IGPF: Frontiera cu Ungaria, cea mai "activă" din punct de vedere infracţional

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) afirmă că cea mai "activă" frontieră din punct de vedere infracţional este cea cu Ungaria, urmată de Republica Moldova şi Ucraina, poliţiştii remarcând faptul că a scăzut infracţionalitatea la graniţa cu Bulgaria, dar a crescut la cea cu Serbia.

Urmărește
196 afișări
Imaginea articolului IGPF: Frontiera cu Ungaria, cea mai "activă" din punct de vedere infracţional

IGPF: Frontiera cu Ungaria, cea mai "activă" din punct de vedere infracţional (Imagine: Mediafax Foto)

Anul trecut, poliţiştii de frontieră de la nivelul întregii ţări au depistat peste 28.500 de fapte ilegale - infracţiuni şi contravenţii -, ceea ce reprezintă cu aproximativ trei la sută mai multe faţă de anul trecut.

"Cele mai multe fapte ilicite s-au înregistrat în domeniile migraţie ilegală, fals şi uz de fals, trafic de fiinţe umane şi contrabandă cu bunuri de larg consum, iar cea mai «activă» din punct de vedere infracţional în anul 2008, a fost frontiera cu Ungaria, urmată de cea cu Republica Moldova şi Ucraina", spune IGPF într-un comunicat remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

În urma acţiunilor întreprinse şi schimbul operativ de date şi informaţii realizat cu autorităţile de aplicare a legii din alte state, poliţiştii de frontieră români au reuşit reţinerea unora dintre cei mai mari infractori, căutaţi în alte state pentru fapte extrem de grave (trafic de armament, droguri etc.).

În anul 2008 (11 luni), poliţiştii de frontieră de la nivelul întregii ţări au descoperit 28.591 de fapte ilegale, comise atât de cetăţeni români, cât şi străini, în zonele de competenţă ale instituţiei noastre - punctele de trecere, frontiera verde şi cei 30 de kilometri de la linia de demarcaţie dintre România şi statele vecine către interior.

Din totalul faptelor ilegale constatate, 10.619 fapte au fost de natură penală - infracţiuni şi 17.972 fapte de natură contravenţională. În comparaţie cu anul trecut, s-a înregistrat o creştere cu aproximativ trei la sută a constatărilor poliţiştilor de frontieră, cele mai multe fapte ilegale înregistrându-se în domeniile migraţiei ilegale de persoane, fals şi uz de fals, traficului de fiinţe umane şi contrabandei cu bunuri de larg consum.

Pe categorii de infracţiuni, situaţia se prezintă astfel: trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat - 2.696 fapte, fals şi uz de fals - 1.693 fapte, infracţiuni de natură economico-financiară - 954 fapte, trafic fiinţe umane - 499 fapte, călăuzire - 209 fapte, regimul armelor şi muniţiilor - 152 fapte, trafic de droguri - 161 fapte, maşini furate - 89 fapte, alte infracţiuni - 4.166 fapte.

În ceea ce priveşte frontiera cea mai "activă" din punct de vedere infracţional, graniţa cu Ungaria se situează pe primul loc, cu 2.900 fapte, urmată de cea cu Republica Moldova, cu 1.814 fapte şi frontiera cu Ucraina, cu 1.698.

Faţă de anul trecut, se constată o scădere a infracţionalităţii la frontiera cu Bulgaria (-4%), dar şi o creştere cu aproximativ 12% a infractionalităţii la graniţa cu Serbia (în 2008, au fost depistate 836 infracţiuni la frontiera româno-sârbească, faţă de 745 în anul 2007).

În materie de constatare şi sancţionare a faptelor contravenţionale, în anul 2008, s-au aplicat 17.972 sancţiuni, cu amenzi în valoare de aproximativ 7.120.000 lei. De asemenea, în perioada de referinţă, poliţiştii de frontieră au depistat 564 de persoane date în urmărire generală (560 cetăţeni români şi patru cetăţeni străini), conform prevederilor legale, acestea fiind predate autorităţilor pentru luarea măsurilor legale.

Având în vedere buna colaborare pe care Poliţia de Frontiera Română o are cu autorităţile de aplicare a legii din alte state - SUA, Marea Britanie, Germania, Olanda, Spania, Italia, Belgia, Turcia şi statele vecine României - şi ţinând cont de profesionalismul de care au dat dovada poliţiştii de frontieră în cadrul investigării unor cauze penale complexe (cu ramificaţii la nivelul mai multor ţări), în anul 2008, au fost realizate mai multe acţiuni comune şi schimburi operative de informaţii între PFR şi alte state, care au permis anihilarea unor reţele transnaţionale importante de criminalitate organizată, precum şi reţinerea unor mari infractori străini, căutaţi pentru săvârşirea de fapte extrem de grave pe teritoriile altor state.

Citeşte şi:

Poliţiştii de frontieră români au contribuit la prinderea lui Viktor Bout

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici