Ieftinirea medicamentelor şi reducerea adaosului, neacceptabile de farmacişti şi de producători

Intenţia MS de a modifica, de la 1 august, preţurile de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate şi de a reduce adaosul comercial sunt de neacceptat de către farmacişti, distribuitori şi producători, care spun că pacienţii vor avea de suferit.

Urmărește
896 afișări
Imaginea articolului Ieftinirea medicamentelor şi reducerea adaosului, neacceptabile de farmacişti şi de producători

Ieftinirea medicamentelor şi reducerea adaosului, neacceptabile de farmacişti şi de producători (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Ministerul Sănătăţii a organizat, joi, o dezbatere publică pe baza proiectului de Ordin privind privind aprobarea metodologiei de clacul, a Listei şi preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate nominalizate prin hotărâre de Guvern, în condiţiile legii.

Conform proiectului de act normativ - aprobat de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila - Ministerul Sănătăţii intenţionează modificarea metodologiei de calcul a preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel încât decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi să poată fi susţinută, în continuare, de către autorităţile sanitare. Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant etc.

Dezbaterea, care a durat peste două ore, a fost considerată de bun augur de către farmacişti, distribuitori şi producători, aceştia sperând ca propunerile lor să fie luate în seamă de autorităţi, altfel farmaciile vor da faliment, iar exportul paralel de medicamente va creşte în detrimentul bolnavilor din Romînia.

Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din Romînia, Clara Popescu, a spus că farmaciile se vor închide dacă adaosul comercial va fi redus. "Deja multe farmacii nu mai eliberează medicamente gratuite şi compensate. Mai mult, orice farmacist care eliberează medicamente peste valoarea conctractată va suporta diferenţa din buzunar. Sunt zeci de farmacişti în această situaţie. De asemenea, există distribuitori neplătiţi de doi ani, iar aceştia nu vor mai aduce medicamente în farmacii", a declarat Clara Popescu.

La rîndul lui, Sorin Popescu, director AMGEN, a spus că, în 2010, spitalele au consumat, 10,6% din medicamentele utilizate din Romînia în valoare şi 5,5% în volum. Restul a fost consumat de farmacii. Medicamentele compensate şi neplătite reprezintă 1,12 miliarde euro, dintre care 660 milioane euro în termenele de plată, 330 milioane de euro peste termenele de plata şi 130 de milioane euro reprezintă facturi neprimite la înregistrare.

"Aceste cifre indică foarte clar că noi finanţăm sistemul de sănătate. De aceea, cerem să ni se plătească toţi banii pe produsele livrate, iar noi să dăm cash autorităţilor 10 la sută din valoarea acestora", a explicat Popescu.

Conform propunerii MS, de la 1 august 2011, preţul de decontare al medicamentelor din lista C2 porneşte de la preţul producător aprobat prin Ordinul 75/2009 diminuat cu 15%.

De asemenea, conform noului mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru preţul cu ridicata (adaosul distribuitorului) şi cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii).

În noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va varia între 8% şi suma fixă de 20 lei. În formula veche, cota putea varia între 14% şi 30 lei.

În ceea ce priveşte farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial între 15% şi 25 lei, faţă de procentele vechi cuprinse între 24% şi suma fixă de 35 lei. Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o economie estimată la peste 66 milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei), ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile necesare asigurării, în continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienţi.

În Lista C2 sunt incluse peste 1.400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 de denumiri comune internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici