ICCJ: Prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc Scrădeanu, colaborator al Securităţii

Prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc Scrădeanu, a fost colaborator al fostei Securităţi, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a respins definitiv recursul formulat de acesta la o sentinţă similară dată în decembrie 2011 de Curtea de Apel Bucureşti.

Urmărește
871 afișări
Imaginea articolului ICCJ: Prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc Scrădeanu, colaborator al Securităţii

ICCJ: Prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc Scrădeanu, colaborator al Securităţii (Imagine: www.bns.ro)

ICCJ a respins, în 26 martie, recursul formulat de Pisc Scrădeanu la sentinţa din 6 decembrie 2011 dată de Curtea de Apel Bucureşti, care respingea contestaţia depusă de acesta la decizia dată de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, prin care el era declarat colaborator al fostei Securităţi.

Decizia instanţei supreme este definitivă şi irevocabilă.

În 2006 şi 2009, doi gorjeni au cerut Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) să li se comunice dacă există note depuse împotriva lor de către Ion Pisc Scrădeanu, care, la acea vreme, era preşedinte al Federaţiei Naţionale Energetica, afiliată la Blocul Naţional Sindical.

CNSAS a comunicat în 2010 solicitanţilor că în 9 decembrie 1982 Pisc Scrădeanu a fost racolat de fosta Securitate pe probleme de "antiterorism", la acea vreme liderul sindical fiind lăcătuş mecanic la fosta Întreprindere Energetică Rovinari, care era parte a şantierului 7 Craiova din cadrul GSMC Vulcan Bucureşti.

Conform documentelor CNSAS, liderul sindical semna notele informative cu numele "Dragnea", nume pe care l-a folosit din 1982 până în decembrie 1989.

Primele persoane despre care Pisc Scrădeanu a oferit informaţii la Securitate au fost din Târgu Jiu. "Vă informez că pe numitul I.D. l-am cunoscut la Restaurantul Gorjul în urmă cu două săptămâni. Sus-numitul se ocupă de comercializarea de ţigări străine, este o fire violentă, scandalagiu, umblă în majoritatea timpului singur", scria "Dragnea" într-o notă către Securitate datată 8 martie 1984.

Din 1986, acesta a început să dea note informative despre colegii pe care îi avea la locul de muncă, oferind informaţii şi caracterizări despre cei cu care discuta şi care îşi manifestau neîncrederea în regimul comunist.

"Vă informez că în virtutea relaţiilor profesionale am avut posibilitatea să-l cunosc şi să discut cu numitul B.C., subinginer la I.E. Rovinari. Cu aceste ocazii am constatat că acesta era slab pregătit profesional, nu era preocupat de realizarea sarcinilor şi nu arareori în discuţii afirma că singura sa posibilitate de afirmare este şi rămâne Occidentul. Pentru a ajunge acolo va încerca în continuare, folosind toate mijloacele pe care le-ar avea la dispoziţie. De cele mai multe ori am considerat că făcea aceste afirmaţii şi datorită stilului său aventurier şi nestatornic", preciza Pisc Scrădeanu într-o notă informativă semnată pe 20 mai 1987.

Liderul sindical s-a declarat de fiecare dată nevinovat, menţionând că el a fost o victimă a fostului regim comunist

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici