- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.07.2011, 17:16)
- Elvira Gheorghita , Elvira Gheorghita ,
Ieftinirea medicamentelor şi reducerea adaosului, neacceptabile de farmacişti şi de producători
Intenţia MS de a modifica, de la 1 august, preţurile de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate şi de a reduce adaosul comercial sunt de neacceptat de către farmacişti, distribuitori şi producători, care spun că pacienţii vor avea de suferit.
Urmărește
896 afișări
Ieftinirea medicamentelor şi reducerea adaosului, neacceptabile de farmacişti şi de producători (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Ministerul Sănătăţii a organizat, joi, o dezbatere publică pe baza proiectului de Ordin privind privind aprobarea metodologiei de clacul, a Listei şi preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate nominalizate prin hotărâre de Guvern, în condiţiile legii.
Conform proiectului de act normativ - aprobat de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila - Ministerul Sănătăţii intenţionează modificarea metodologiei de calcul a preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel încât decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi să poată fi susţinută, în continuare, de către autorităţile sanitare. Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant etc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Dezbaterea, care a durat peste două ore, a fost considerată de bun augur de către farmacişti, distribuitori şi producători, aceştia sperând ca propunerile lor să fie luate în seamă de autorităţi, altfel farmaciile vor da faliment, iar exportul paralel de medicamente va creşte în detrimentul bolnavilor din Romînia.
Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din Romînia, Clara Popescu, a spus că farmaciile se vor închide dacă adaosul comercial va fi redus. "Deja multe farmacii nu mai eliberează medicamente gratuite şi compensate. Mai mult, orice farmacist care eliberează medicamente peste valoarea conctractată va suporta diferenţa din buzunar. Sunt zeci de farmacişti în această situaţie. De asemenea, există distribuitori neplătiţi de doi ani, iar aceştia nu vor mai aduce medicamente în farmacii", a declarat Clara Popescu.
La rîndul lui, Sorin Popescu, director AMGEN, a spus că, în 2010, spitalele au consumat, 10,6% din medicamentele utilizate din Romînia în valoare şi 5,5% în volum. Restul a fost consumat de farmacii. Medicamentele compensate şi neplătite reprezintă 1,12 miliarde euro, dintre care 660 milioane euro în termenele de plată, 330 milioane de euro peste termenele de plata şi 130 de milioane euro reprezintă facturi neprimite la înregistrare.
"Aceste cifre indică foarte clar că noi finanţăm sistemul de sănătate. De aceea, cerem să ni se plătească toţi banii pe produsele livrate, iar noi să dăm cash autorităţilor 10 la sută din valoarea acestora", a explicat Popescu.
Conform propunerii MS, de la 1 august 2011, preţul de decontare al medicamentelor din lista C2 porneşte de la preţul producător aprobat prin Ordinul 75/2009 diminuat cu 15%.
De asemenea, conform noului mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru preţul cu ridicata (adaosul distribuitorului) şi cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii).
În noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va varia între 8% şi suma fixă de 20 lei. În formula veche, cota putea varia între 14% şi 30 lei.
În ceea ce priveşte farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial între 15% şi 25 lei, faţă de procentele vechi cuprinse între 24% şi suma fixă de 35 lei. Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o economie estimată la peste 66 milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei), ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile necesare asigurării, în continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienţi.
În Lista C2 sunt incluse peste 1.400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 de denumiri comune internaţionale.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Trump a fost condamnat necondiționat în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe