- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Igaş: Conceptul Poliţiei Rurale ar putea fi implementat în aproximativ trei luni
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, sâmbătă, la Băile Felix, că noul concept al Poliţiei Rurale, care vizează reorganizarea posturilor de poliţie din mediul rural în secţii de poliţie, ar putea fi implementat în aproximativ trei luni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Am dezbătut reorganizarea Poliţiei şi încercăm să dezvoltăm un concept de reorganizare a Poliţiei Rurale. E un concept, pentru că încă nu am luat o decizie, dar încet-încet acest concept prinde contur şi cred că, într-un termen apropiat, de trei luni, să putem să-l implementăm", a spus ministrul Traian Igaş, la reuniunea Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România, desfăşurată sâmbătă, la Băile Felix.
Potrivit ministrului, în cadrul reuniunii, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), chestorul Liviu Popa, a prezentat prefecţilor acest concept, dezbătând inclusiv o simulare efectuată pentru fiecare judeţ în parte.
"Domnul chestor a prezentat acest concept, pentru că avem simulări pe fiecare judeţ în parte şi pentru diverse situaţii operaţionale", a spus Igaş.
Şeful IGPR, Liviu Popa, a afirmat că înfiinţarea Poliţiei Rurale este determinată atât de faptul că în prezent Poliţia îşi dispersează resursele în mediul rural fără a asigura servicii poliţieneşti la parametrii doriţi, cât şi de contextul economic.
"Este un concept care vine ca o necesitate atât în contextul economic actual, dar mai ales al activităţilor poliţieneşti pe care le desfăşurăm. Poliţia, în momentul de faţă, are resursele dispersate la nivelul mediului rural, are aceste posturi de Poliţie comunale, cu doi-trei poliţişti, care nu pot asigura o prezenţă de 24 din 24 de ore. Pe de altă parte, faptul că există un anumit nivel al vieţii în mediul rural creează foarte multe dezavantaje pe care poliţistul din mediul rural şi familia lui trebuie să le suporte. Faptul că avem aceste posturi de Poliţie ne obligă adesea să intervenim de unul singur, ceea ce în numeroase situaţii a dus la ultraje asupra poliţiştilor", a spus şeful Poliţiei Române.
Chestorul Liviu Popa a arătat că, în aceste condiţii, prin conceptul Poliţiei Rurale sunt concentrate resursele din mediul rural, cu formaţiuni de poliţie, în secţii de poliţie care să atragă resursele din mai multe comune.
"Media este de opt-zece comune, astfel încât aceste resurse să fie eficientizate, să fie folosite pe priorităţi, şi când vorbim de priorităţi ne gândim la zone de risc, la vulnerabilităţi pe care le avem în mediul rural", a precizat Liviu Popa.
Şeful Poliţiei Române a adăugat că acest concept de Poliţie Rurală a fost fundamentat atât de specialiştii din cadrul instituţiei, cât şi de reprezentanţi ai societăţii civile care au lucrat la proiect.
"Am vrut să fundamentăm foarte bine acest concept, motiv pentru care am promovat un proiect de politici publice, prin unitatea de politici publice a Ministerului, în care am îmbinat expertiza pe care o avem în Poliţie cu o perspectivă privată, dacă vreţi, a societăţii civile, asupra actualului mod de organizare şi a calităţii serviciilor poliţieneşti", a mai spus Popa.
El a precizat că acest proiect a fost testat pe "focus-grupuri, de la poliţişti, primari şi chiar procurori", concluzia fiind că "acest mod de organizare cu certitudine va creşte calitatea serviciilor poliţieneşti în mediul rural".
Şeful IGPR a mai afirmat că proiectul de înfiinţare şi organizare a Poliţiei Rurale a mai fost testat, anul trecut, timp de trei luni, în patru judeţe-pilot, între care şi Bihorul, concluzia fiind nu doar că înfiinţarea unei asemenea structuri ar eficientiza activitatea poliţiştilor în mediul rural, dar şi că ar scădea numărul infracţiunilor de ultraj asupra poliţiştilor.
Liviu Popa a spus că există şi riscuri, principalul fiind acela ca noul concept să fie respins de sistem.
"Sigur, există şi riscuri, principalul risc este rezistenţa sistemului, dar cu certitudine avem posibilitatea să eliminăm acest risc", a mai declarat şeful Poliţiei Române.
La rândul său, ministrul Administraţiei şi Internelor a adăugat că, atât timp cât va exercita funcţia, va pleda pentru schimbare.
"A venit momentul în care trebuie să schimbăm lucrurile, să schimbăm ceea ce nu funcţionează bine, şi cu certitudine vom face acest lucru", a spus Traian Igaş.
Şeful Poliţiei Române declara, la începutl lunii mai, că posturile de poliţie rurale vor fi desfiinţate în scurt timp, iar în locul acestora vor funcţiona secţii de poliţie, precizând că este finalizată politica publică pentru reorganizarea Poliţiei Rurale.
Liviu Popa preciza atunci că reorganizarea Poliţiei Rurale este "un proiect mai vechi" şi s-a mers pe ideea că trebuie alocate resursele pe priorităţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
-
Acordul de încetare a focului în Liban ar putea fi anunţat marţi seara / Acordul se va implementa în două faze
-
Cât de posibil este un guvern de uniune naţională după alegerile parlamentare. Reacţia lui Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO