Ieşeanul acuzat că a spart serverele Armatei SUA ar putea fi eliberat pe cauţiune

Tânărul din Iaşi acuzat că a spart serverele Armatei SUA ar putea fi eliberat din arest, după ce judecătorii au admis cererea de eliberare pe cauţiune formulată de acesta, suma plătită fiind de 15.000 de lei.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Ieşeanul acuzat că a spart serverele Armatei SUA ar putea fi eliberat pe cauţiune

Ieşeanul acuzat că a spart serverele Armatei SUA ar putea fi eliberat pe cauţiune

Judecătorii Tribunalului Iaşi au admis, vineri seară, cererea de eliberare pe cauţiune formulată de Eduard Lucian Mândru, în vârstă de 23 de ani, după ce acesta fusese arestat preventiv în 19 martie, fiind acuzat că a spart serverele Armatei americane.

Hotărârea judecătorilor ieşeni nu este una definitivă, aceasta putând fi atacată de către procurori.

În cazul în care procurorii nu depun recurs, tânărul va fi pus în libertate la începutul săptămânii viitoare.

Avocatul tânărului, Claudia Ciofu, a declarat presei, sâmbătă, că decizia instanţei este una corectă, ea adăugând că părinţii lui Eduard Lucian Mândru au făcut eforturi uriaşe pentru a aduna suma respectivă.

"La început, mama şi tatăl tânărului credeau că nu au cum aduna suma de 15.000 de lei, situaţia financiară a familiei fiind precară. În cele din urmă, banii au fost strânşi, suma fiind depusă la Trezoreria din Iaşi, astfel că judecătorii au putut lua cererea în considerare", a declarat avocatul Claudia Ciofu.

Eduard Lucian Mândru, masterand la Facultatea de Economie din Iaşi, este acuzat de "accesul, fără drept, la un sistem informatic" şi "transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic".

Potrivit conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IJP) Iaşi, tânărul a reuşit să introducă un troian pe unul din serverele Armatei SUA, troianul facilitându-i accesarea serverelor şi deschiderea altor porturi pentru a obţine controlul calculatoarelor. Hackerul se conecta la serverele Departamentului de Apărare al Armatei SUA prin intermediul unor servere din Japonia, iar după ce reuşea să intre pe sistemele informatice în cauză îşi ştergea toate logurile de acces.

Tânărul a declarat în faţa judecătorilor că n-a ştiut că a accesat serverele respective şi că nu are cunoştinţe de specialitate.

"A fost o joacă, iar dacă am accesat ceva a fost întâmplător. În niciun moment nu am intenţionat să aduc vreun prejudiciu Armatei SUA. Îmi pare rău că s-a ajuns aici", a spus Eduard Lucian Mândru.

Surse din rândul anchetatorilor au precizat că până în prezent nu există informaţii că hackerul ar fi obţinut beneficii materiale de pe urma spargerii serverelor Armatei SUA, dar nu exclud ca datele de acces la serverele respective să fi fost vândute altor persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici