ICCJ se pronunţă joi pe cererile din dosarul Trofeul Calităţii şi stabileşte un nou termen în 23 mai

Instanţa supremă a rămas, miercuri, în pronunţare în dosarul "Trofeul calităţii", asupra mai multor cereri şi excepţii invocate de apărarea fostului premier Adrian Năstase, unele privind modul de constituire a completului ierarhic superior de la ICCJ, respectiv cel de cinci judecători.

Urmărește
314 afișări
Imaginea articolului ICCJ se pronunţă joi pe cererile din dosarul Trofeul Calităţii şi stabileşte un nou termen în 23 mai

Adrian Năstase (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Completul de cinci magistraţi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care judecă recursul în dosarul "Trofeul calităţii", a dezbătut, la termenul de miercuri, mai multe cereri şi excepţii invocate de avocaţii lui Adrian Năstase - condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de doi judecători, din trei, ai acestei instanţe.

Avocatul Liviu Cornel Popescu, angajat recent de fostul premier, a invocat aproximativ 20 de cereri şi excepţii, printre care şi o solicitare de recuzare a procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent la şedinţă, Elena Matieşescu, cerere respinsă de un alt complet de cinci judecători, special constituit.

La judecarea respectivei cereri de recuzare, doi judecători de la instanţa supremă, care au fost convocaţi pentru respectivul complet de cinci magistraţi, s-au abţinut. Este vorba despre judecătoarea Magdalena Iordache, motivat de faptul că soţul acesteia, Florin Iordache, este vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, şi despre Lavinia Lefterache, care a susţinut că avocatul Liviu Cornel Popescu i-a fost profesor de doctorat. Doar cererea de abţinere a judecătoarei Iordache a fost admisă de către ICCJ.

În continuare, după respingerea cererii de recuzare, avocatul Popescu a invocat restul cererilor. Prin una dintre acestea, apărătorul lui Năstase a arătat că acesta ar trebui judecat de un complet de nouă judecători format din magistraţi penalişti, civilişti şi de la Secţia Comercială. Avocatul şi-a motivat cererea prin prisma normelor europene, arătând că nu este normal ca Adrian Năstase să fie judecat doar de judecători ai Secţiei Penale, ai căror colegi l-au condamnat în primă instanţă pe fostul premier.

"Ei sunt colegi, fie de birou, fie vorbesc între ei, nu este normal ca domnul Adrian Năstase să fie judecat în recurs tot de ei. Această formaţiune de cinci judecători în materie penală nu satisface nevoia de convenţionalitate şi constituţionalitate. Judecata în recurs se face de cinci judecători în materie penală compus de judecători penalişti. Soluţia anterioară era ca judecarea să se facă de nouă judecători de la toate secţiile", a explicat apărătorul Popescu.

O altă cerere vizează calitatea procurorului în procesul penal, avocatul lui Năstase arătând că acesta ar trebui să aibă aceleaşi privilegii ca şi avocatul, în cadrul procesului penal. Avocatul a explicat că procurorul trebuie să aducă în mod egal argumente atâ în acuzarea, cât şi în apărarea inculpatului, în cadrul procesului penal.

Adrian Năstase a arătat la un moment dat, în sala de judecată, că se simte direct vizat de Legea micii reforme în justiţie, care ar fi fost pusă în aplicare tocmai pentru finalizarea în regim de urgenţă a proceselor sale.

Fostul premier a mai amintit că, în cazul intervenirii termenului de prescripţie pentru faptele de care este acuzat, el va opta "fără discuţie" pentru continuarea proceselor sale, cu scopul dovedirii nevinovăţiei sale pentru care, susţine el, va primi achitare din partea judecătorilor ICCJ.

Instanţa supremă a rămas în pronunţare asupra cererilor invocate la termenul de miercuri, urmând să ia o decizie, cu privire la acestea, joi. Totodată, instanţa supremă a stabilit un termen provizoriu de judecată pentru 23 mai, în eventualitatea în care se va decide continuarea judecării contestaţiilor din acest dosar.

"Unele dintre chestiunile discutate aici arată că problema MCV-ului şi reforma în justiţie nu înseamnă, de fapt, doar acţiunea pe care Monica Macovei şi Daniel Morar au încercat să o facă pentru hărţuirea adversarilor politici, ci sunt chestiuni de esenţă ce trebuie modificate. Chestiuni privind rolul procurorului în proces, de exemplu. (...) Legea micii reforme în justiţie a avut un singur destinatar, iar destinatarul este chiar aici, în faţa dumneavoastră. Adrian Năstase. Deci termenele astea de câteva zile, toate aceste formule înseamnă nişte acţiuni îndreptate împotriva unor adversari politici", a declarat Năstase, la ieşirea din sala de judecată.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici