obligării de a nu părăsi ţara în cazul lui Costel Căşuneanu poate fi ridicată.

Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători.

Judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, alături de senatorul Cătălin Voicu, pentru corupţie. Procesul a început în 14 iulie 2010, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Senatorul Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv din 30 martie 2010, este judecat pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie.

Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a instanţei supreme, a fost trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie. Aceştia au fost şi ei arestaţi preventiv, dar în 13 aprilie au fost puşi în libertate.

În rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale procurorii au susţinut că, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", a primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, preşedintele Secţiei civile-n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

În aceeaşi cauză, în a doua jumătate a anului 2009, Voicu ar fi cerut unor persoane cu influenţă în sfera politică să îi acorde sprijin politic în ocuparea unei funcţii în Guvern, în schimbul intervenţiilor sale pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronunţării unor hotărâri favorabile în dosare în care respectivele persoane aveau interese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici