ICCJ decide rejudecarea dosarului lui Cioacă privind infracţiuni informatice la Judecătoria Braşov

Instanţa supremă a decis, luni, ca procesul în care poliţiştul Cristian Cioacă este acuzat de violarea corespondenţei prin email a soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, să fie rejudecat de Judecătoria Braşov, pe motiv că aceasta ar fi trebuit să fie instanţa competentă să soluţioneze cauza.

Urmărește
32 afișări

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au judecat în urmă cu o săptămână recursurile făcute de Parchetul Curţii de Apel Braşov, partea vătămată Robert Constantin Ghinescu şi de cei doi inculpaţi din dosar, poliţistul Cristian Cioacă şi Marian Adrian Niţu, ambii condamnaţi la pedepse cu suspendare în acest dosar.

Luni, instanţa supremă a casat sentinţa Curţii de Apel Braşov - care în 27 septembrie 2010 i-a condamnat pe Cristian Cioacă la trei ani de închisoare cu suspendare şi pe Marian Niţu la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare - şi a decis trimiterea dosarului la Judecătoria Braşov, pe motiv că aceasta ar fi trebuit să fie instanţa competentă să soluţioneze cauza.

La ultimul termen din acest dosar, Parchetul Curţii de Apel Braşov a cerut instanţei supreme majorarea pedepsei de trei ani de închisoare primită de poliţiştul Cristian Cioacă în acest dosar şi, totodată, executarea sentinţei.

Avocatul lui Robert Constantin Ghinescu a cerut respingerea recursurilor lui Cioacă şi Niţă şi admiterea recursului Parchetului şi a contestaţiei sale, prin care, pe latură civilă a cerut majoratea pretenţiilor la 200.000 de lei.

Atât procurorul, cât şi avocatul lui Ghinescu au solicitat magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ca în cazul în care constată că acest dosar nu trebuia soluţionat de Curtea de Apel Braşov, să trimită cauza pentru rejudecare la o altă instanţă.

Avocatul lui Cristian Cioacă, Maria Vasi, le-a cerut judecătorilor instanţei supreme să constate că acesta nu a săvârşit nicio faptă, că nu se poate reţine acuzaţia de accesare fără drept a email-ului Elodiei Ghinescu, atâta vreme cât numele de utilizator şi parola de Yahoo Messenger erau setate să rămână memorate în programul respectiv şi că intenţiile clientului ei au fost unele cinstite, acesta încercând să obţină indicii sau informaţii despre stare soţiei sale după dispariţie.

Ea a cerut achitarea clientului său, arătând că procurorii l-ar fi încadrat pe Cioacă la o altă faptă decât cea dovedită de probele şi actele din dosar.

Maria Vasi a mai arătat că Cioacă nu ar fi trebuit judecat la Curtea de Apel Braşov, deoarece acesta a fost suspendat din funcţie. Ea a cerut desfiinţarea deciziei Curţii de Apel Braşov şi trimiterea dosarului pentru rejudecare la Tribunalul Braşov, instanţa competentă, în opinia sa, să judece această cauză.

În 27 septembrie 2010, poliţistul Cristian Cioacă a fost condamnat de Curtea de Apel Braşov la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este judecat pentru violarea corespondenţei prin email a avocatei Elodia Ghinescu, dispărută în august 2007. Hackerul Marian Niţu, judecat în acelaşi dosar, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în februarie 2009, alături de hackerul Adrian Niţu, pentru acces fără drept la sisteme informatice, restricţionare fără drept a accesului la date informatice şi transferul neautorizat de date informatice. Cea de-a treia persoană cercetată în acest dosar este fostul coleg al lui Cioacă, Marius Sebastian Breazu, ofiţer de poliţie judiciară la IPJ Braşov. Acesta însă nu a fost trimis în judecată, fiindu-i aplicată doar o sancţiune administrativă.

Cristian Cioacă a refuzat să dea orice declaraţie în faţa procurorilor cu privire la acest caz. În schimb, el a recunoscut în faţa presei că a intrat de pe calculatorul bun comun al celor doi soţi în contul de Yahoo Messenger al soţiei sale.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în 2 septembrie 2007 Cioacă şi Breazu au intrat pe calculator în contul de Yahoo Messenger al Elodiei Ghinescu. La sfatul lui Breazu, Cioacă a accesat şi căsuţa de email, apoi a transferat datele pe un alt calculator, precum şi pe un CD, unde a creat un folder intitulat "Înşelătorii".

De asemenea, Cioacă a trimis email-urile Elodiei, prin internet, şi sorei sale Ana Maria Ene. Ulterior, după ce a urmărit o emisiune la OTV, Cioacă, prin intermediul lui Dan Diaconescu şi a altor două persoane din cadrul aceleiaşi televiziuni, a luat legătura cu hackerul Adrian Niţu. Cioacă l-a determinat pe Niţu să acceseze, de asemenea fără drept, sistemul informatic al serverelor de e-mail, pe care erau stocate mesajele de la adresa de email a avocatei Ghinescu, încălcând astfel măsurile de securitate prin folosirea în mod fraudulos a numelui de utilizator şi a parolei de autentificare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici