- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.10.2011, 10:08)
- Ionut Muresan ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ICCJ respinge cererile de restituire la DNA a cazului Poşta şi de recuzare a procurorului de şedinţă
Dezbaterile în dosarul Poşta continuă la instanţa supremă, după ce magistraţii au respins cererea de restituire la DNA a cauzei, formulată la termenul anterior în proces, precum şi o cerere de recuzare a procurorului de şedinţă, formulată marţi dimineaţă.
Urmărește
277 afișări
ICCJ respinge cererile de restituire la DNA a cazului Poşta şi de recuzare a procurorului de şedinţă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Astfel, un complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins cererea de restituire la DNA a acestui dosar în care sunt judecaţi directorul general al companiei, Mihai Toader Dan, şi foştii miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy, solicitare formulată la termenul anterior.
Tot marţi, avocatul fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu l-a recuzat pe procurorul de şedinţă Monica Danciu.
În aproximativ un sfert de oră, cererea de recuzare a fost respinsă, astfel că dezbaterile în proces vor fi reluate tot marţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
La termenul din 26 septembrie, la ICCJ a fost pusă în discuţie imparţialitatea procurorului-şef al Secţiei a II-a de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Doru Ţuluş, în investigarea dosarului Poşta.
Atunci, Tudor Chiuariu a susţinut, în faţa completului de trei judecători al ICCJ, că dosarul Poşta a fost disjuns (separat dintr-un caz ce viza lideri ai UDMR - n.r.) după ce a cerut, în luna mai 2007, revocarea din funcţie a procurorului-şef al secţiei a II-a a DNA, Doru Ţuluş (în urma cererii ministeriale de revocare, Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat managementul defectuos la Secţia aII-a a DNA, reclamat de Chiuariu, procurorul Ţuluş fiind găsit responsabil pentru diverse deficienţe, precum înregistrarea eronată a actelor de sesizare, fapt ce a dus la nesoluţionarea la timp a unor cauze - n.r.).
Tot atunci, s-a depus la dosar comunicatul de presă, dat de DNA în 8 mai 2007, potrivit căruia "procurorii din cadrul structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie îşi exprimă profunda dezaprobare faţă de maniera brutală şi conjuncturală în care Ministrul Justiţiei a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii revocarea din funcţie a domnului procuror-şef de secţie Doru Florin Ţuluş (...)".
În faţa instanţei supreme, Tudor Chiuariu a arătat că procurorul-şef Doru Ţuluş a întocmit acte de urmărire penală în acest caz, deşi era în "relaţie de duşmanie" cu el, astfel că fostul ministru al Justiţiei l-a revocat. Mai mult, dacă procuroarea Claudia Roşu, de la Secţia a II-a DNA, s-a abţinut în a face cercetări în dosar tocmai din cauza relaţiei apropiate pe care o are cu Doru Ţuluş, acesta a considerat că nu este necesar. Apoi, procurorul-şef al DNA a respins cererea de recuzare a lui Ţuluş, pe motiv că acesta este şef de secţie, nu procuror de caz.
Chiuariu a indicat, în 26 septembrie, actele de la dosar potrivit cărora Ţuluş a semnat în calitate de anchetator inclusiv cererea către Poşta Română de constituire ca parte civilă în dosar.
În opinia lui Chiuariu, Ţuluş "este incompatibil, nu poate fi imparţial cu privire la persoana sa şi ar fi trebuit să stea departe de acest dosar".
Astfel, Chiuariu a indicat articolul 332 din Codul de procedură penală privind restituirea pentru refacerea urmăririi penale, potrivit căruia atunci când se constată că în cauza supusă judecăţii s-a efectuat cercetarea penală de un alt organ decât cel competent, instanţa se desesizează şi restituie cauza procurorului.
Mai mult, Chiuariu a arătat că în acest dosar au fost trimişi doar doi miniştri din cei 17 ai Guvernului Tăriceanu, deşi HG 337/2007 a fost adoptată de toţi. Nici cel care a cerut avizele de la Comunicaţii şi Justiţiei, în speţă Ministerul Finanţelor, nu a fost deferit justiţiei, şi nici consilierii care au întocmit documentaţiile, Chiuariu sugerând că acest dosar a fost întocmit din răzbunare.
Pe de altă parte, fostul ministru Chiuariu a spus că i se mai impută de DNA că a acordat acest aviz "«în regim de urgenţă», dat fiind că proiectul de HG respectiv a intrat în minister luni şi a ieşit marţi".
"Am depus la dosarul cauzei situaţia cu toate avizele acordate în mandatul meu la Ministerul Justiţiei, în total 151. Cele mai multe dintre avize, 76, adică jumătate, sunt intrate luni şi ieşite marţi, exact ca avizul în cauză. Alte 32 de avize au fost acordate şi mai rapid, au intrat luni şi au ieşit luni. Aşadar, argumentul «maximei urgenţe» nu stă în picioare, e contrazis de realitate", a arătat fostul ministru al Justiţiei.
De asemenea, Chiuariu a susţinut că prevederile HG 337/2007 sunt în continuare valabile, fiind acte administrative şi acte autentice care se bucură de prezumţia de legalitate.
Şi avocatul lui Zsolt Nagy, dar şi cei ai celorlalţi acuzaţi din acest proces au achiesat la argumentele expuse de Tudor Chiuariu.
În replică, procurorul de şedinţă al DNA a spus că Doru Ţuluş a făcut acte în calitate de şef de secţie, având o corespondenţă cu instituţiile statului, potrivit atribuţiilor legale.
În acest proces sunt judecaţi fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) Mihai Toader Dan, care era şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR, Emanoil Lepădatu, directorul economic executiv al CNPR.
Totodată, fostul ministru al Comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei Zsolt Nagy şi fostul ministru al Justiţiei Tudor Alexandru Chiuariu sunt judecaţi pentru că au avizat proiectul de Hotărâre a Guvernului numărul 337/25 aprilie 2007 privind terenul din Calea Victoriei 133-135 din Capitală.
Citește pe alephnews.ro: Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
PROSPORT.RO
Imagini 'bizare' cu soția lui Călin Georgescu. Filmarea cu dansurile Cristelei s-au viralizat rapid! ⤵️
CANCAN.RO
Rețeta de prăjitură cu creme anglaise care Elena Lasconi a câștigat Masterchef de la Pro TV
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe