Igaş: Apreciez bătălia chestorului Ioan Buda cu corupţia din vămi, a avut o implicare deosebită
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, la finalul reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles, că apreciază bătălia pe care a dus-o şeful Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda, cu corupţia din vămi, acesta demonstrând o implicare deosebită.
Traian Igaş a răspuns unei întrebări privind eventuala schimbare a chestorului Ioan Buda din funcţia de şef al Poliţiei de Frontieră, în contextul problemelor de corupţie din vămi.
"În ceea ce priveşte Poliţia de Frontieră din România, DGA, aşa cum o spuneam şi în ţară, împreună cu DNA, a organizat toată această muncă de prevenire şi de mascare a corupţiei din vămile din România şi nu numai, subliniez, nu numai, pentru că nu suntem preocupaţi doar de ceea ce se întâmplă în vămi, suntem preocupaţi de ceea ce se întâmplă la nivel naţional. De altfel, rezultatele nu s-au lăsat foarte mult aşteptate şi puteţi vedea că se acţionează pe toate palierele", a declarat ministrul Traian Igaş, la Bruxelles.
El a precizat că apreciază activitatea şefului Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda.
"Vreau să apreciez aici, în bătălia cu corupţia din vămi, o implicare deosebită a domnului chestor Buda, fără ajutorul căruia nu puteam să ajungem la aceste rezultate. Deci, în ceea ce priveşte modificările de la nivel central, nu consider că sunt de actualitate în acest moment, atât timp cât nu există elemente de suspiciune sau elemente dovedite că cei de la nivel central ar fi implicaţi în aceste acte care nu ne fac cinste", a arătat Traian Igaş.
Ministrul a precizat că va continua evaluarea tuturor inspectoratelor judeţele de poliţie de frontieră, "acolo unde au fost semnalate probleme în ultima perioadă", iar în cazul în care se vor impune modificări, acestea vor fi făcute "fără nicio ezitare".
"Cotidianul" scria recent că unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moraviţa, aflat în arest preventiv pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi asociere la un grup infracţional organizat, susţine că în afacerea şpăgilor colectate din vămi sunt două personaje care au statut de "regină". Într-o scrisoare transmisă din arestul poliţiei, el i-a indicat pe şeful ANAF şi pe comandantul Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda, că ar beneficia din sumele de bani strânse din punctele de frontieră.
"Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunţ şi nu au fost lăsaţi", scrie fostul lucrător din Vama Moraviţa rutier în scrisoarea trimisă din arest, citată de ziarul Cotidianul.
Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire la implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar de la începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava), 93 de la vămile Naidăş (Caraş-Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş) şi 32 de la Vama Albiţa (Vaslui).
Ultima acţiune a avut loc miercuri, la Vama Ploieşti, în acest caz fiind arestat şeful Biroului vamal, Cornel Costea.
Şeful Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, a declarat, în faţa judecătorilor, că a luat mită 90.000. de lei, din care a oprit o treime, iar restul i-a împărţit între vameşi şi alte persoane şi că, după ştiinţa sa, banii ajungeau "la preşedintele S.B.".
Cornel Costea a fost detaşat, în vara anului trecut, ca director interimar al Direcţiei de operaţiuni vamale Ploieşti, el lucrând anterior ca inspector asistent la DGCIF din cadrul ANAF.
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat vineri pentru MEDIAFAX că nu a luat nimic de la şeful Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, care a spus judecătorilor că a primit mită 90.000 de lei şi că o parte din sumă a ajuns "la preşedintele S.B."
În ultima perioadă, preşedintele ANAF a fost acuzat în repetate rânduri atât de oameni politici din opoziţie, dar şi de unul din foştii angajaţi din vamă că el ar fi "regina" de pe tabla de şah a corupţiei din vămi, acuzaţii pe care le-a respins de fiecare dată.
Acţiunile de la graniţe survin unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din iunie 2010 privind combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei.
Astfel, în urma modificărilor legislative, au fost plasaţi investigatori sub acoperire, aparatură tehnică de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrări suspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat, implicit probat, faptele de corupţie în care erau implicaţi funcţionarii statului de la vămi cu acordul şefilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO