ICCJ a fixat termen de pronunţare pe 19 iulie în dosarul omului de afaceri Puiu Popoviciu, în care este acuzat de tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti

Instanţa supremă a stabilit că va anunţa care este decizia definitivă în dosarul în care omul de afaceri Gabriel Popoviciu este acuzat de tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti în data de 19 iulie.

Urmărește
259 afișări
Imaginea articolului ICCJ a fixat termen de pronunţare pe 19 iulie în dosarul omului de afaceri Puiu Popoviciu, în care este acuzat de tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti

ICCJ a fixat termen de pronunţare în dosarul omului de afaceri Puiu Popoviciu în 19 iulie (Imagine: SILVIU MATEI / MEDIAFAX FOTO)

Ultimul termen în acest dosar a avut loc marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Judecătorii au anunţat, ulterior audierii tuturor inculpaţilor şi a concluziilor puse de avocaţi, că ar putea da o sentinţă finală în acest caz în 19 iulie.

Hotărârea în acest dosar va fi definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 23 iunie 2016, să îl condamne pe omul de afaceri Gabriel Popoviciu la nouă ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi dare de mită.

„Dispune ca inculpatul Popoviciu Gabriel-Aurel să execute pedeapsa de şapte ani închisoare, pe care o sporeşte cu doi ani, în final, inculpatul executând nouă ani închisoare. (...) Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii de 24 de ore de la data de 24 martie 2009 la data de 25 martie 2009”, se arăta în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

În acelaşi dosar, Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV) la data comiterii faptelor a fost condamnat la şase ani de închisoare.

Ilie Cornel Şerban, director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI la data presupuselor fapte, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare, iar Petru Daniel Pitcovici, şef al Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie la data comiterii faptelor, la doi ani de detenţie.

De asemenea, ceilalţi inculpaţi au primit pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendare şi şapte ani de detenţie.

„Confiscă în folosul statului una sticlă, cu whisky JB ROSE de trei litri, ambalată, o sticlă de plastic de doi litri cu pălincă, un calendar pe anul 2009 inscripţionat Energy Holding, o agendă pe anul 2009, un pix, un calendar de birou, o brichetă de culoare albastră, toate inscripţionate Energy Holding, şi un tricou de culoare verde inscripţionat Power Comes White Respondability. (...) Lasă nesoluţionată latura civilă a procesului penal şi disjunge cauza sub acest aspect”, au mai decis judecătorii.

 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată pe Gabriel Aurel Popoviciu pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi dare de mită, pe Ilie Cornel Şerban, director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI la data comiterii faptelor, şi pe Petru Daniel Pitcovici, şef sal Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie la data comiterii faptelor, ambii fiind acuzaţi de complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.

În acelaşi dosar au fost judecaţi Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV) la data comiterii faptelor, Ştefan Diaconescu, secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti la data comiterii faptelor, ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, şi Andrei Mihai Bejinaru, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.

Procurorii i-au mai trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe Mihai Ion Florin Luican, prefect al Capitalei şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, Gabriel Răsvan Toader, secretar la Prefectura Capitalei şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, Ioan Todiraş, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti la data comiterii faptelor, Lizeta Minea, secretar la Primăria Sector 1 şi membru a subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, şi Gheorghe Petrulian, şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Aurel Popoviciu, „în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale”, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

Anchetatorii au mai stabilit că Popoviciu, în înţelegere cu rectorul Ioan Niculae Alecu, ar fi creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participaţiune în condiţii nelegale, introducând în acest mecanism societatea SC Log Trans SA, devenită ulterior Băneasa Investments SA şi pe Andrei Mihai Bejenaru, care ar fi acţionat potrivit indicaţiilor omului de afaceri. Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activităţi de pomicultură, viticultură, creşterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici