ICCJ:Majoritatea probelor acuzării au fost administrate, Voicu nu mai poate influenţa cursul cazului
Majoritatea probelor acuzării în dosarul lui Cătălin Voicu au fost administrate sau sunt stocate în siguranţă, astfel că, pus în libertate, senatorul nu mai poate infuenţa cursul procesului, arată instanţa supremă în motivarea deciziei de eliberare provizorie sub control judiciar a acestuia.
"Sub acest aspect este de reţinut că probele în acuzare au fost administrate în cea mai mare parte - au fost audiaţi aproape toţi martorii care cunosc împrejurări esenţiale legate de pretinsa activitate infracţională a inculpatului -, martorii citaţi pentru următorul termen de judecată, cu excepţia martorului Mihai Călinescu, fiind persoane care cunosc aspecte ce vizează presupusele fapte penale pentru care coinculpatul Marius Locic a fost trimis în judecată, iar expertiza tehnică dispusă, în cauză, are ca obiectiv stabilirea autenticităţii convorbirilor telefonice purtate de inculpat cu ceilalţi coinculpaţi şi a celor în mediu ambiental, convorbiri care au fost deja stocate pe cusporţii originali ce se află în păstrarea parchetului; copii ale suporţilor ariginali şi procesele verbale de redare a respectivelor convorbiri se află depuse la dosar", se arată în motivarea deciziei prin care instanţa a admis cererea de eliberarea provizorie sub control judiciar a senatorului Cătălin Voicu.
Cei trei judecători de caz, care au admis această cerere, notează că nu mai există riscul ca Voicu să obstrucţioneze desfăşurarea în condiţii optime a procesului de corupţie în care este inculpat alături de oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu, şi fostul judecător Florin Costiniu, datorită faptului că dacă după judecarea recursului măsura se va menţine, la eliberare senatorul are între interdicţii şi pe cea de a nu lua contact cu ceilalţi coinculpaţi din proces.
"Inexistenţa riscului de obstrucţionare a desfăşurării în bune condiţii a cercetării judecătoreşti, rezultă şi din faptul că între obligaţiile impuse inculpatului de către instanţă pe timpul liberării provizorii este şi aceea de a nu lua legătura cu inculpaţii din cauză, cu martorii şi cu experţii, atrăgându-i-se totodată atenţia că în caz de încălcare a acestei obligaţii împotriva lui se va lua măsura arestării preventive", se arată în documentul citat.
Instanţa supremă a decis, luni seară, eliberarea provizorie sub control judiciar a lui Cătălin Voicu, aceasta fiind prima cerere de punere în libertate admisă din 30 martie 2010, de când senatorul este în arest preventiv în dosarul în care este acuzat de corupţie.
Senatorul Cătălin Voicu a cerut instanţei supreme, la termenul de luni din dosarul în care este acuzat de corupţie, să îi admită o nouă cerere de eliberare provizorie sub control judiciar, pe motiv că audierea martorilor propuşi de procurorii anticorupţie prin rechizitoriu se apropie de final, mai rămânând de audiat zece martori.
Voicu a susţinut că în aceste condiţii nu mai poate influenţa martorii din dosar şi astfel nu se mai justifică menţinerea sa în arest preventiv. El a precizat că în 30 martie s-a împlinit un an de când a fost arestat preventiv şi că măsura în cazul său tinde să se transforme într-o eventuală condamnare a judecătorilor faţă de el.
Instanţa supremă a admis cererea lui Voicu, însă acesta nu va fi eliberat din arest până când un complet de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu va dezbate un eventual recurs al procurorilor anticorupţie faţă de această măsură.
Totodată, instanţa a admis, luni, şi o cerere a omului de afaceri Costel Căşuneanu de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara, decizia putând fi contestată cu recurs.
Decizia Secţiei Penale a instanţei supreme a fost contestată de procurorii anticorupţie, recursul acestora fiind stabilit pentru dezbateri în 11 aprilie, la Completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă. Pentru termenul din 11 aprilie vor fi citaţi pentru a fi audiaţi ca martori judecătorii Lidia Bărbulescu şi Joiţa Preda, Mihai Călinescu şi El Tarek, despre care omul de afaceri Marius Locic spunea că i-a făcut plângere la poliţie.
Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru corupţie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO